Skip to content

Alt du trenger å vite om kutting

25 de juli de 2021

Den mest brukte reproduksjonsteknikken er langt gjennom stiklinger. Når du ønsker å skaffe planter dyrket på veldig kort tid, er det du kutter grener eller blader, alt etter omstendighetene, plant dem i potter med godt drenerende underlag, og hold dem fuktige slik at de ikke tørker ut.

Men hva er den beste tiden å kutte? Hvordan gjør du det? Vi vil snakke om dette og mer nedenfor.

Typer av skjæring

Mint stiklinger

Det er 5 typer stiklinger, som er:

 • Woody stiklinger: De er hentet fra løvtrær om høsten eller vinteren. Grenene må være minst 1 år gamle og måle mellom 15 og 75 cm.
 • Semi-woody stiklinger: de hentes fremfor alt fra busker, på våren eller tidlig på høsten. Grenene må måle ca 15 cm og ha minst to knopper. 2 eller 3 par blader skal være igjen i den ene enden, slik at den kan rotere bedre.
 • Mørke stiklinger: De er hentet fra planter som ikke har lignifisert, det vil si at de ikke har treaktige stengler, for eksempel blomster. De er laget om våren eller sommeren, og kutter stengler som er omtrent 15 cm høye, og fjerner blomstene slik at de ikke tar bort energi.
 • Rot stiklinger: de er hentet fra treaktige planter, om våren og høsten. Røtter må kuttes med tykkelsen på en blyant, og med en lengde på ca. 5 cm.
 • Stiklinger av blad: de er hentet fra saftige planter, og mer spesifikt fra Echeveria og Haworthia, om våren og sommeren. Du må ganske enkelt kutte et helt blad og plassere det liggende flatt i en gryte med et porøst underlag.

Hva trenger jeg for å få skjæringen?

Beskjæringssaks

For å få stiklinger er alt du trenger en Beskjæringssaks eller en liten håndsag; Selv om du vil ta unge stiklinger, vil det være nok med en saks. Før du bruker det, er det veldig viktig at du desinfiserer dem med apotekalkohol for å unngå mulige infeksjoner.

I tillegg, i tilfelle av woody eller semi-woody stiklinger, er det nødvendig å sette sårhelende pasta som vi har forårsaket planten. På denne måten vil vi sikre at helsen din ikke blir skadet.

Og å ta vare på dem?

Echeveria

For å ta vare på en skjæring til rot så raskt som mulig, anbefaler jeg følgende:

 • Så snart du får det, fukt basen med vann og deretter tilsett den med rotende hormoner pulverisert.
 • Planter den i potter med porøse underlag, som svart torv blandet med perlit i like deler, kokosfiber blandet med 20% torv, eller akadama eller vermikulitt alene eller blandet i like deler.
 • Vann det innimellom, omtrent 2-3 ganger i uken.
 • Spray det annenhver dag slik at du ikke blir dehydrert.
 • Det anbefales sterkt at temperaturen holder seg mer eller mindre stabil, at det ikke er drastiske stigninger eller fall.
 • Dryss overflaten med kobber eller svovel, om våren og / eller høsten. De er naturlige soppdrepende midler som holder sopp borte.
  Vær forsiktig hvis du har kjæledyr, da de er giftige for dem. I dette tilfellet er det bedre å bruke noe annet naturlig soppdrepende middel som selges i barnehager eller kanel.

Tør du å plante stiklinger? 🙂