Skip to content

Alt om gjødsel

28 de juli de 2021

Vil du vite hva gjødsel Er det mer anbefalt for plantene dine, avhengig av hvilken tid på året du er? Og hva står bokstavene NPK for og hva har de med hagearbeid å gjøre? Hvis du har disse og / eller andre spørsmål knyttet til dagens tema, abonnementene, er tiden inne for at du skal få svarene dine, forklart på en underholdende måte slik at det blir godt forstått.

Og hvis du til slutt har spørsmål som henger rundt hodet på deg, formulere det i kommentarfeltet.

Hva er komposten?

Brachychiton bidwillii

Men før du vet når du skal kompostere, er det viktig å vite hva en kompost er. Kompost kan være synonymt med mat. Det er mat for planter, og faktisk oppfyller det mer eller mindre den samme funksjonen: å holde planten i live slik at den kan utføre sine vitale funksjoner som åndedrett, vekst eller blomstring.

Vi kan finn kompost i bakkenSiden de tørre bladene når de faller til bakken, brytes de ned og lar næringsstoffene ligge i den. Gjødsel er også kompost og alt organisk materiale.

Komposttyper

Petunier

Våre planter, spesielt hvis de er potteplanter, må betales med jevne mellomrom. Selv om vi har brukt et nytt substrat, absorberes næringsstoffene som komponerer det gradvis av røttene, til det kommer et øyeblikk når det ikke er noe igjen, og det er da vi ser at planten ikke lenger vokser. Underlaget er slitt, det har blitt gammelt.

For å utsette dette er kompost veldig viktig. I markedet finner vi flere typer:

  • Organisk: de er de som bidrar med alt, naturlig, men sakte. De forbedrer kvaliteten på jorden uten å skade miljøet, faktisk skjer det motsatte: dårlig jord kan bli fruktbar jord takket være dannelsen av humus. Eksempler: planteetende gjødsel, kompost, torv, eggeskall …
  • Væsker: de er de mest brukte på grunn av effektiviteten. Men du må følge produsentens anbefalinger nøye, da et overskudd kan skade anlegget vårt.
  • Mangelrettere: de er de spesifikke som gir en type mineral i tilfelle planten trenger det, det vil si hvis vi for eksempel har en japansk lønn med klorose, i dette tilfellet vil vi tilsette jern for å løse dette problemet. Eksempler er: sitronsyre, jernsulfat.
  • Sakte utgivelse: er de som sakte absorberes av planten. For eksempel: osmocote.

Trenger alle planter kompost?

Canna indica

Ja, selvfølgelig. Men ikke alle får det på samme måte. Kjøttetende planter, for eksempel, uten å finne nok næringsstoffer i jorden, utviklet seg til det punktet å kunne fordøye insekter og dermed absorbere næringsstoffene til de ovennevnte. Det betyr ikke at vi kan betale dem og at de kan klare seg uten deres «jakt», nei. Røttene til kjøttetende planter kan ikke absorbere kompost direkte gjennom røttene, og kan faktisk dø.

Sykte planter eller planter som kan være syke, bør ikke gjødsles.

Litt kjemi

Protea

Vel, etter å ha forklart hva kompost er, og hvis planter trenger det, la oss nå snakke om kjemi. Men ikke vær redd, vi blir ikke veldig tekniske. Vi vil forklare hva NPK står for og hvordan det påvirker planter.

NPK (henholdsvis nitrogen, fosfor og kalium) er elementer i det periodiske systemet. Disse tre mineralene anses å være primære for planter, det vil si at både mangelen og overskuddet av noen av dem kan føre til at planten dør.

  • Nitrogen (N): stimulerer veksten av hele planten, inkludert blomster og frukt. Dens mangel kan forårsake plantesvakhet, klorose i gamle blader, mindre frukt.
  • Fosfor (P): Det hjelper i fotosyntese og å distribuere næringsstoffer, stimulerer vekst. Dens mangel kan forårsake svakhet i planten, noe som reduserer veksten.
  • Kalium (K): Det hjelper i veksten av planten, og i overføring av energi. Dens mangel kan forårsake langsom eller ingen vekst, lav motstand mot skadedyr, bladfall.

Når må du betale, og med hva?

epletre

I virkeligheten kan betales hele året, men det er mer tilrådelig å gjøre det fra vår til høst.

I vekstsesongen, det vil si fra når risikoen for frost går over til etter sommeren, nitrogenrike flytende gjødsel (for vekst) og, når det gjelder en blomstrende plante, som også er rik på kalium. Disse gjødselene får plantene dine til å se sterke og sunne ut, og de vil være bedre forberedt på å tåle kulde.

Men høst-vinter, eller når det gjelder hagebrukeplanter (inkludert frukttrær), betaler vi med gjødsel med langsom frigjøring eller, enda bedre, med organisk gjødsel.