Skip to content

Bruksområder for Borax i hagen

20 de februar de 2021

Bor er et mineralsalt med sure egenskaper. Det forekommer naturlig, og det er den eneste ingrediensen i Borax. Dette produktet har eksistert i mange aldre, men boraksbruk går utover det utmerkede rykte som et naturlig rengjøringsmiddel.

Borax (natriumtetraboratdekahydrat), også kjent som natriumborat, dinatriumtetraborat eller natriumtetraborat, gir en god vaskeforsterker, og den har kraftige, naturlige desinfiserende egenskaper. Å reagere på dette med en mineralsyre som saltsyre skaper det vi kaller borsyre.

Mange personlig pleieprodukter bruker Borax som konserveringsmiddel. I denne artikkelen vil vi dele noen smarte Borax-pulverbruk i hagen din. Les videre for å lære mer om bruk av Borax i din grønnsakshage.

Utvid jorden din med Borax

Syntetisk gjødsel og andre produkter kombinert med dårlig forvaltning av jord kan føre til jordmangel med bor. Dette er spesielt tilfellet med veldig sandjord.

Jord som mangler bor vokser, produserer mangel på bor. For å få mest mulig verdi og ernæringsmessig fordel av grønnsakene du dyrker, er det lett å se hvorfor det er viktig å skape rik jord.

MERK: Få alltid jorda testet før du legger til eller endrer hagejorden. En jordprøve vil fortelle deg høye og lave mineraler i hagen din.

Hvordan kan jeg vite om plantene mine trenger bor?

Planter viser tegn på bormangel på en rekke måter. Noen viser døde bladspisser, andre kan presentere mørk frukt og / eller blader. Røtter kan også ha døde områder, og rotgrønnsaker kan ha svarte sentre eller svarte flekker. Korsblomstrede grønnsaker, som supermat brokkoli og blomkål, kan vokse sprukne, hule stilker og stuntet rotvekst.

Gjødsle med bor

Slik legger du til bor i jord.

Det finnes en rekke måter å bruke pulverisert bor som gjødsel på. Å legge Borax (bor) til jorden i riktige mengder vil gi sunnere planter og sunnere mat.

Du må være forsiktig så du ikke bruker for mye borgjødselproduktet, da det kan være giftig. Husk at det er et ugressmiddel, og det kan også drepe ønskelige planter.

Produktet kan enkelt brukes som en tørr gjødsel påført direkte på jorden. Det tar bare en veldig liten mengde boraks å ha en positiv effekt. For eksempel, hvis du har en veldig stor hage, trenger du bare å bruke omtrent 6 ss borakspulver som blir jevnt fordelt og jordet i jorden før du planter for å oppnå betydelige fordeler ved plantevekst.

Du kan lage en god flytende gjødselblanding for generell vanning ved å blande en del bor med ti deler vann. Prøv litt på bare noen få planter for å se hvordan det fungerer. Hvis det virker for sterkt, fortynn det litt og fortsett å prøve.

For en fortsatt nyttig, veldig svak løsning, bland en spiseskje bor i tre liter vann. Hvis du er i tvil med bortilskudd, start med den svakere løsningen og følg resultatene. Hvis du får den forbedringen du ønsker, har du gjort nok!

Relatert lesing:

  • Er Epsom Salt bra for planter
  • Hvordan bruke Epsom Salt til søtere smakfulle tomater
  • Hvordan bruke Epsom Salt til lysere, vakrere roser

I veldig fortynnet løsning er det mulig å bruke bor som løvgjødsel. For å gjøre dette, vil du legge til to gram boraks til fem liter vann. Tilsett bare en liten mengde (flere dråper) oppvaskmiddel for å hjelpe løsningen jevnt. Spray veldig lett og jevnt og ikke drenk plantene dine med denne løsningen.

Bruk borblandingen din sparsomt fordi dette mineralet bygger seg opp i jorden. En enkelt applikasjon kan vare i tre år, så selv en lett årlig applikasjon kan til slutt bygge seg opp for å bli giftig.

Bruk Borax for å drepe ugress

Borax blandet med vann med en styrke på en halv kopp pulver til en liter vann, er et kraftig herbicid som du kan drepe ugress ved å bruke forsiktig i bunnen av ugresset for å fremskynde dem.

Denne løsningen kan også påføres direkte på bladene til de uønskede plantene som en spray, men du må være forsiktig med å unngå at overspray kommer i kontakt med dine ønskede planter.

Det er best å bruke en pumpesprøyte eller en børste for å påføre løsningen direkte på bladene til individuelt ugress du ønsker å drepe.

Borax kan også brukes i pulverform for å drepe ugress. Du kan strø det direkte på plantene for raske resultater. Ikke bruk den når du forventer regn, fordi dette kan føre til avrenning og skade på grønnsakene dine.

Borax-annonse fra Smith Brothers fra Boston LibrarySmith Brothers Borax annonse omtrent 1870-1900 fra Boston Library

En naturlig maurdrepende boraks skadedyrbekjempelse

Her er en god borax insektmiddel:

For å forhindre at maur spiser opp produktene dine, lager du boraks og sukkermaurfeller. Bland de tørre ingrediensene med litt vann for å lage en pasta. Du kan spre denne boraksoppløsningen på flate overflater (som lokkene på yoghurt eller margarinekar) og plassere boraxmyredrepfeltene dine strategisk rundt hagen din.

Å plassere den vekk fra avlingene dine kan bidra til å lokke maurene. De vil samle blandingen som mat og bære den inn i kolonien sin. Borax maur problemer unna!

Desinfiser og rengjør med Borax A Natural Cleanser

Lag et naturlig desinfeksjonsmiddel for verktøy og harde overflater ved å blande en halv kopp Borax med en liter varmt vann. Denne løsningen er også nyttig for bekjempelse av mugg og deodorisering.

Rydd opp rust på hageverktøy ved å lage en pasta med:

  • 1 kopp boraks
  • 1/4 kopp sitronsaft
  • Bruk en fille eller svamp til å gni pastaen inn i verktøyet
  • Skyll med rent, varmt vann
  • Alt verktøy som skal tørkes før legges bort

Bruk denne varme løsningen til å suge og skrubbe gryter og verktøy. Når du er ren, skyll grundig og la gjenstandene være i friluft og solskinn for å tørke.

Naturligvis kan du bruke Borax som vaskemiddel for å vaske hagearbeidshanskene dine, håndklær, forkle og andre plagg og vaskbare hageartikler.

For all bruk av Boarx – håndter forsiktig

Borax er et naturlig produkt, og det er generelt trygt å bruke, men gjør ikke feilen med å håndtere det uforsiktig. Det kan være giftig hvis det brukes eller konsumeres i store mengder.

Husk alltid at noen mest effektive bruksområder for Borax til planter dreper uønskede planter og insekter og bekjemper sopp. Mens disse kreftene gjør det til et utmerket støtteverktøy for gartnere, må du alltid huske å bruke sikkerhetsutstyr og håndtere med forsiktighet!

Bilde: flickr