Skip to content

Aristolochia

5 de juli de 2021

Slekten til planter Aristolochia De er preget av å ha veldig nysgjerrige blomster, og det er derfor de er interessante å dyrke i hager, eller hvis du foretrekker det på terrasser eller balkonger, hvor de vil se bra ut hvis stilkene deres får henge.

Bladene har også dekorativ verdi, selv om vi ikke kommer til å lure deg: den stiger betydelig når plantene blomstrer.

Opprinnelsen og egenskapene til Aristolochia

Aristolochia er flerårige urter eller eviggrønne eller løvfellende busker, avhengig av arten de dyrker, de fleste av dem klatrer vane, hjemmehørende i de tropiske, subtropiske og tempererte områdene i verden, unntatt Australia. De utvikler en stamme som enkle, hjerteformede og membranøse blader spirer ut, og som har et alternativt arrangement.

Blomstene har det særegne å ikke ha en kronblad. Perianthen er dekket av hår inni, som fungerer litt som en fluefelle. Bærekoppen er delt inn i en til tre deler, og har tre til seks tenner, men de skiller seg ikke alltid godt ut siden kelkbladene er sammenføyd.

For å bli pollinert, de av mange arter avgir en intens og ubehagelig aroma som tiltrekker seg insekter. Disse, når de når blomsten, må introduseres i dem. Og når de drar, vil kroppene deres være impregnert med pollen, som vil havne i andre Aristolochia-blomster hvis det er noen i nærheten.

Hovedart

De mest populære er:

Aristolochia baetica

Utsikt over Aristolochia baetica

De Aristolochia baetica Det er en klatring flerårig urt innfødt i Nord-Afrika og sør for den iberiske halvøy som utvikler stengler fra 60 centimeter til 4 meter. Blomstene er 2 til 8 centimeter lange og er lilla-brune i fargen.

Aristolochia clematitt

Utsikt over Aristolochia clematitt

De Aristolochia clematitt, kjent som clematitide, er hjemmehørende i Sør-Europa og Nord-Afrika. I Spania er det vanlig i Catalonia. Det er en flerårig plante, urteaktig type, som når omtrent 50 centimeter i høyden. Bladene er grønne og gir en dårlig lukt. Blomstene er gule.

I Valenciasamfunnet (Spania) regnes det som en plante i fare for utryddelse, og det er derfor det ikke er tillatt å samle det.

applikasjoner

I Egypt, under faraoens tid, da en person ble bitt av en giftig slange, ble denne planten brukt til å helbrede disse sårene. Derimot, Forbruket anbefales ikke, da det kan forårsake nyreproblemer og kreft, som alle arter av slekten.

Aristolochia elegans

Utsikt over Aristolochia littoralis

Aristolochia elegans er et vitenskapelig navn som har blitt synonymt med Aristolochia littoralis, sistnevnte er navnet, la oss si, mer korrekt, av planten. Det er en eviggrønn klatrer innfødt i Brasil, som har blitt naturalisert i USA og Australia. Det er populært kjent som en calico blomst, og utvikler stengler opp til 8 meter høye. Blomstene er mørk lilla.

Aristolochia gigantea

Utsikt over Aristolochia gigantea

De Aristolochia gigantea, kjent som gigantisk aristoloquia, er en eviggrønn klatrer innfødt i Brasil, Colombia og Panama. Det er ganske likt den forrige, selv om hun når 10 meter i stedet for 8. I tillegg er blomstene store, opptil 20 centimeter, og i motsetning til andre arter lukter de nesten ikke.

Aristolochia grandiflora

Utsikt over Aristolochia grandiflora

De Aristolochia grandiflora er en løvklatrer som er hjemmehørende i Karibien, og har blitt introdusert i Florida (USA). Nå en høyde på 4-5 meter, og blomstene er grønne med mørkerøde nerver. De avgir en veldig ubehagelig lukt for mennesker.

applikasjoner

Det har blitt brukt til å kurere slangebitt, men forbruket frarådes det.

Aristolochia longa

Utsikt over Aristolochia longa

Navn Aristolochia longa er synonymt med Aristolochia fontanesii. Det er en flerårig plante hjemmehørende i Afrika, som har blitt introdusert på Kanariøyene (Spania). Nå en høyde på omtrent 40-60 centimeter, og blomstene er rørformede, gulgrønne i fargen.

Aristolochia paucinervis

Utsikt over Aristolochia paucinervis

De Aristolochia paucinervis, kjent som pistoloquia, er en flerårig urteaktig plante som er hjemmehørende i Middelhavsregionen og Macaronesia, som når en høyde på 40 centimeter. Blomstene er brune i fargen.

Aristolochia pistolochia

Utsikt over blomsten av Aristolochia pistolochia

De Aristolochia pistolochia Det er en årlig syklus urteaktig plante hjemmehørende i Sør-Frankrike og Middelhavsregionen på den iberiske halvøya. Nå en høyde på 30 centimeter, og blomstene er gule, med et mørkerødt interiør.

Hva er omsorgen som må gis til dem?

Det er mange arter av Aristolochia som dyrkes som prydplanter, og alle er klatrere. Derfor er det viktig å vite hvordan du skal ta vare på dem:

  • plassering: hvis du skal være ute, må du sette den i halvskygge eller i skygge; men hvis du er innendørs, er det nødvendig at rommet er veldig lyst.
  • Jord eller underlag: det må ha god drenering. Hvis vannet forblir puddet, vil ikke røttene støtte det. Derfor er det også viktig at den har hull i underlaget hvis den dyrkes i en gryte.
  • Irrigasjon: det er nødvendig å sikre at jorden ikke forblir tørr i lang tid. Om sommeren vil vanningen være rikelig, mens om vinteren vil den bare vannes fra tid til annen.
  • Abonnent: det anbefales å tilsette organisk gjødsel om våren, så vel som om sommeren.
  • Multiplikasjon: av frø eller stiklinger om våren.
  • Transplantasjon: om nødvendig vil den bli transplantert om våren.
  • Rustikk: de fleste motstår ikke frost, unntatt middelhavsarter (A. klematitt, A. paucinervis, blant andre), som tåler temperaturer opp til -4 ° C.

Aristolochia er en slekt av klatreplanter

Liker du Aristolochia?