Skip to content

Bananskreller i hagen – (12 ideer og bruksområder)

22 de februar de 2021

Hvis du komposterer, kaster du allerede bananskall i kompostbunken eller kompostbeholderen.

Men det finnes en rekke andre bananskall som brukes både som naturlig gjødsel og som et naturlig skadedyrmiddel i hagen. I denne artikkelen vil vi dele et vell av smarte måter å få mest mulig ut av denne verdifulle biten søppel. Les videre for å lære mer.

12 bruksområder for bananskrell i hagen

Hva er disse skallene fra bananer gode for?

Bananskinn eller -skall er næringsrikt, og er en utmerket kilde til naturlig gjødsel for hagen og hagen din. De gir plantene dine:

  • Kaliumgjødsel: Dette næringsstoffet hjelper plantene dine til å vokse sterke røtter, og hjelper også til med god fordeling av vann og næringsstoffer. Kalium hjelper til med å regulere planteenzymer og støtter plantene dine i å vokse sterkere stammer. Alt dette fungerer sammen for å bidra til å vokse sterke, solide sykdommer og skadedyrsbekjempende planter.
  • Fosfor: Dette næringsstoffet hjelper også med å bygge sunne røtter og skudd, og det er helt essensielt for en vellykket produksjon av blomster, pollen og frukt. Planter som får rikelig med fosfor blir store og sterke. Benmel er også bra!
  • Kalsium: Røtter og stengler er også avhengige av rikelig med kalsium for styrke og riktig stamme- og rotutvikling. Kalsium hjelper til med å bryte ned næringsstoffer i jorden som nitrogen, og det støtter andre mineraler i å bevege seg gjennom et plantesystem.
  • Magnesium: Dette mineralet støtter sunn fotosyntese, som er helt essensiell for alle aspekter av plantevekst og helse.

Bruk disse tipsene for å få mest mulig ut av disse verdifulle næringsstoffene!

1. Bryg litt bananskrellte

Lag en helt naturlig flytende organisk gjødsel med bananskall fylt med kalium, fosfor og nitrogen ved å bruke bare skallene for bananer og vann. Denne kombinasjonen mater og styrker planter og hjelper dem å motstå sykdommer og skadedyr.

Bryg denne nærende bananskrellgjødselteen på flere forskjellige måter

# 1 Fyll en stor krukke (2 liter) omtrent tre fjerdedeler av veien med vann. Sett glasset med vann i kjøleskapet. Når du spiser en banan, skjær skallet i små biter og legg bitene i vannet.

Oppbevar glasset med kokt bananvann i kjøleskapet i omtrent en uke. Når den er full, sil skrellene ut og bland bananvannet med en liter vanlig vann. Bruk denne «kompostteen» til å vanne plantene dine og gi dem en sunn dose mineraler.

# 2 Hvis du ikke vil ha en krukke med hakkede skall i kjøleskapet, lager du små bunker bananskallte til planter. Gjør dette ved å plassere bananskrell i en 1 liter Mason-krukke fylt med vann. La krukken sitte (løst dekket) ved romtemperatur i to dager. Fjern skallet og bruk vannet som det er til vanning av planter.

Merk: Jeg ville IKKE bruke banan på innendørs husplanter uten noen tester!

Relatert lesing: Ja! Du kan bruke gamle teposer i hagen

2. Ikke kast bort Soaked Peels!

Bruk gjennomvåt bananskinn som gjødsel. Tørk dem ut og slip dem til pulver for å jobbe direkte i jorden, eller lag en oppslemming av de gjennomvåtede skallene ved hjelp av blenderen. Arbeid oppslemmingen i jorden rundt plantene for næring og også for et visst omfang av skadedyrbekjempelse.

Dehydrert bananskallpulver er et utmerket tillegg når du starter frøplanter. Bland en klype i startblandingen i hver gryte, og sørg for at frøene dine får den beste starten.

Hvis ikke annet, husk å legge de gjennomvåt bananskallene i kompostbunken eller søpla for å få en næringsdump!

3. Skadedyrkontroll

Arbeid med å kutte opp bananskrell i jorden rundt plantene dine, føder ikke bare plantene, det vil også hjelpe naturlig å avskrekke grønne bladlus og andre skadedyr. Du kan også spraye skallene dine kompostte direkte på planter for å hjelpe til med å avvise bladlus. Som en bonus vil plantene dine absorbere mineralene i kompostteen gjennom bladene.

4. Bananskrell i kompost

Enten du komposterer med en kompostbunke, en søppelkasse eller et oppsett av vermikompostering, bruk bananskall (hel, hakket opp, gjennomvåt eller som en oppslemming) er en god idé. Hvis du legger til hele bananskall, må du sørge for å begrave dem dypt i nærheten av komposteringskaffeområdet for ikke å tiltrekke skadedyr som vaskebjørn og possums.

Bløtlegging, hakking, sliping eller tilvirkning av bananskall gjør næringsstoffene lettere tilgjengelig for planter og muliggjør rask nedbrytning av skallet. Av denne grunn er noe pre-kompostbehandling ønskelig.

5. Endre pottejorden

Du kan bruke kompostskall direkte som jordjustering om høsten når du forbereder blomster- og veggiesenger til vinteren.

Hakk bananskall og arbeid dem i potteblandingen eller tilsett dem hele. Igjen, bare sørg for å begrave dem dypt under mulch hvis du legger dem til hele, siden de kan tiltrekke nattlige inntrengere fra pattedyr.

På oppsiden tiltrekker de gunstige insekter, ormer og mikrober som vil jobbe hardt om vinteren og forbedre jordkvaliteten din.

