Skip to content

4 dårlige feil å se etter denne vinteren

4 de mai de 2023

Bare fordi det er kaldt og elendig ute, betyr det ikke at insekter også er elendige. Noen bor ganske varmt og lykkelig i hjemmet ditt om vinteren, og koser seg med innendørsplantene dine. Her er en nyttig oppsummering av fire av de vanligste feilene, hvordan du identifiserer dem og skaden de gjør, og hvordan du dreper dem døde, døde, døde. Og død.

Potteplantefiende #1 Bladlus. Disse lubne, små guttene (over) er lette å få øye på fordi de klemmer seg sammen som seler på en strand. Grønne er vanlige, men de kan like gjerne være gule, oransje, røde eller brune. De foretrekker ømt, ungt løvverk og samler seg ofte på blomsterknopper og grenspisser, selv om du også kan finne dem på stengler og undersiden av bladene.

Skader. Bladlus suger saften fra planter og skiller ut en søt honningdugg maur liker å spise. Hvis du finner bladlus på potteplantene dine, ikke bli overrasket om maur bar dem dit. Bladlus formerer seg utrolig raskt. De får bladene til å rynkes, forvrenges og falle av. Infiserte blomsterknopper skrumper og faller.

Kontroll. Ikke vanskelig hvis du oppdager bladlusene tidlig. Plukk av og kast infiserte blomsterknopper og grenspisser. Spray planten i henhold til instruksjonene på etiketten med en av to svært sikre, naturlige kontroller – hagebruksolje for hele sesongen eller insektmiddelsåpe. Eller spar pengene og lag din egen insektmiddelsåpe. Bare fyll en liters sprayflaske med vann og ca 4-5 dråper flytende vaskemiddel. Rist og spray deretter. Det vil drepe bladlusene nesten umiddelbart. Så tilfredsstillende!

Houseplant Enemy #2 — Panservekt. Brune, grå eller hvite, disse rare insektene (over) får navnet sitt fra hvordan de lever av planter. Unge insekter kryper inn på en plante de liker, setter sugende munndeler inn i bladet eller stilken, slipper av bena og bygger harde skjell oppå seg selv for beskyttelse. Skjellene forblir på plass til egg inne i skjellene klekkes og de voksne dør. Vanlige kontaktsprøytemidler virker ikke på dem, fordi de ikke kan trenge gjennom skallet.

Skader. Avhengig av typen panservekt kan den belegge hele blader, stengler og grener. Resultatet er gulnende blader, døende grener og en plante i tilbakegang.

Kontroll. Inspiser potteplanten din nøye. Hvis du bare finner noen få skjell, skrap dem av – de kan ikke krype tilbake. Hvis det er mange, spray med hagebruksolje. Sørg for å fukte alle blad- og stilkoverflater. Oljen vil kvele skjellene.

mealybug_phixr.jpg

Potteplantefiende #3Melbugs. Mealybugs (over) er myke skjell som skiller seg fra pansrede fordi de ikke bygger harde skjell og kan også krype rundt. De er lette å få øye på på grunn av deres hvite, bomullsaktige eksoskjeletter. De suger saft og skiller ut honningdugg.

Skader. Et angrep av melbugs kan bokstavelig talt suge livet ut av en plante. Fordi melbugs er mobile og formerer seg med rasende hastighet, sprer de seg raskt fra en plante til en annen. Grumpy hater mealybugs!

Kontroll. Fange angrepet tidlig! Drep individuelle melbugs ved å duppe dem med en bomullsdott dynket i rødsprit. Hvis du ser mye, spray med hagebruksolje eller insektmiddelsåpe. Vær oppmerksom på at melbugs kan krype inn i de minste sprekker mellom stilker og blader, noe som gjør det nesten umulig å redde kraftig infiserte planter. Det er bedre å kaste de stakkars plantene.

spider-mite_phixr.jpg

Potteplantefiende #4Edderkoppmidd. Edderkoppmidd er egentlig ikke insekter eller insekter. De er små spindlere relatert til edderkopper omtrent like store som en skarp blyantspiss. Som bladlus og skjell, suger de saft fra blader og stilker og formerer seg som gale kaniner. Edderkoppmidd kommer i like mange forskjellige farger som bladlus. De samler seg på grenspisser og bladundersider, og omgir ofte blader og stengler med veldig fine nett. Hvis du ser nett, er plantene dine i trøbbel.

Skader. Den første skaden du sannsynligvis vil legge merke til er flekker eller bronsering av løvet. Etter hvert som problemet forverres, blir bladene eller nålene gule, brune, skrumpne, tørker og faller. Blomsterknopper visner. Grener dør tilbake. Alvorlige angrep dreper.

Kontroll. Som folk flest hater midd fuktighet. De formerer seg raskt i tørr, oppvarmet luft – som den typen som er inne i huset ditt om vinteren. Du kan i stor grad avskrekke edderkoppmidd ganske enkelt ved å dugge plantene dine flere ganger om dagen for å øke fuktigheten. For å redde infiserte planter, spray alle planteoverflater med hagebruksolje eller insektmiddelsåpe. Du må sannsynligvis gjøre dette mer enn én gang. Disse produktene kveler både midd og eggene deres. Eller spreng midd av med en stråle lunkent vann.