Skip to content

Agave, den mest tørkebestandige saftige

24 de juli de 2021

Agave er en av plantene som er mest brukt i xerojardines, som de pynter siden de er veldig unge. De vokser raskt og formerer seg med utrolig letthet. De tåler tørke, høye temperaturer, og det er også mange arter som motstår lett frost.

I dag er det veldig elsket av samlere, siden ikke bare er salgsprisen lav, men vedlikeholdet er veldig, veldig enkelt.

Agave-egenskaper

Agave shawii

Agave er en slekt av saftige planter i Agavaceae-familien hjemmehørende i Mexico. Det er kjent under de vanlige navnene pita, maguey, cabuya, fique, mezcal eller bare agave. Vokser i en rosett av tykke, kjøttfulle, spisse blader, som ofte ender i en skarp nål. Kantene er vanligvis serrated, men det er noen arter, som A. attenuata eller A. stricta, hvis bladdeler er praktisk talt ufarlige.

Den blomstrer bare en gang og produserer en blomsterstand som består av hundrevis av blomster. Etter blomstring dør planten og etterlater frøene og sugerne som har vokst opp fra den. Det er altså en monokarp plante.

Hovedart

A. americana

Agave americana

Den vokser til ca 60-70cm høy. Bladene kan være blåhvite, gråhvite eller brokete. Den har spines på ca 2 cm i kanten og 5 cm i toppen. Den brukes til produksjon av Mezcal, som er sukkerholdig juice ekstrahert fra saften av den gjærede og destillerte blomstestammen.

A. attenuata

Agave attenuata

Det er en av de mest ufarlige artene, om ikke den mest. Den vokser til en høyde på opptil 150 cm. Bladene er hvitgrønne i fargen, spisse og med glatte marginer.

A. makroakantha

Agave macroacantha

Den når en høyde på ca 50 cm. Bladene har en veldig vakker grønn-hvit farge, og på kantene finner vi en serie svarte torner opp til 2 cm; toppunktet er bevæpnet med en tykk ryggrad, også svart i fargen med en lengde på 4-5 cm.

A. victoriae-reginae

Agave victoriae-reginae

Det er en av de mest nysgjerrige artene som vanligvis ikke overstiger 30 cm i høyden, så det er perfekt å ha i en gryte. Danner en veldig tett og kompakt rosett av blader, som hver har hvite linjer som går fra toppunktet til sentrum av planten.

Hvordan tar du vare på deg selv?

Agave angustifolia 'Marginata'

Vil du ha noen eksemplarer i hagen din? Her forklarer vi omsorgen de trenger:

plassering

Agave er en plante som den må plasseres ute, i full sol. Jo flere timer med direkte lys det har, jo bedre vil veksten være.

På grunn av størrelsen den når, blir den ofte plantet som et isolert eksemplar, siden det over tid vil vokse suger som, når de vokser, vil oppta dobbelt så mye plass som moderplanten.

til vanlig

Hagejorden må være kalkstein (pH 7), med veldig god drenering. I tilfelle det ikke drenerer godt, anbefales det sterkt å lage et 1m x 1m plantehull og blande like deler universelt voksende medium med perlit. For å være sikker på at det ikke vil være noen problemer i fremtiden, kan du legge et skyggemesh rundt det som dekker kantene før du fyller hullet. så jorden i hagen din ikke vil blandes med den du har lagt i.

Irrigasjon

Det motstår tørke veldig bra, men i løpet av det første året vil det være nødvendig å vanne den en eller to ganger i uken slik at rotsystemet ditt vokser lenge nok.

Abonnent

Kjemisk gjødsel for planter

Det blir vanligvis ikke betalt, skjønt I løpet av våren og sommeren anbefales det å gjøre det ved å tilsette en spiseskje Nitrofoska og blande den litt med jorden. før vanning en gang i måneden.

Plantetid

Den beste tiden å tilbringe den i hagen er på våren, eller om sommeren hvis du bor i et område med et mildt klima.

Multiplikasjon

Frø

 1. Den første tingen å gjøre er skaffe frøene om våren eller sommeren.
 2. Seinere, en gryte tilberedes med vermikulitt eller sandunderlag.
 3. Seinere, frøene blir plassert, og begraver dem bare litt, nok til at vinden ikke kan bære dem bort.
 4. Endelig, vannes med en sprøyte.

Ung

Sugene kan skilles fra moderplanten så snart de er av en håndterbar størrelse. Når samlet, de kan sås i potter med sandunderlag eller i andre deler av hagen.

Rustikk

De fleste arter tåler frost ned til -3 ° C. De A. attenuata den er noe mer delikat: den støtter opptil -2 ° C så lenge den er i kort tid. De trenger alle beskyttelse mot hagl.

Kan du ha en Agave i pott?

Potte agave

Jeg anbefaler det ikke. For en stund kan det være, men det vil komme en tid da det ikke vil være i stand til å fortsette å vokse, og hvis det skjer, kan det svekkes og ende opp med å dø.. Allikevel, hvis du vil dekorere terrassen din med en kopi, til og med midlertidig, så forteller vi deg at det er omsorgsfullt:

 • plassering: full sol.
 • Underlag: du kan bruke universal vekstmedium blandet med 30% perlit.
 • Irrigasjon: to ganger i uken om sommeren, og hver 15-20 dager resten av året.
 • Abonnent: om våren og sommeren, med gjødsel for kaktus og saftige planter i henhold til instruksjonene som er angitt på pakken. Du kan også velge å legge til en liten skje Nitrofoska hver 15. dag.
 • Transplantasjon: annethvert år.

For hva bruker du det?

Tequilana agave

Pyntbruk

Agaven den brukes hovedsakelig som en prydplante. Det er forskjellige veldig dekorative og elegante arter, som er fantastiske i hager av kaktus og lignende planter. Det er også mye brukt til å dekorere uteplasser og terrasser på hoteller, selv om de er i nærheten av sjøen.

Kulinariske bruksområder

Hovedpersonen vår har blitt brukt i århundrer, spesielt i Mexico hvor mennesker utnytter den til å mate seg selv. Og det er at alle delene blir brukt:

 • Blomstestengler: de konsumeres ferske, stekte eller kokte.
 • Stilk (det vi vil kalle koffert): det blir spist stekt.
 • Basene på bladene: de blir også spist stekt.
 • Sevje: den kan konsumeres fersk eller konsentreres i form av honning. Det brukes også til å skaffe gjærede eller stimulerende drikker og brennevin.

Agavesirup

Av A. tequilana, bedre kjent som blå agave, får du et søtningsmiddel som kalles agavesirup eller agavesirup. Saften til disse plantene er rik på fruktose, men siden den ikke inneholder glukose, øker den ikke blodsukkernivået. Selv om ja, hvis det konsumeres i overkant kan øke nivåene av urinsyre, triglyserider og kolesterol.

Hvordan brukes det?

Den er brukt det samme som sukker: i kaker, kaker, kaker, drikke, kaffe osv. Tilsvarende er 6 ml sirup for hver pose sukker.

Fordelene er:

 • Den inneholder vitaminer (A, B, B2 og C), og essensielle mineraler som jern eller fosfor.
 • Stimulerer veksten av tarmfloraen.
 • Hemmer veksten av patogene bakterier som Salmonella.
 • Hjelper med å forhindre osteoporose da det øker absorpsjonen av kalsium og magnesium.

Agave er en veldig interessant plante, tror du ikke? 🙂