Skip to content

6 ting ekte kolibrielskere vet

20 de juni de 2023

Våren byr på fugletitting i massevis. Blomstene blomstrer, biene surrer, og kolibriene er i bevegelse. Disse bittesmå, men mektige fuglene er noen av våre mest fascinerende fugle-naboer. Vi elsker å se dem i hagene våre, zoome fra blomst til blomst, nynne mens de svever i luften og nipper til kolibrimat fra våre knallrøde matere. Vil du vite mer om disse fuglene? Lær noen få kolibrifakta slik at du kan dele dem med andre fugleelskere og begynne å tiltrekke kolibrier til hagen din denne sesongen.

Kolibrier spiser … mye.

Kolibrier spiser omtrent hvert 15. minutt i løpet av dagen. De må – har du sett hvor raskt de vingene beveger seg? På grunn av dette har kolibrier vært kjent for å besøke mellom 1000 og 2000 blomster hver dag. De har lange tunger formet som rør, så blomstene de søker er ofte formet på samme måte. Nektar utgjør rundt 90 prosent av kolibridietten, men de spiser også små insekter. (Nei, de spiser ikke Hummingbird Cake, men det gjør vi sikkert.)

Kolibrier følger blomstene.

Fordi blomster er en av deres viktigste matkilder, følger kolibrier blomstringsmønstrene og blomstringssesongene til favorittplantene deres. Disse fuglene er ekstremt mobile og beveger seg fra region til region i jakten på nektar. Føttene deres er bare for å sitte, ikke for å gå, så kolibrivinger får ganske mye trening. Vingene til kolibrier er gjennomsnittlig rundt 50 slag per sekund, men de kan slå så raskt som 80 per sekund, derav summingen.

Kolibrier har noen favorittfarger.

Det er sant. Kolibrier er delvis til den røde enden av fargespekteret. De er mest tiltrukket av innfødte planter med rørformede blomster i lyse, brennende fargetoner som rødt, oransje og gult. Hvis du vil nyte både lyse farger og kolibrier i hagen din samtidig, prøv å plante brannbusk.

Kolibrier er bittesmå.

Med en lengde på 2 tommer og en brøkdel av en unse er biekolibrien, en art som er hjemmehørende på Cuba, verdens minste fugl. Resten av kolibriartene er større, men ikke mye. Disse små løpesedlene lar ikke størrelsen få dem ned. Kolibrier er store reisende, konstant i bevegelse og vandrer over hav og kontinenter. Sørlendinger vil bli kjent med rubin-throated kolibri, en hyppig besøkende i det østlige og midtvestlige USA.

Du kan tiltrekke kolibrier til hagen din.

Hva er de beste måtene å bringe kolibrier til hagen din? Du kan tilberede din egen kolibrimater ved å fylle beholderen med sukkervann, en kolibrimat som er enkel å tilberede, som gir de søte tingene de trenger for å fortsette å kolibri. Du kan også hjelpe til med å dyrke et gjestfritt habitat for kolibrier. Plant de innfødte artene som kolibrier elsker i hagen din, som biebalsam, kardinalblomst, trompet (eller korall) kaprifol, akelei og kolibrisalvie.

Kolibrier er territorielle.

Hvis du har en kolibrimater hengende i vinduet ditt, har du mest sannsynlig vært vitne til en kolibrikamp. Aggressive kolibrier jager hverandre fordi de er rivaler som forsvarer matkilden deres (som på grunn av økt habitatødeleggelse og tap av habitat kan være få og langt mellom). Mat er en alvorlig sak for disse fuglene. Så inkorporer noen av kolibrienes favorittplanter, busker og vinranker i hagen din eller bland sammen litt kolibrimat, og vent på at de lynraske besøkende kommer.


Kilder

Southern Living er forpliktet til å bruke anerkjente kilder av høy kvalitet for å støtte fakta i artiklene våre. Les våre redaksjonelle retningslinjer for å lære mer om hvordan vi faktisk sjekker innholdet vårt for nøyaktighet.

  1. Eberts ER, Dick MF, Welch, Jr., KC. Metabolske skjebner for kveldsavlinger lagret sukker hos rubinhalse kolibrier (Archilochus colubris). Mangfold. 2019;11(1):9. doi:10.3390/d11010009
  2. Adirondack Council. 10 fakta om kolibrier – Og andre interessante ting. Åpnet 4. november 2022.
  3. Audubon. Hvordan lage en kolibrivennlig hage. Åpnet 18. november 2022.
  4. National Park Service. Hummingbirds of Chamizal National Memorial. Åpnet 4. november 2022.
  5. Audubon. Bli kjent med bien kolibri, verdens minste fugl. Åpnet 4. november 2022.