Skip to content

Arundo donax

10 de juli de 2021

En av de vanligste plantene som noensinne har eksistert, regnes for tiden som en invasiv plante. Dette er vanlig siv. Dens vitenskapelige navn er Arundo donax. Som du sikkert vet, er det en plante som har blitt mye brukt til å lage kurver, musikkinstrumenter, støtte for frukttrær, veiledere for noen planter som klatreplanter osv. Den har blitt dyrket ikke for dekorative formål, men for noen formål. Det er knyttet til miljøet siden det er mange fuglearter som hekker eller sover i sivbedene.

I denne artikkelen skal vi fortelle deg alt du trenger å vite om Arundo donax og hvorfor det regnes som en invasiv plante.

Hovedtrekkene

Kjennetegn ved Arundo donax

Vanlige siv har også en interessant bruk for energiformål. Det brukes til å bli brent som drivstoff i biomassekjeler. For tiden er den Arundo donax Den har blitt dyrket i vår region og er nå naturalisert. Vi finner det i mange tempererte og ikke veldig kalde soner, også i subtropene og tropene i begge halvkuler. Det rikeste området ligger i hele buen i Middelhavet og California.

Det er kjent med et mangfold av vanlige navn som cañavera, bardiza, carda, gigantisk stokk, stor hagestokk, villstokk, canaveira, canabela, canaberra, garritza, caña vera, cañavana, etc. Den er innfødt i Øst- og Sør-Asia. Den tilhører familien Gramineae. Den har et kraftig, tykt og langt woody rhizom. Derfor fungerer det som godt drivstoff i bruken av biomassekjeler.

Den har stor styrke som, avhengig av vekstforholdene, kan vokse fra 2 til 6 meter i høyden. De vedvarer vanligvis i mer enn et år, og neste gang forgrener de seg sidelengs. Stenglene kalles stokker og er helt hule og dannet av knuter hver 10 til 30 cm lange. Det er knutene som gir den den stabiliteten den trenger. Ellers kunne de ikke vokse i høyde.

Rhizomet har et kjøttfullt utseende og tjener til å reservere karbohydrater. Utvikler vanligvis i en dybde på mellom 5 og 15 cm. De er i stand til å trenge gjennom bakken mer enn en meter. Jordstenglene ekspanderer horisontalt og forgrener seg for å kolonisere deler av substratet til konkurrerende planter. Av denne grunn er det kjent i dag som en invasiv plante.

Multiplikasjon

Arundo donax i sitt habitat

Ved å kunne trives godt under forholdene vi har i Middelhavet og dets høye naturlige ekspansjonskapasitet, skyver det andre urfolksarter tilbake. Blomstringen av Arundo donax finner sted i månedene september til desember. Små blomster dannes, og vi kan se dem gruppert i grupper på tre. Dette er hvordan de danner noen spikelets som genererer tette panicles. Blomstens farge kan være hvit eller purpur.

Blomstene produserer frø som stort sett ikke er fruktbare. Denne planten er hovedsakelig delt med aseksuelle metoder. Når den først har etablert seg i et område og er naturalisert, er det veldig vanskelig å utrydde det. Og dermed, regnes som en invasiv plante. De har mange organer som har stor reservekapasitet og får stokkene til å spire kraftig og raskt.

Multiplikasjonen deres blir ikke gjort av frø, siden de fleste av dem de produserer er sterile. På grunn av dette er den mest brukte metoden for å multiplisere vanlig siv den aseksuelle ruten. Det kan gjøres på flere måter:

  • Rooting av lignified stengler. I denne typen roter vi selve stokkene ved å legge oss og komme i kontakt med jorden på bakken. Planter som blir født vil slå rot og spire fra nodene som stokkene allerede har.
  • Rhizome vekst. Denne metoden er noe tregere. Imidlertid kan sivbedet utvides med bare ett siv. Jordstenglene ekspanderer noen centimeter fra bakken, og det er der de nye stokkene kommer ut.
  • Nye rhizomfragmenter. Det gjør det mulig å kolonisere nye områder siden rhizomfragmentene har evnen til å spire igjen.

Dyrking av Arundo donax

Reedbed

Selv om den har en utrolig kapasitet for utvidelse, la oss se hva du trenger for dyrking. Det anbefales å ha et område i full sol. Hvis skyggen er veldig kontinuerlig, vil du ikke kunne bære den. Det er ikke veldig krevende på bakken. Du trenger bare garantert fuktighet og godt drenert jord. Den støtter ikke vannlogging, så du må være forsiktig med vanning.

Det er i stand til å overleve i jord med noe moderat saltinnhold, så vi vil ikke ha problemer hvis vi er i kystmiljøer. Hvis vinden ikke er maritim, vil du ikke ha noe problem med dem. De trenger fuktige steder som tilsvarer deres naturlige habitat. Det er imidlertid bedre å ikke oversvømme dem, ellers vil de ende opp med å råtne.

I Spania kan den lett utvikles i områdene nærmest Middelhavet. Så vi ser det rhizomstengler kan ikke vokse under 7 grader. Det samme skjer hvis temperaturen er over 30 grader. Derfor overlever de veldig godt i Middelhavsområdene, der temperaturen er mildere når havet fungerer som en termisk regulator.

Høstingen av sivet utføres ved å lage en basal kutt av dem. Det gjøres om vinteren, når disse sivene er tørrere og lignified.

Nysgjerrigheter fra vanlig siv

Arundo donax utvidelse

Takket være funksjonen av rhizomet som et reserveorgan i årets mest ugunstige sesong, er det i stand til å utvide seg på en utrolig måte. Den har til og med stor motstand mot brann og er i stand til å spire igjen etter en brann.

Ulempen med utvidelse av sivbed er at ved å begrense penetrering av lys, det tillater ikke utvikling av andre planter. Dermed er den Arundo donax det er ansvarlig for opprettelsen av økosystemer som har fattigere biologisk mangfold. Det er også upraktisk for dyr, siden store sivbed er vanskelig å trenge gjennom.

Jeg håper at du med denne informasjonen kan lære mer om vanlig siv.