Skip to content

5 tørketolerante urter å plante nå

20 de desember de 2022

Man forventer kanskje ikke at noen av de delikate kulinariske urtene vi elsker å kaste i våre sommerinspirerte oppskrifter og forfriskende cocktailer denne tiden av året faktisk er laget for å tåle elementene, men det er faktisk sant. Lavendel, timian og salvie er noen av de beste varmetolerante urtene å dyrke og nyte når den tørre årstiden inntreffer. Faktisk er alle unntatt én av urtene på denne listen trygge for å tåle full sol, og de fleste kan også ta en heftig dose varme. Hvis mulig, plant disse urtene i potter som kan flyttes til skyggefulle eller kjøligere steder hvis du forventer å finne deg selv med tresifrede temperaturer eller en alvorlig tørke i løpet av sesongen. Ellers lykkelig vekst.

Timian

Det er ganske mange varianter av timian, så sørg for at du velger en som er tørkebestandig. Timianplanter klarer seg godt når de plantes med rosmarin, enten de er i potte eller høybed. Du kan også bruke timian til å lage en vakker og velduftende kant i hele hagen din eller rundt trappesteiner. Bare velg et sted som får full sol og drenerer godt. Hvis timianrøtter samler for mye vann, kan de råtne, så vær oppmerksom på at røttene tørker tilstrekkelig mellom vanningsøktene.

Lavendel

GettyImages-1224990115-(1)

De ideelle vekstforholdene for lavendel inkluderer full sol med godt drenerende jord. Hvis du er bekymret for at planten din kan få litt for mye sol, flytt til et område som ser litt ettermiddagsskygge. Men ikke la de vakre små blomstene lure deg – lavendel er en hardfør staude som tåler tøffe sommerforhold, og det er da du vil bli belønnet med delikate lilla blomster.

Rosmarin

Kvinne kjører hånd over rosmarinplante

Hvis du vil ha en lettvoksende urt som vil gi en full overflod samtidig som du ser bra ut, er rosmarin din favoritt. Du kan plante rosmarin omtrent når som helst på året hvis du bor i et varmt klima. Den trenger full sol og trenger ikke mye vann for å trives. Denne urten er hjemmehørende i Middelhavet, hvor dens habitat er preget av steinete åssider og sand, godt drenert jord. Av den grunn vil det å holde røttene tørre bortsett fra sporadisk vanning hjelpe denne eviggrønne urten til å trives.

Estragon

GettyImages-1256709011

Fordi estragon trenger godt drenert jord, er det best å plante det i et hevet bed eller potte. I motsetning til de andre urtene på denne listen, vokser estragon best i delvis sol. Finn et sted som får tidlig morgensol og ettermiddagsskygge. Hvis du dyrker den i en potte, bør jobben være lett nok – bare finn et sted med det ideelle lyset og flytt potten med urter med lakrissmak rett inn. Hvis den blir overvannet, kan estragon miste smaken og se redusert vekst.

Salvie

Salvieplante

Salvie er en annen god urt for beholdere. Det krever mye sollys og godt drenert jord. Hvis du bor i sentrale Florida og lenger sør, er det ikke sannsynlig at salvie din trives om sommeren, da det bare blir for varmt i disse klimaene. Men hvor som helst fra Nord-Florida og oppover bør det gå helt fint.