Skip to content

Alt om den asiatiske vepsen

11 de juli de 2021

Kan du forestille deg å nyte hagen din eller terrassen full av planter og plutselig se en asiatisk veps passere veldig nær deg? Selvfølgelig er det et av øyeblikkene som ingen ønsker å leve.

Det regnes som en av de mest aggressive vepseartene, og siden den også er en av de største, kan frykten for å bli offer for en av dem være intens. Men, Er den frykten grunnlagt, eller kan du virkelig leve med den godt?

Hva kjennetegner den asiatiske hornet?

Asiatiske vepsebol

Det er en arter av veps med vitenskapelig navn Vespa velutina. Opprinnelig fra Sørøst-Asia, er det preget av å ha en stor størrelse; faktisk kan dronningen måle ca 3,5 cm, og arbeiderne og hannene ikke mer enn 3 cm. Den har en svart thorax og mage, bortsett fra det fjerde segmentet som er gult. Bena er brune med gule ender, og vingene har en mørk gulaktig farge.

Det er døgn, og det spiser på andre insekter som maur, sommerfugler, bladlus og fremfor alt på bier, men ikke på andre veps.

Hvordan er reiret?

Redet har en avrundet formog er konstruert av tyggede trefibre. Den kan nå 80 cm i diameter og en meter i høyden, selv om det ikke er lett å se den siden den vanligvis er bygget på toppen av trær mer enn 15 meter over bakken.

Er den asiatiske hornet farlig for mennesker?

Vel, dette er som alt: hvis du ikke bry henne, vil hun ikke gjøre noe med deg. Og med ikke forstyrr mener jeg ikke gjør plutselige bevegelser når du er i nærheten, eller manipuler reiret. Men hvis den svir, vil du føle at en stor nål trenger inn i huden, noe som selvfølgelig vil gjøre vondt og rødme. Nå vil disse ubehagene gå over dagene, spesielt hvis du bruker krem.

Men, Kan dette insektet drepe et menneske? Ja, men bare hvis denne personen mottar flere stikk, et enkelt stikk i slimhinnen eller hvis de er allergiske mot giften.

De Vespa velutina i Spania

Asiatisk veps

I Spania regnes den som en invasiv art, i henhold til lov 42/2007 av 13. desember. Koloniseringspotensialet utgjør en alvorlig fare for innfødte arter, spesielt for bier som Apis mellifera iberica. I dag finnes den praktisk talt hele nord for den iberiske halvøya, og i deler av Mallorca.

Hvis du ser et rede eller en asiatisk veps, bør du kontakte enheten som beskytter arten i samfunnet ditt.

Og ro deg ned! At nervene ikke er bra i det hele tatt.