Skip to content

Bladlus

11 de juli de 2021

De bladlus det er en av parasittene som oftest forårsaker skade på planter (om ikke mest). Han elsker varme omgivelser, og hvis avlingene er tørste … vil de gå uten Tenk på det to ganger.

Multiplikasjonen er også veldig rask, til det punktet at du en dag ser et enkelt eksemplar, og etter to uker har du allerede en betydelig pest. Men ikke bekymre deg for hva det kan unngås. Vi forteller deg hvordan 🙂.

Hva er det?

Bladlus er veldig skadelige parasitter for planter

Bladlus det er et insekt som hemiptere tilhører familien Aphididae (bladlus eller bladlus), som består av 4700 beskrevne arter. Det oppsto for lenge siden, i krittiden, for 100 millioner år siden, og det er så godt tilpasset at det helt sikkert vil fortsette å eksistere for alltid.

Kjennetegn

Det handler om en lite, nesten lite insekt, som ikke måler mer enn noen få millimeter, og med en kropp som vanligvis er grønn, gul eller brun, men som også kan være svart. Det er ovalt i form, og hodet, brystkassen og underlivet kan tilsynelatende ikke skelnes. Avhengig av art, vil den ha eller ikke ha vinger; i det første tilfellet vil de være membranøse vinger, gjennomsiktige og generelt med en flekk.

Mot slutten av magen har den to sifoner som er oppreist vedheng der de helle frastøtende stoffer fra sine naturlige rovdyr. Gjennom anus utskiller det et sukkerholdig stoffprodukt fra fordøyelsen som tiltrekker seg maur, som det har etablert et symbiotisk forhold som gagner begge deler (han holder dem matet mens de tar seg av å beskytte ham).

Typer bladlus

Bladlusen påvirker alle planter

Bladlus klassifiseres avhengig av vertsplanten eller reproduksjonsmåten:

 • I følge vertsanlegget:
  • Monoecias: er de som bare lever på en plante.
  • Heteroecias: de er de som veksler.
 • I henhold til reproduksjonsmåten:
  • Viviparous: de er de som «føder» for å leve unge.
  • Oviparous: de er de som legger egg. Disse tilbringer vinteren som egg, og de som ser lyset om våren. De sies å ha en holosyklisk livssyklus.

Biologisk syklus

Monoecious arter og med holosykliske sykluser

Disse bladlusartene lever alltid på samme plante, og produserer en kjønnet generasjon, som dukker opp om våren og aseksuell, som dukker opp senere på høsten.

Heterocytiske arter og med holosykliske sykluser

Disse generasjonene av bladlus begynner med klekking fra eggene om våren som ble avsatt av en hunn på en bestemt plante. Deretter migrerer disse til andre verter, hvor de vil gi opphav til en annen pest enn den første om høsten.

Hvilke symptomer og skader forårsaker det planter?

Bladlusen lever av plantesaft

Bladluset, som er et insekt som lever av saft av blader, blomsterknopper og ømme grener, kan forårsake alvorlige problemer for avlinger og planter generelt. I tillegg tiltrekker honningduggen den utskiller maur, som ved å tjene som et beskyttende skjold lar den formere seg raskt. Så det, symptomene og skaden det forårsaker er:

 • Generell svakhet
 • Vilt av bladene
 • Vekstbremsing eller suspensjon
 • Trist blikk

Hvorfor påvirker det avlingene mine?

Bladlus er opportunistiske parasitter som ikke nøler med å dra nytte av det minste tegn på plantesvakhet for å svekke dem. Så, overflødig eller manglende vanning, mangel på næringsstoffer, høye temperaturer og / eller et tørt miljø er årsakene til at vi ikke har noe annet valg enn å behandle dem, siden ellers hvis pesten rykker frem, kan vi komme i en situasjon med å kaste dem i komposthaugen. Og stol på meg, det er ikke en hyggelig opplevelse, la oss si.

Hvordan eliminere bladlus?

Hjem rettsmidler

Marihøna er en naturlig fiende av bladlus

De er spesielt effektive både for å forebygge og når pesten ennå ikke er veldig avansert, det vil si at vi har bladlus, men det er få:

 • Avstøtende planter: som brennesle, lupin, kaprifol eller revehanske. Vakker, lett å ta vare på og beskyttende mot bladlus, hva mer kan du be om? 😉
 • Brennesleinfusjon: vi tar 500 gram ferske nesler og legger dem i en 5l bøtte med vann. Deretter dekker vi beholderen med en plast og vi rører. Når den spaltes, siler vi den og lar den hvile i mellom 12 og 24 timer.
 • Naturlige fiender: marihøna er en fortauer av bladlus, men også lacewing og veps. Plant gjerne blomster som tiltrekker dem.
 • Apotekvann og alkohol: med en børste dynket i vann og alkohol, rengjør vi bladlusplantene. Selvfølgelig er dette bare mulig hvis planten er liten.
 • Beskjæring: hvis skadedyret bare påvirker en bestemt del, for eksempel blomsterknopper, kan vi kutte disse knoppene. Deretter drysser vi med kiselgur (til salgs) og voila.
 • Gule klissete feller: Dette er feller som plasseres i nærheten av planter som tiltrekker bladlus og andre skadedyr, for eksempel hvitfluer. De selges.

Kjemiske midler mot bladlus

Når pesten er veldig avansert, må vi bruke spesifikke insektmidler, etter instruksjonene som er angitt på pakken til punkt og prikke.

Jeg håper du har lært mye om disse insektene 🙂.