Skip to content

Agave Filifera Care: Dyrking av agaveplanter

2 de mars de 2021

Agave filifera (a-GAH-vee fil-LIF-er-uh) er et klumpdannende medlem av familien Asparagaceae (a-SPARE-uh-gay-see-eye). Hilsen fra det sentrale Mexico, og denne flerårige saftige er veldig lik Agave schidigera (a-GAH-vee ski-DEE-ger-ruh.

Du kan skille disse to Agave-plantene fra hverandre, ettersom Agave filifera har mindre iøynefallende og finere hår på bladene. Du kan høre denne planten referert til som Thread Agave eller Thread-leaf Agave.

Tråder av Agave Filifera-anlegget

Agave Filifera Care

Størrelse og vekst

Et etablert, modent trådblad Agave består av flere hauger av moderat store hoder med mørkegrønne blader pakket tett sammen. Individuelle blader er veldig stive, skarpe og opp til en fot lange.

Tråden Agave har lange, skarpe, lanselignende dypgrønne blader. Hvite markeringer løper på langs med krøllete, attraktive tråder langs kantene.

Blomstring og duft

Når den er moden, vil Filifera blomstre ved å sende opp en 6 «til 8» fot lang blomsterpike fra midten av en rosett. Det er ingen angitt tid på året for denne hendelsen. Fordi disse plantene er monokarpiske, er det en engangshendelse. Etter blomstring vil foreldrerosetten dø.

Spikens stilk er dyp lilla, og det samme er blomsterknoppene som dukker opp langs lengden på skuddet. Det tar omtrent en måned før blomsterstengelen når full høyde og fullfører knoppproduksjon.

Når de tomme tomme blomstene åpner seg, er de veldig blekgule med lilla fargetoner. Hver og en har seks tepeltupper (en kombinasjon av kronblader og kelkblad). Disse tepalene krøller seg tilbake for å avsløre mørke lilla stammer og pistiller.

Lys og temperatur

Trådblad Agave er ganske kaldtolerant. Den tåler temperaturer så lave som 20 ° Fahrenheit. De er også utrolig varme og tørke tolerante og i stand til å håndtere den straffende sommersolen. De gjør det bra i full sol, men gjør det også ganske bra i lett skyggelagte omgivelser.

Vanning og fôring

Selv om disse agavene er tørketolerante, kan du øke hastigheten på veksten ved å vanne rikelig i de varme sommermånedene. Bare husk at jo raskere planten din vokser, jo raskere vil den modnes. Dette vil bety blomstring og død av rosetten som blomstrer. De ikke-blomstrende rosettene som blir igjen vil fortsatt leve.

Husk også at som alle kaktus og sukkulenter, kan disse plantene ikke tåle å stå i vann.

Om vinteren, vann ekstremt sparsomt hvis i det hele tatt. Hvis du merker at bladene på planten krymper, sørg for vann.

Agave Filifera krever lite eller ingen gjødsel. Hvis du bestemmer deg for å skaffe gjødsel, bruk en formel med langsom frigjøring med lite nitrogen og beregnet på kaktus og sukkulenter. Gjødsel en gang, tidlig på våren, og kanskje igjen om sommeren.

Jord og transplantasjon

Tråd Agave kan gjøre det ganske bra i hvilken som helst sand, grus, godt drenerende jord når den plantes i landskapet. Hvis du vil ha agaven din i en beholder, bruk en kommersiell saftig eller kaktusblanding.

Alternativt kan du lage din egen med en blanding som er halv torvmos, en kvart leir og en fjerdedel pimpstein.

Husk at utmerket drenering er viktig, så bruk alltid beholdere med mye dreneringshull. Terrakotta eller annet porøst materiale foretrekkes.

Pleie og vedlikehold

Fjern skadede spyd etter behov, tråden agave. Håndter forsiktig da spydene er ganske skarpe og har en barberhøvelaktig kant.

Hvordan formere Agave Filifera

Agave Filifera produserer mange nye rosetter gjennom vekstsesongen. Bare noen få av disse vil blomstre og dø, så agaveklumpen din vil vokse seg større med tiden.

For å spre deg, kan du bare dele rosettene og potte hver opp som en moden plante.

Anbefalte Agaves for containere (Care Info)

  • Foxtail Agave Care
  • Butterfly Agave Potatorum Care
  • Agave Blue Glow Care

Agave Filifera Skadedyr eller sykdommer

Velstelt Trådblad Agave har få sykdommer eller insektproblemer. Som alle agaveer, kan det være attraktivt for agave-snuten.

Planter som holdes utendørs (og spesielt i fuktige forhold) kan tiltrekke seg snegler og snegler. Hvis overvannet og / eller opprettholdes i dårlig drenert jord, vil rotråte oppstå.

Anses Filifera-planten som giftig eller giftig?

Agavejuice kan forårsake alvorlig kontaktdermatitt som resulterer i rød, blæret hud som kan være smertefull og kløende i et par uker. I tillegg kan kløen spontant gjenta seg i løpet av det påfølgende året.

Sørg for å bruke hansker, lange ermer og øyevern når du håndterer dette anlegget. Vask grundig etterpå.

Anses Filifera som invasiv?

Trådbladagave regnes ikke som invasiv i USA. [source]

Foreslått bruk av Agave Filifera

Denne kompakte agaven er ganske allsidig og kan brukes som en innendørs plante eller i et bredt utvalg av fulle solinnstillinger.

Når du dyrker Thread Leaf Agave i en gryte, kan du enkelt kontrollere størrelsen.

Det gir et utmerket tillegg til alle rom med gjennomgående varme temperaturer og sterkt direkte eller indirekte sollys.

Utendørs gjør denne attraktive saftige planten en vakker prøveplante i tillegg til en kaktushage eller steinhage. Agaveen din kan også lage en nydelig ankerplante i midten av en flerårig eller årlig hage.

I Mexico har Agave filifera mange praktiske bruksområder. Den alkoholholdige drikken kjent som «pulque» er avledet av saften. I tillegg brukes masse og fibre til å lage produkter som såpe, tau og noen matvarer.