Skip to content

3 ting du ikke visste om kolibrier

21 de juni de 2023

Har kolibrier besøkt materne dine denne sesongen? Vår takknemlighet for våre små fugle-naboer er godt dokumentert, og det er grunnen til at øynene våre alltid er skrelles for å få et glimt av en kolibri som fladder fra blomst til blomst i hagen. Vi er hele tiden nysgjerrige på hva som får disse små fuglene til å fly, og det er derfor vi har samlet noen fakta om kolibrier for å stille din ornitologiske nysgjerrighet.

Kolibrier migrerer.

I følge UC Davis School of Veterinary Medicine, «Når kolibrier migrerer til USA om våren, dekker de 500 miles over Mexicogulfen, og flyr i 20 timer uten å stoppe.» Dette er en stor bragd for disse små fuglene. Før trekket begynner – som i tillegg til daglig flukt kan øke til tusenvis av kilometer i året – må kolibrier lagre energi. Som beskrevet av New York Times, kolibrier «lever på nektar og kan pakke på 40 prosent av kroppsvekten i fett for migrasjon.» Dette forbereder kolibrier til å tåle den lange flukten i Gulf og den fysiske belastningen det medfører.

Kolibrier er tørste.

Hvordan ernærer de seg selv? Kolibrier drikker nektar fra blomster. De gjør dette ved å bruke sine delikate, klaffede tunger, hvis kanter er dekket med forlengelser som fanger nektardråper for konsum. Stoffskiftet deres er så raskt og de må spise så ofte at kolibrier har utviklet seg for å spare energi gjennom torpor. Smithsonian’s National Zoo & Conservation Biology Institute beskriver dette fenomenet som «en veldig dyp, søvnlignende tilstand der metabolske funksjoner bremses til et minimum og en veldig lav kroppstemperatur opprettholdes. […] Torpor lar dem sjekke ut fysiologisk når de ikke kan opprettholde sin normale kroppstemperatur på 105 grader Fahrenheit.»

Kolibrier kan fly baklengs.

Kolibrier er den eneste fuglearten som er i stand til å fly bakover. De gjør det regelmessig, og forskning har funnet ut at kolibriers «bakoverflukt er effektiv.» Faktisk viser forskningen – som ble utført av forsker ved University of California, Dr. Nir Sapir og andre – at «å fly bakover bruker en tilsvarende mengde energi som å fly fremover, som begge var mer effektive enn å sveve.» Å sveve er fuglenes tredje bevegelsesmåte. Kolibrier er utrolig smidige i luften. De flyr forover og bakover for å bevege seg fra plante til plante og abbor til abbor, og de bruker svevemodusen når de henter nektar fra blomster eller matere. Mens kolibrier er flinke til å fly, er de små bena og føttene deres mindre nyttige og brukes hovedsakelig til å sitte. Hva er dine favorittfakta om kolibrier? Hva vil du gjøre for å tiltrekke disse fuglene til hagen din i år?