Skip to content

7 følgesvenner du aldri bør plante med tomater (og 4 du bør)

6 de januar de 2023

Tomater er en av de mest givende plantene å ha i hagen. De er relativt enkle å dyrke, noe som gjør dem gode for begynnende gartnere, mens de fortsatt tilbyr en utfordring til etablerte grønne tomler. Hvis alt går bra, produserer de nydelig frukt (grønnsaker? begge deler?) å spise i smørbrød, slengt på pasta, fylt, syltet, stekt, stekt, stekt, marinert og mye mer. (Tomatsyltetøy, noen?) Men før du begynner å lage mat og spise, må du få plantene dine til å vokse. En av de beste måtene å sørge for at tomatplantene dine trives på, er å sette dem i bakken omgitt av følgeplanter som kan hjelpe dem ved å tilby jordberikelse eller skadedyravskrekking. Det hjelper også å holde dem langt unna planter som kan frarøve dem næringsstoffer, blokkere solen, tiltrekke seg sykdom eller på annen måte skade dem. Her er syv planter for å unngå å vokse i nærheten av tomater.

Følgeplanter for å unngå å vokse i nærheten av tomater

1. Brassicas

Kål, brokkoli, blomkål, grønnkål, rosenkål og kålrabi kan hemme veksten til tomatplanten din fordi de utkonkurrerer dem om de samme næringsstoffene. Disse grønnsakene er i brassica-familien. Kål- og tomatfrø trenger begge mye næringsstoffer for å trives, så konkurransen får én plante til å lide – tomaten. Tomater produserer kanskje ikke knopper, noe som resulterer i ingen frukt og bortkastet innhøsting.

2. Mais

Mais og tomater kan være gode til matlaging, men ikke plantet sammen. De tiltrekker seg begge samme slags skadedyr og soppinfeksjoner. Møllarver lever av både mais- og tomatavlinger, og ødelegger enhver mulighet for vekst. Å sette grønnsakene nær hverandre i en hage gjør dem dobbelt attraktive for insekter.

3. Fennikel

Som brassicas vil fennikel hemme veksten av tomater. Fennikel er ikke en god følgesvenn for de fleste hagegrønnsaker og bør dyrkes i en liten flekk eller potte for seg selv. Denne lakrisduftende planten kan fungere godt med andre grønnsaker i oppskriftene dine, men ikke i hagen.

4. Dill

Mens mange urter vokser godt med tomater, er dill unntaket. Ung dill klarer seg godt ved siden av tomater, da den kan bidra til å avvise bladlus, en liten insektskade som påvirker mange planter. Når dill modnes og er klar til å frø, kan disse plantene hemme tomatplanteveksten.

5. Poteter

Tomater og poteter er medlemmer av nattskyggefamilien, noe som betyr at de trenger de samme næringsstoffene for å vokse. Det betyr at de vil konkurrere med hverandre, noe som heller ikke gagner og kan gjøre dem mottakelige for de samme sykdommene. Disse sykdommene kan spre seg gjennom jorden, og ødelegge begge plantene hvis den ene blir rammet. Nærheten til disse to plantene betyr også noe, da tomatrøtter kan bli skadet under høsting.

6. Aubergine

Som poteter er aubergine i nattskyggefamilien, noe som gjør dem til konkurrenter. Aubergine er også mottakelig for smitte, noe som gjør tomater plantet i nærheten mer sårbare for sykdom. Blight er en soppsykdom som raskt sprer seg gjennom et høstet område gjennom sporer som blåses av vinden. Når plutselige brunfarging, gulning, flekker eller døende blader vises på avlingene, er dette et tegn på rødme.

7. Valnøtter

Selv om det er usannsynlig, kan det å velge å plante tomater i nærheten av et valnøtttre også påvirke avlingen negativt. Valnøtttrær frigjør kjemikalier i jorda som hemmer veksten til omkringliggende planter.

Planter som trives som tomatdyrkende følgesvenner

1. Asparges

Asparges og tomater er hagens dynamiske duo. Tomater frastøter ubehagelige aspargesbiller, mens asparges holder unna nematoder i jorda, noe som kan skade tomater.

2. Gressløk

Ikke bare er gressløk en deilig urt å ha i hagen, men den avviser bladlus, nematoder og midd, noe som gjør dem til utmerkede følgeplanter for å holde tomatene dine trygge.

3. Salat

Plant salat i nærheten av tomatplanter for å lage et bunndekke som vil bidra til å holde jorden fuktig og kutte ned på ugress (og luking). Til gjengjeld kan skyggen fra tomatplanter bidra til å gi litt dekning for salaten og stoppe den fra å boltre seg.

4. Ringblomster

Disse lyse blomstene tiltrekker seg bier og marihøner, som er bra for en hage, men de holder også unna bladlus, snegler, tomatormer og snegler som elsker å knaske på tomater. Disse nyttige plantene bidrar også til å holde jorden sunn for tomater.