Skip to content

Azalea gjort enkelt

10 de oktober de 2022

ENzaleas foretrekker lett skygge og sur jord som inneholder mye organisk materiale. Denne er «George Lindley Taber», en Southern Indica Hybrid. Asalea er den ene gruppen av planter sørlendinger blir aldri lei av å lære om. Her er svar på noen grunnleggende spørsmål lesere stiller om disse populære buskene.

Trenger asalea skygge eller sol?
Faktisk liker de litt av begge, men ikke for mye av noen av dem. Plant dem i brennende varm sol, og de kan bli svidd av blader eller bli mål for bladsugende skadedyr som edderkoppmidd og blonder. Plant dem i tett skygge, og de vil ikke blomstre. En god plassering er der de får enten flekkete sol hele dagen eller sol om morgenen og lett skygge om ettermiddagen.

Hva slags jord liker de?
Asalea klarer seg godt i fuktig, sur (pH 5,5 eller så), godt drenert jord med mye organisk materiale, som torv, kompost, hakkede blader eller malt bark. De vil ikke vokse i tung leire, ren sand eller alkalisk jord. Hvis din eksisterende jord er for dårlig til å fikse, plant asalea i høybed eller containere.

Hvordan og når skal jeg gjødsle dem?
Asalea som vokser i sur, næringsrik jord trenger ikke mye gjødsel. Men hvis jorda din er ujevne eller du merker at bladene blir gule mellom årene, mat dem med en langsom-frigjørende, syredannende azalea-gjødsel som inneholder jern og svovel, for eksempel Holly-Tone 4-6-4 eller Scotts Eviggrønn, blomstrende tre- og buskmat 11-7-7. Påfør rett etter at plantene er ferdige med å blomstre om våren og igjen midtsommer med den hastigheten som er spesifisert på etiketten. Hvis asaleaene dine trenger å hentes umiddelbart, bytt til Miracle-Gro Azalea, Camellia, Rhododendron Plant Food 30-10-10. Både røtter og blader absorberer raskt denne flytende gjødselen, men du må bruke den oftere enn de andre.

Hvordan og når bør jeg beskjære dem?
Gjør det umiddelbart etter at plantene slutter å blomstre om våren. Venter du til sommeren, fjerner du de fleste av neste års blomster. Bruk håndskjærer, ikke hekksaks. Klipp tilbake til en gren eller knopp, og ikke la store stubber ligge igjen.

Hvor store blir asaleaene?
Det kommer an på typen. Lave, spredte Satsuki-hybrider, som «Gumpo», blir bare noen få meter høye. De populære Kurume-hybridene, inkludert «Coral Bells» og «Hershey’s Red», danner tette busker 3 til 4 fot høye og brede. Southern Indica Hybrider, som «George Lindley Taber», «Formosa» og «Pride of Mobile», kan bli 8 fot høye og brede. Ikke plant disse store gutta under lave vinduer.

Når er den beste tiden å plante asalea?
Vår og høst, når temperaturene er kjølige, er gode tider. Men hvis du kjøper om våren når asaleaene blomstrer, vil du være sikker på å få de fargene du ønsker. Sommerplanting er greit, men du må vanne ofte i varmt vær.

Kan jeg plante en av hver farge sammen?
Hei, det er et fritt land, men vi vil helst at du ikke gjorde det. Du vil få et mye bedre show ved å plante en masse av en enkelt fargetone.