Har du tenkt på, bananskall eller en bananblanding for roser eller i plantehullet til tomatplanter?

Roser reagerer veldig bra med lysere blomster og flere blomster når de får «matet» bananskall, kaffegrut og eggeskall.

6. Planter en bananskrell

Når du planter frø utendørs, gi dem en direkte støt av næringsstoffer ved å plante en bananskall sammen med dem.

Grav en grøft to centimeter dyp og i det minste lang nok til å imøtekomme bananskallstrimlen. Legg strimler med bananskall flatt med innsiden opp og legg frøene på toppen.

Dekk til med lett, rik, godt drenert jord og vann, ta vare på frøene dine som vanlig. Når de spiser, skaper røtter og begynner å vokse, vil de ha stor nytte av den rike gjødselen som er opprettet av de nedbrytende bananskallene.

Relatert lesing:

  • Plantepleie av banantreet: Hvordan dyrke banantrær

7. Lag en kalsiumrik banangjødselspray

Bananskall te spray er bra, men å legge eggeskall og Epsom salter gjør det helt fantastisk! For å skape en utmerket, sprøytende flytende gjødsel kombinerer du følgende i mikseren eller kjøkkenmaskinen:

  • Tre knuste, tørkede, malte eggeskall
  • Fire tørkede, malte bananskall
  • En spiseskje Epsom-salter
  • En liter vann

Bland eller prosess på «høy». Blandingen er klar når alle ingrediensene er grundig oppløst i vannet. Dekanter blandingen i en sprøyteflaske på en liter for bruk som løvgjødsel.

8. Felleinsekter!

Hakk opp bananskall og legg det i en plastbeholder med lokk. Store yoghurtkar, margarinekar og lignende er gode kandidater for denne oppgaven.

Dekk bananskallet med eplecidereddik og legg lokket på karet. Stikk hull i lokket som er store nok til at fluene kan komme seg inn (det kan være lurt å gjøre dette før du legger lokket på karet!)

Fluer og andre uønskede hager vil tiltrekkes av duften av bananskall og eddik. De vil komme inn gjennom hullene og drukne i væsken. Selv om dette utstyret absolutt ikke vil fange hver flue i hagen din, vil det hjelpe deg med å fjerne mange.

9. Gjær bananskrellene dine

En gjæret bananskalloppslemming gir en utmerket sideforbinding og næringsstoffforhøyelse for blomstrende planter. Denne blandingen hjelper til med å oppmuntre større og bedre blomster.

For å lage en gjæret oppslemming av bananskall, legg noen bananskall i en murkrukke og tilsett vann. Legg en vekt på toppen av skinnene slik at de blir under vann. Dekk glasset med en klut og bruk en gummistrikk for å holde den på plass.

La krukken sitte i behagelig romtemperatur i svakt lys i omtrent en uke. Dette vil gjøre det mulig for gunstige bakterier å frigjøre næringsstoffene i bananskallet. På slutten av uken, tøm skallene, og spar vannet som en flytende gjødsel.

Ha skrellene i blenderen og puré dem. Bruk den resulterende oppslemmingen som sideforbinding for blomstrende planter. Merk at hvis lukten din lukter veldig dårlig eller viser tegn på svart mugg, bør du ikke bruke den.

10. Gi blåbærene dine bananeddik!

Blåbær og andre syreelskende planter vil nyte en godbit med bananeddik. For å gjøre denne nærende endringen, begynn med å gjære bananskrell som beskrevet ovenfor.

På slutten av uken, i stedet for å bruke vannet som flytende gjødsel, lar du det være i krukken. Sett et lokk på krukken og vent 4 til 6 uker til bananvannet gjæres og blir eddik.

Du vil vite at oppgaven din er fullført når lukten lukter eddik. Hvis det lukter veldig sterkt, må du fortynne det for å unngå å brenne plantene dine.

11. Bruk bananskrell for å mate dine «luftplanter» som staghorns

Epifytiske stauder, som Elk Horn og Staghorn bregner, vokser ikke i jord. De får all næringen fra luften rundt seg. Å sprøyte dem med bladgjødsel er en fin måte å gi dem et næringsstoffløft for fantastisk vekst.

12. Sett luftanlegget på en bananskrell

Når du oppretter et luftanlegg på bakplaten eller bagasjerommet, bruk bananskall som base. Dekk den med mose og sett planten over den. Når bananskallet forfaller, frigjøres næringsstoffene til fordel for bregnen din.

Fremgangsmåte for å ta for å tørke bananskrell

Hvis du har en dehydrator for mat, følger du bare instruksjonene for å lage tørkede bananskall. Ellers kan du tørke dem i ovnen ved veldig lav temperatur (140 °).

Skjær dem opp i små biter eller la dem være helt, som du ønsker.

Du bør la døren til ovnen være åpen litt for å tillate god luftsirkulasjon. Ikke vandre av! Hold deg rundt og hold øye med skallene dine slik at du kan fjerne dem når de er tørke.

Lagre bananene og peelingene deres!

Hvis du vil lagre bananskallene dine og bearbeide dem på en gang, kan du oppbevare dem i en plastpose i fryseren til du er klar til å suge dem, hakke dem og / eller tørke dem.

Du kan faktisk beholde hele bananer i fryseren for bruk i smoothies og matlaging. Ved å gjøre dette kan du dra nytte av modne bananer på salg – en praksis som helt sikkert vil øke næringsverdien til kostholdet ditt og plantene dine!

Kilder: 1 | 2 | 3