Skip to content

6 typer organisk mulch som er bedre enn gummi

17 de april de 2023

Gummimulch startet ikke som et hageprodukt. Den fant sin nisje som en spenstig, myk overflate for lekeplasser. Ja, forskning viste at hvis et barn falt på gummidekk fra seks fot opp på et treningsstudio i jungelen, var det mindre sannsynlig at han ble skadet enn om han falt på steiner, betong, knust glass eller skarpe stålpigger. Men ettersom antallet lekeplasser for barn er minimalt sammenlignet med antall hus og hager der ute, vendte gummimulch-folket oppmerksomheten mot suburbia. «La oss få mødre og pappaer til å spre jordede dekk over hele landskapet deres,» sa de. «Det blir STORT!» Så, for å gjøre dette, måtte de presentere fordelene som gummidekke har fremfor organiske dekkmaterialer som furubark, strimlet løvtre og furuhalm. Her er noen av salgsargumentene de kom opp med:

  • Gummimulch fremmer resirkulering – og gir en utmerket modell for resirkulering av alle de brukte brenselsstavene som hoper seg opp ved kjernekraftverk.
  • I motsetning til naturlig mulch, brytes ikke gummimulch ned, så det er «bærekraftig». Det tilfører ikke noe ekkelt organisk materiale til jorda slik bark og furuhalm gjør.
  • Gummimulch holder jordoverflaten kjølig ved å fange all solens varme på toppen der føttene dine er.
  • Du kan få gummidekke i nesten hvilken som helst farge du kan tenke deg.

Hvorfor du ikke bør bruke gummimulch

Gummimulch er ikke sunt for hagen din

Gummimulch er ikke et sunt valg. Som alt annet brytes den ned, og når den gjør det, leker den ut et heksebrygg av tungmetaller og giftige kjemikalier i jorda og grunnvannet.

Gummimulch er en brannfare

Gummi mulch er også en brannfare – det brenner ved en mye høyere temperatur enn naturlig mulch og raper giftig røyk.

Det lukter dårlig

Skal ikke sukkerbelegge det for deg. Jeg hater gummidekke. Det stinker – bokstavelig talt. På en varm sommerdag lukter det varme dekk. Jeg vet ikke med deg, men «Eau de NASCAR» er ikke en duft jeg liker å svirre gjennom hagen min.

Gummimulch ser dårlig ut

Farget mulch ser fryktelig ut. Å legge ned oransje eller lilla gummidekke på plenen bør være en forbrytelse.

Det er vanskelig å fjerne

Å få alle de små gummibitene ut av jorda i blomsterbedet er en stor smerte. Du må kanskje til og med fjerne det øverste jordlaget for å få dem alle opp av bakken. På den annen side vil organisk mulch brytes ned naturlig, så du trenger ikke å bekymre deg for å få alt ut av hagen din.

Så hvorfor bruke organisk mulch?

Det er bra for miljøet

Naturlig mulch som sakte brytes ned over tid er en BRA ting. Tilsetning av organisk materiale til jorda løsner den, øker oppbevaring av næringsstoffer og vann, mater meitemark og gagner jordmikrober.

Organisk mulch ser bra ut

Det er ingenting som er som et friskt lag med mulch i hagesengene dine.

Det hjelper til med å kontrollere ugressveksten

Du trenger ikke å bøye deg bakover og trekke opp så mye ugress i blomsterbedet ditt. Mulch hjelper til med å kontrollere ugress mens du øker produktkvaliteten.

Organiske mulcher er bedre til å holde på fuktigheten

Organiske mulcher gjør en god jobb med å holde på fuktigheten i jorden og holde den kjølig.

Det er relativt billig

Det er ganske billig, selv om du må erstatte det oftere siden det brytes ned. Gummi mulch og andre uorganiske mulches har generelt en høyere forhåndskostnad.

Alternativer for organisk mulch

Her er noen alternativer å velge mellom når du velger en type organisk mulch for hagen din.

En haug med organisk kompost på en hvit bakgrunn.

Bark og flis

Bark og flis er ofte brukte typer mulch som er bra for å holde på fuktighet, holde jorda isolert og undertrykke ugressvekst. Det er også ganske billig og er veldig behagelig for øyet. Denne typen mulch er best brukt til landskapsforming og vegetasjon, selv om den ikke bør brukes i grønnsaksfelt da surhetsnivået kan være for høyt.

Tørre blader

Neste gang du raker bladene dine, bør du vurdere å bruke dem som mulch. Tørre blader inneholder mange næringsstoffer som vil bidra til å forbedre tilstanden til jorden din samtidig som de opprettholder fuktighet og forhindrer ugressvekst – og de gjør det enda bedre når de komposteres. Strimlede tørre blader brytes ned raskere, vil ikke matte så mye, og ser generelt finere ut. Vanlige rakede løv fungerer imidlertid fint – bare flytt dem av og til for å unngå matter. Den kan brukes i alle hager, og meitemark elsker den også!

Gressklipp

Det er både fordeler og ulemper med å bruke gressklipp som et alternativ for mulching. Noen fordeler er at gressklipp vil øke mengden nitrogen i jorda, fremme vekst, er rikelig og gratis eller billig, og kontrollere ugress. Men når de brytes ned, kan de avgi en stygg lukt, så det er best å bruke dem på et sted du ikke er ofte i hagen din og snu dem på slutten av sesongen for å unngå for mye lukt. Ikke bruk utklippet i en regnfull tid på året, da de kan utvikle røttene sine. Det er også viktig å sørge for å spre ut gressklippet i et tynt lag slik at det ikke hindrer fukt i å trenge gjennom.

Strå

Halm gjør det bra i grønnsaksfelt, da det holder sykdom borte fra de lavere nivåene av plantene, reflekterer lys, holder på fuktighet, tilfører nitrogen til jorden og kontrollerer ugress. Faktisk har ikke halm frø som vil produsere ugress. Halm skal tåle hele vekstsesongen og er ikke vanskelig å rake opp eller ned i jorden hvis du trenger det – noe som betyr mindre arbeid for deg.

Kompost

Kompost vil gi en saktefrigjørende næringsboost og vil forbedre jordens helse, samtidig som den legger til et beskyttende lag, sikrer fuktighet og gir plantene litt isolasjon mot tøffe temperaturer. Dessuten er det noe du kan lage hjemme.

Avis

Etter å ha lest avisen for dagen, prøv å rive den opp i små biter og bruke den i hagen din til mulch! Avis er super nyttig for å isolere plantene dine fra kulden i vintermånedene, og vil også hindre for mye ugress i å vokse. Med alle disse organiske alternativene, hvem trenger gummidekke egentlig? Den ekstra spretten den gir deg, er bare ikke verdt det. Bruker du gummidekke? Hva slags organisk mulch foretrekker du å bruke?