Skip to content

Alt om gjødsel

22 de juli de 2021

Planter, som andre levende vesener, trenger vann for å eksistere, men også mat. Hvis en av de to tingene mangler, svekkes de og tørker raskt. Selv om det selvfølgelig, slik at de kan være perfekte, er det veldig viktig å velge gjødsel mer passende og følg indikasjonene som er spesifisert på produktemballasjen.

I markedet finner vi et bredt utvalg av gjødsel, både organisk og mineral som, brukt riktig, vil tillate oss å ha sunne og sterke planter. La oss få vite mer om dem.

Hva trenger planter?

Trerøtter

Før vi går inn i emnet, la oss først snakke litt om behovene til planter. Du har sikkert lest og hørt mange ganger at de trenger nitrogen (N), fosfor (P) og kalium (K). Disse er viktige makronæringsstoffer som ikke skal mangle, siden uten dem kunne de ikke vokse, eller blomstre, langt mindre produsere frukt. De er derfor de viktigste, men de er ikke de eneste.

På samme måte som intet menneske kunne være sunt å spise bare og utelukkende på for eksempel ris, ingen planter kan være sunne hvis den bare lever av NPK. Hvorfor sier jeg dette? Fordi i nyere tid kommer det ut mer og mer syntetisk gjødsel som ser ut til å fokusere bare på NPK, og glemmer alle de andre næringsstoffene.

Husk at en rik kompost, en kompost som har kalsium, jern, mangan, magnesium, etc. det vil alltid være mye mer komplett enn en som bare har NPK. Vi kan ha vakre planter med NPK, ja, men over tid vil de svekkes og vil ikke være i stand til å ha den nødvendige styrken for å overvinne angrepet av skadedyr eller sykdommer.

For mer informasjon om dette emnet, anbefaler jeg å lese denne artikkelen.

Typer gjødsel

Organisk

Det er av flere typer, som er følgende:

Grønn gjødsel

Grønn gjødsel

Grønn gjødsel er oppnådd ved å dyrke belgfrukter (bønner, erter, alfalfa, bønner, lupiner, kløver) for å begrav dem. Dermed oppnås en ekstra tilførsel av nitrogen.

Kompost

Kompost, en organisk kompost

Det er et materiale som er hentet fra gjæret organisk materiale. For å lage det brukes orm humus, jordbruksrester, matrester, gjødsel fra planteetende dyr …

Den har fordelen at den kan lages hjemme, men den kan også kjøpes fra en barnehage.

Guano

Gjødsel guano pulver

Guano, kyllinggjødsel, flaggermusdråpe eller palomina, er en organisk gjødsel som ligner på gjødsel: er flaggermusskitt. Det er veldig næringsrikt, så det anbefales på det sterkeste for gjødsling av hageplanter.

Gjødsel

Hestegjødsel

Gjødsel fra planteetende dyr, som hest, geit eller sau, den er egnet for gjødsling av jorda og forøvrig også til plantene. Vi kan finne dem til salgs på gårder eller i barnehager; noen med dårlig lukt og noen uten.

Torv

Svart torv

Torv det er et mørkt eller lysebrunt organisk materiale som dannes på sumpete steder på grunn av nedbrytning av planteavfall. Den kan være blond (med en pH på 3,5) eller svart.

Den brukes fremfor alt til å blandes med andre underlag. Den blonde torven brukes også til å forsure et land.

Andre

Andre typer organisk gjødsel som vi kan finne og skaffe er knuste bein, Blodmåltid, horn, eller begravd halm.

Kjemikalier

Konvensjonell

Universell gjødsel for planter

De er de av Hurtigutløser; det vil si, for øyeblikket eller noen dager etter at de er satt inn, kan plantene allerede ha dem. Det er av flere typer:

  • Nitrogenert: urea, ammoniumsulfat, kaliumnitrat, …
  • Fosforsyre: ammoniumfosfat, superfosfat, …
  • Potash: kaliumklorid og kaliumsulfat.
  • Binarier: de bærer to av noen av makronæringsstoffene (nitrogen, kalium og fosfor).
  • Ternaries: de bærer de tre tre makronæringsstoffene.

Disse kan komme i flytende eller granulert form.

Sakte utgivelse

Kjemisk gjødsel for planter

De er det oppløses litt etter litt (måneder) når den blir vannet. Røttene absorberer sakte næringsstoffene de trenger. Eksempler: Nitrofoska, Osmocote, Nutricote, etc.

Spesifikk for hver plantetype

Kompost for kaktus fra Massó Garden

For tiden vi kan finne en gjødsel for hver plantetype, som gjødsel for kaktus, for plener, for innendørs planter, for bonsai, for acidofile planter, …

De er vanligvis flytende gjødsel, men i noen tilfeller kan de også finnes i granuler, som de for acidofile planter.

Blad

Påføring av bladgjødsel på planten

De er det påføres ved sprøyting på bladene, hvorfra de vil bli absorbert. De er veldig interessante for raskt å rette opp mangler, for eksempel mangel på jern eller mangan.

Organominerals

De er en kombinasjon av organisk materiale med mineraler, som for eksempel nitrogen eller mangan.

Hvilken type kompost er bedre?

Nå som vi har sett alle gjødselene vi kan finne i markedet, er det mulig å lure på om det er noe gjødsel som er best, men sannheten er at nei, det er det ikke. Hver plante har sine egne behov, og det er derfor ingen universell gjødsel som kan påføres alle avlinger.

Derfor anbefaler jeg alltid kombinere kjemisk gjødsel med organiske (bruker en og en til). Det er en god måte å sikre at de får i seg alle næringsstoffene de trenger. Selvfølgelig må det alltid huskes at det er noen som ikke skal betales: rovdyr, siden de jakter andre dyr nettopp fordi jorden ikke har nok næringsstoffer i deres naturlige habitat, og derfor ikke er røttene forberedt på å absorbere mat direkte.

Når skal man gjødsle plantene?

Plant blad i detalj

Til plantene de må betales hele året. Ja, ja, mest sannsynlig tror du at dette ikke er tilfelle, fordi de vokser bare i løpet av de månedene været er bra. Men som vi sa i begynnelsen, må dyr og planter drikke og spise for å holde seg i live. Det er sant at de i løpet av den kalde vinteren og den veldig varme sommeren nesten ikke vokser, men de må mate seg selv for å holde seg sterke.

Således vil vi bruke høstgjødsel, kompost eller gjødsel i løpet av høsten og vinteren, og i løpet av resten av året vil vi kunne bruke for eksempel guano, som har en veldig rask effektivitet med en spesifikk. På denne måten vil behovene til våre elskede planter dekkes tolv måneder av året.

Vi håper det har vært nyttig for deg. 🙂