Skip to content

Bladlus

9 de juli de 2021

De bladlus De er en ganske bred gruppe av insekter der vi kan inkludere bladlus, hvitflue og hvitluke. Disse insektene er en del av de aller fleste skadedyr av både avlinger og hageplanter. De tilhører rekkefølgen til Hemiptera og underordneren Homoptera. Blant bladlusene som oftest angriper hager har vi bladlus.

I denne artikkelen skal vi forklare egenskapene til disse skadedyrdannende insektene og ekte hodepine for avlinger, deres livssyklus og hvordan du skal behandle dem for å eliminere eller forhindre dem.

Hovedtrekkene

Bladlus på undersiden av bladet

Det første av alt er å vite hvordan bladlus er for å kunne identifisere dem når de begynner å spre seg gjennom våre avlinger eller dekorative planter. Bladluset kan ha flere farger: det er gult, grønt, oransje, svart osv. Som oftest, De er så små at du må komme nær for å se dem. Størrelsen er 1 til 6 mm. Vi kan finne dem med det blotte øye hvis vi ser nøye etter.

De finnes vanligvis i områder med høyere temperaturer og lav luftfuktighet. Derfor blir planter som er mer fuktige som krever et kjølig miljø, vanligvis ikke angrepet av bladlus. Bladlus er mer aktive på vår- og sommersesongen det er når temperaturene er høyere og fordampningen av vannet fører til at det er mye mindre fuktighet. Jord som er for gjødslet, kan være ideell for rask forplantning. Derfor, som vi vil se senere, det er viktig å kontrollere godt gjødseldosene som vi tilfører og hold alltid et minimum av fuktighet så lenge planten tillater det.

Livssyklus

Bladlus på planter

Dens livssyklus kan være forskjellig avhengig av anlegget den er plassert i. Husk at de holder seg litt til livssyklusen til planten de lever i. Vi har monoecia bladlus, som bare kan leve på en plante og heteroecia, som lever på flere planter avhengig av årstid og temperaturer. Dette betyr at det er nødvendig å være oppmerksom på om miljøforholdene vi har er ideelle for reproduksjon og utvidelse, eller på den annen side vi bidrar til utryddelse.

Når det gjelder reproduksjon, har bladlus to typer: viviparous og oviparous. Kolonier av disse insektene har en tendens til å vokse i rasende hastighet. De sprer seg raskt og koloniserer alt på kort tid. Stedet hvor finne bladlus mer nøyaktig er på undersiden av bladet. Mest av alt liker de nyere blader og ømme skudd. En annen måte å identifisere tilstedeværelsen av bladlusangrep i planten vår er å se om planten har typiske symptomer som rullede og klissete blader, dristige, grønne og gule flekker eller tilstedeværelsen av mange maur.

Det er bladlus uten vinger og andre med vinger. Som vanlig, den første generasjonen som klekker eggene etter overvintring, har vanligvis ikke vinger. Men etter flere generasjoner, som har mer kolonisert plass i planten, er det mulig at en generasjon vil bli født med vinger som tjener til å kunne migrere til andre planter og kolonisere enda mer territorium.

Alle de som er klekket ut av egg om våren, er kvinner. Disse kvinnene kan leve opptil 25 dager, hvor de legger mer enn 80 egg. Reproduksjon av vår og sommer er helt aseksuell, så hannen griper ikke inn i det hele tatt.

Bladluskontroll

Biologisk kontroll

En av de mest effektive måtene å naturlig behandle bladlus er årlig vekstskifte. Vi kan plante noen planter som også har motstand mot bladlus som etruskisk kaprifol, nesle eller lavendel.

På den annen side kan vi også bruke noen insekter som naturlige fiender. Det er også kjent som hjelpefauna:

  • Arter av slekten Aphidius
  • Neuroptera larver og voksne
  • Coccinellid biller
  • Diptera larver
  • Noen Hymenoptera de er også rovdyr for bladluset

Andre ting vi kan gjøre for å kontrollere spredningen av disse insektene, er å bruke såpevann. Det er en perfekt økologisk behandling for å bekjempe dem. De berørte plantene skal sprayes med en spiseskje nøytral såpe fortynnet i en liter vann. Vi kan også koke to kopper vann med skallet av en appelsin. La den hvile i 24 timer, sil den og tilsett 50/50 hvit såpe, kan du spraye på de berørte plantene.

Vi skal analysere noen hjemmemedisiner som har fungert ganske bra. Som vi alltid prøver her, er det bedre å behandle skadedyr og sykdommer med økologiske og naturlige midler. På denne måten bruker vi ikke noen kjemikalier som kan forurense hagen vår. Vi har disse midlene:

  • De fanger to store løk for hver liter vann. Kok i 10 minutter og la dem avkjøles. Når du siler den, kan vi spraye med denne væsken.
  • Med hvitløk det er flere muligheter. Det første er å plante den i nærheten av de berørte områdene. Vi kan kutte dem i halvdeler eller hele. På den annen side kan vi tilberede et vann for å spraye plantene, vi koker 8 mellomstore hvitløksfedd i en liter vann i 20 minutter. Det anbefales å la den hvile i omtrent en dag før du bruker den.
  • Med neslen, Vi kan mase 100 gram blader i 15 dager. Vi vil flytte blandingen daglig. Etter å ha anstrengt det hele, kan vi bruke det. Selv om denne blandingen er treg, tjener den ikke bare til å drepe bladlus, men styrker også plantene og bidrar til å gjøre dem mer motstandsdyktige mot skadedyr og sykdommer.
  • Tomatblader vi kan koke dem i 15 minutter. La dem hvile over natten og anstrenge dem, og vi kan spraye på bladlusene.
  • Hestehale Det anbefales ikke bare å styrke planten, men også å bekjempe dette skadedyret. Det er ideelt å bruke på våren for å møte de høye temperaturene på sommeren.

Som du kan se, er det mange naturlige midler for å bekjempe dette skadedyret. Det vi alltid må huske på er at det er viktig å opprettholde gode forhold i hagen. Hvis vi ser blader eller frukt i dårlig forfatning, er det bedre å fjerne dem umiddelbart før det forurenser resten. Jeg håper denne informasjonen hjelper deg med å behandle bladlus.