Skip to content

Bakterielle sykdommer i planter

9 de juli de 2021

Planter blir også angrepet av bakterier som vi mennesker. Det er mange bakteriesykdommer i planter som er skikkelig hodepine. I motsetning til noen skadedyr som er lettere å kontrollere, spres disse sykdommene raskt og enkelt. De er vanskelige å kontrollere når de allerede er tilstede i avlinger og er i stand til å drepe fulle avlinger.

I denne artikkelen skal vi snakke om bakteriesykdommer i planter, hvordan du kan identifisere dem og hva du skal gjøre for å forhindre dem.

Kjennetegn og reproduksjon av bakterier

Bakterielle sykdommer i planter

Det første vi må lære eller ta hensyn til er bakterier. De er opprinnelsen til sykdommen, og du må vite hva de er, hvordan de angriper planten, hvordan de formerer seg, vet hvilket miljø som er gunstigere osv. Dette er viktig når du utarbeider forebyggingsplaner. Hvis vi vet alt bakteriene trenger for å reprodusere og befinner seg «hjemme», vil det være lettere å snappe den vekk for å forhindre spredning.

Bakterier er organismer med mikroskopisk størrelse. Du kan ikke se en bakterie med det blotte øye, langt mindre måle den. De er verken sopp eller virus, de tilhører det eukaryote riket. Disse bakteriene har bare en celle og har en kjerne som knapt har en veldefinert struktur. De reproduserer etter divisjon, det vil si at det er en ganske rask aseksuell reproduksjonsmetode. De deler bare kroppen din i to organismer, og så videre.

Miljøet og forholdene for temperatur, solstråling, fuktighet, vind og nedbørsregime osv. Det har betydelig innflytelse på reproduksjonen av disse bakteriene. For eksempel visse temperaturverdier, jordens pH, mengden tilgjengelige næringsstoffer, fravær eller tilstedeværelse av oksygen de kan være forhold som gjør det mulig å formere seg raskere eller tvert imot å stoppe i en veldig liten befolkning fokuserer utelukkende på å overleve.

Problemet med bakteriesykdommer i planter er at disse organismene har evnen til å forbli sovende når forholdene ikke er gunstige og har «tålmodighet» til å vente til de kan reprodusere seg og komme frem i lyset. I latent tilstand er de ikke aktive og har bare den funksjonen å reservere så mye energi som mulig. Det er som om det var en dvale.

Hvordan bakteriesykdommer påvirker planter

Bakteriell sykdom vil på planten

Når avlingene våre, enten det er i jordbruk eller bare i hagen vår, blir angrepet av bakterier, kan vi merke det i noen av de mest kjente symptomene. Normalt er det noen symptomer som ligner på de som er forårsaket av visse skadedyr, men du kan lett gjenkjenne deres fravær og vite at disse symptomene skyldes bakterier.

Det første symptomet som vi ofte ser er visning. Vi snakker ikke om et tre eller en busk som har noen visne blader på den måten. Vi snakker om visning av bladene generelt. Hvis plantene dine har et stort antall visne blader, er det mulig at de blir angrepet av bakterier.

Bladflekker. Det er et annet veldig vanlig symptom på disse sykdommene. Vi kan observere både bladene og blomstene noen fargeflekker, vanligvis brune, som fører til at bladet råtner. Det er også symptom på myk råte i både blader og frukt og blomsterstand. I dette tilfellet kan du legge merke til hvordan disse delene av planten råtner som om det var en frukt. Det forblir en veldig myk tekstur til den ender helt opp.

Et annet symptom er at vi kan legge merke til det sjeldne former vokser på planten vår som om de var svulster. Dette er en slags misdannelse som lett kan identifiseres. Scabs og cankers de er også symptomer på at planten vår påvirkes av bakterier.

Hvordan de spredte seg

Hvordan sykdommen påvirker planten

Hvis vi vil stoppe spredningen av sykdommer, må vi kjenne metoden bakterier har for forplantning eller spredning. Som oftest, bakterier spres fra jord eller sandpartikler til andre planter. Dette skjer når det er mer eller mindre rikelig nedbør og sprutene i seg selv som dannes av regnvann (eller vanning). Dette betyr at bakteriene som var i jorden kan forbli og finne gode miljøer der de kan overleve godt i de forskjellige delene av planten.

En annen måte de må spre seg på er gjennom kontakt med verktøy, klær, frø av andre planter eller noen frøplanter som kan ha patogener og som sprer seg litt etter litt. Derfor er det viktig å kjenne godt til svakhetene og de gunstigste forholdene for bakteriene å utvikle seg og ikke gi dem slike forhold.

For å gjenkjenne symptomene på bakterielle sykdommer i planter, må vi se på noen mer spesifikke ting enn de som er nevnt ovenfor. Vi har tidligere påpekt hva som var de viktigste symptomene. Imidlertid er det andre indikatorer som er nesten mer gyldige å vite at bakterier angriper planten vår.

For eksempel kan vi observere utseendet på myke lesjoner som ser ut som vanndråper. Slike «dråper» endrer farge når de utvikler seg. Det dannes svarte prikker. Disse mildere lesjonene danner vanligvis forskjellige typer ekssudater og dufter som er ganske ubehagelige. Spesialistene vet hvordan de skal gjenkjenne dette ved hjelp av teknikken til bakteriestrømmen. Det innebærer å kutte en stilk eller et blad, delvis senke det ned i vann og observere, ved hjelp av et mikroskop, en slags væskestrøm med bobler som kommer ut av kuttet.

Anbefalinger for behandling av bakteriesykdommer i planter

Sorte flekker på bladene

Hvis vi vil vite hvordan man håndterer disse sykdommene for å unngå katastrofer i avlingene våre, må vi lære å forebygge.

  • Avling rotasjon det er en god teknikk for å forhindre spredning av bakterier og sykdommer. Det er interessant å rotere avlingene mellom forskjellige familier. For eksempel, hvis vi har plantet salat, så kan vi så agurk, chili, brokkoli osv.)
  • Genetisk motstand. Det er et stort antall varianter av grønnsaker som er motstandsdyktige mot mange bakteriesykdommer.
  • Bruk sunne frøplanter. Vær oppmerksom på at den ikke har noen form for symptomer når du planter den
  • desinfiser hele tiden verktøy, høstbeholdere, spirebrett osv.

Jeg håper at du med disse tipsene kan unngå og behandle bakteriesykdommer i planter.