Skip to content

8 feil du aldri bør gjøre med hortensiaene dine

18 de mai de 2023

Forelsket i «Little Lime»? Svimer over «Strawberry Sundae»? Sjarmert av «Vanilla Strawberry»? Du er ikke alene fordi sørlendinger med grønntommel har plantet hortensia i evigheter – med en god grunn. Disse fantastiske blomstene har en sterk visuell innvirkning, men krever overraskende lite vedlikehold. Det er imidlertid noen måter å gå galt med hortensiapleie. Vi har samlet noen av de vanligste feilene som kan gjøre hortensiaene dine med nakne, treaktige stengler og ingen blomster. Unngå disse feilene, og hortensiaene dine vil blomstre på kort tid. Selvfølgelig varierer disse reglene basert på variasjonen av hortensia. Det handler om å forstå behovene til din spesifikke hortensia-variant og skreddersy planene dine deretter. Her er 8 feil du bør unngå når du planter hortensia.

1. Feil beskjæring

I vår guide til å ta vare på hortensia, lister våre redaktører opp beskjæring med forsiktighet som hovedregelen i vedlikehold av hortensia. «Hortensia trenger ikke mye beskjæring, så hvis du blir for dristig med hagesaksen, kan du ende opp med bare grener til sommeren,» skriver vår redaktør. «Når du bryter ut saksen og begynner å klippe, vil du fjerne all død ved. Du kan også forkorte eventuelle egenrådige grener for å hjelpe med å forme planten.» I tillegg til overivrig klipping, er beskjæring på feil tidspunkt en vanlig feil, som gjør at hortensiaer ikke blomstrer. Her er vår generelle tommelfingerregel: «Om sommeren må du beskjære dine en gang blomstrende franske hortensiaer, eikebladhortensiaer og fjellhortensiaer. Om vinteren bør du beskjære glatte hortensiaer og panikkhortensiaer, mens du kan beskjære de blomstrende franske hortensiaene dine. hortensia om sommeren eller vinteren.»

2. Mangel på sol eller skygge

Å velge et sted å plante hortensiaene dine er avgjørende, med tanke på mange faktorer. Mens den franske hortensiaen kan se fantastisk ut ved siden av postkassen din, er det å vokse i et område med direkte sollys en sikker måte å sette blomstringene i fare. Når det kommer til franske hortensiaer eller Bigleaf-hortensiaer, disse variantene som er kjent over hele sør for sine fantastiske klyngeblomster, er sollys en nødvendig del av ligningen for å oppmuntre til en sterk blomstring. «De blomstrer best hvis de får sol om morgenen og litt lett skygge om ettermiddagen, spesielt under den varme sommeren. Hvis du planter dem i heldagsskygge, vil de ikke blomstre,» skriver Grumpy. Oakleaf hortensiaer trives i skyggen og vil ikke blomstre i full sol, mens panicle hortensia elsker å slikke full sol og vil ikke blomstre i skyggen. Hver hortensia er forskjellig.

3. Planting i tørr, dårlig drenert jord

Planting i ufruktbar jord kan være skadelig for veksten av hortensiaene dine. De fleste hortensiaer foretrekker leirholdig, godt drenert jord med mye næringsstoffer – unngå steinete, tørr jord. Du bør også være oppmerksom på pH-verdien i jorda, som kan påvirke fargen på hortensiaene dine. For flere tips, les opp Grumpys guide til hortensiapleie.

4. Planting under store trær

Mens hortensiaens sol- eller skyggebehov vil variere basert på typen, forblir én nevner stort sett den samme: Ikke plant under store trær. Å dyrke hortensiaen din under et stort tre vil konkurrere med det etablerte økosystemet for vann og næringsstoffer – plant på et sted hvor hortensiaen din kan være showets stjerne.

5. Over- eller undervanning

Franske hortensiaer krever en betydelig mengde vann for å holde seg godt ernæret og sunne – i fravær av nedbør kan det hende du må vanne dem annenhver dag. Andre varianter, som «Limelight» eller «Pee Gee» hortensia, tåler tørke.

6. Overgjødsling

Å tilsette for mye gjødsel kan ha motsatt effekt hvis du prøver å få hortensiaen til å blomstre – De overflødige næringsstoffene forårsaker gjødselforbrenning. Hortensia vokser best med en saktefrigjørende gjødsel eller en organisk materialekombinasjon av torvmose, kompost og svovel. Aldri gjødsel rett under hortensiaen eller på røttene. Gjødsle i stedet området som omfatter planten.

7. Ikke bevaring av vekstområde

Å la ugress vokse i nærheten av hortensiaene dine vil tømme plantens næringstilførsel, på samme måte som å vokse under et tre. I tillegg åpner du muligheten for sopp- og insektangrep hvis du unnlater å fjerne blader under hortensiaene dine. Bladene som topper seg fra hortensiaens krone om våren må beskjæres for å fremme ny vekst, vanligvis ved å kutte den tilbake til bakken. Fjern aldri bladene fra gamle treblomster fordi dette vil stoppe ny vekst i den påfølgende sesongen.

8. Prøver å endre blomsterfarge

I noen varianter kan hortensiablomster endre farger på grunn av deres følsomhet for jordens pH. I andre typer, prøver å oppnå dette bare tilfører unødvendige kjemikalier til hortensiaplantens jord og skaper et ubalansert vekstmiljø. Kjenn hortensia-sorten din, og test alltid jorda før du prøver å gjøre endringer.