Skip to content

Caterpillar og edderkoppmidd skadedyr i tomat dyrking

24 de juli de 2021

Fortsetter med skadedyrene og sykdommene som angriper tomatavlingene våre, i dag kommer vi med skadedyrene til sommerfuglarver og edderkoppmidd.

Larver er det viktigste og viktigste skadedyret i avlingene våre, ikke bare tomater, siden de er polyfagiske og spiser på mange av avlingene våre. Vil du vite hvordan du skal kjenne igjen og bekjempe dem?

Pesten av larver

larveegg i tomatsølv

Larvene angriper avlinger som salat, kål, spinat, persille, godt gress, mais, paprika, tomater, etc. Noen av disse larvene er i stand til å mate på hele familien av planter som de tilhører, og til og med på de mest giftige som tobakk.

Disse larvene kommer fra både nattlige møll og sommerfugler på dagtid. Utseendet de tar kan være veldig forskjellige mellom dem, selv om det alltid er unntak. Livssyklusen til disse larvene er ganske enkel. Møllen eller sommerfuglen er ansvarlig for å legge eggene på planten som mater. Om noen få dager kommer larvene frem og begynner å mate nesten uten stopp til de når en tilstrekkelig størrelse for å komme inn i chrysalis-tilstanden. Avhengig av art, dette kan ta en uke eller to, og til og med ta en måned for de største, som vil dukke opp som en sommerfugl.

Symptomer og behandling av larveangrep

larver på tomatavlinger

For å gjenkjenne symptomene og vite at vi har en larveangrep som angriper tomatavlingen vår, må vi observere plantens blader. Hvis vi ser små hull i bladene, kan det hende vi får en larveangrep. Disse er vanligvis skjult under bladene og stilkene.

For å starte larverbehandling vi må ansette Bacillus. Ulempen med dette er at når du bruker behandlingen, påvirker det ikke eggene, så vi blir nødt til å gjenta prosessen i flere dager, til alle eggene er klekket.

Vi kan også bruke naturlige rovdyr som lever av larver. Det er ganske mange, og blant dem har vi:

  • Parasitoid veps: De plasseres på utsiden av larvene og legger eggene inne. Larven vil bli spist inne.
  • Rovveps: De fanger larvene og tar dem til reirene sine.
  • Biller: Det er mange som spiser på larver og jakter på dem med sine kraftige kjever.
  • Frosker og padder: Det er alltid praktisk å lage et rom med vann for å tiltrekke dem.
  • Fugler: Det er mange insektetende fugler som kommer til hagen for å fange dem. Noen er Hornero, vaskekvinne, myggnett.

Rød edderkopppest

edderkoppmiddangrep

Et annet skadedyr som kan angripe tomatavlingen vår, er den røde edderkoppen. Det er en midd som spiser på plantesaften. Den måler bare en halv millimeter og er knapt synlig for menneskets øye når vi ser store mengder av dem. Selv om de kalles røde edderkopper, de er i stand til å endre farge. Om vinteren har den en grønnere tone og om sommeren mer rød.

Den enkleste måten å vite om vi har dette skadedyret, er at de lever i grupper, og bygger et slags stoff på undersiden av bladene til plantene som lar dem gjemme seg for rovdyr og hjelper dem også å bevege seg lett gjennom hele planten. Bortsett fra tomaten, Det påvirker også avlinger som aubergine, courgette, bønner, poteter, melon, agurk, pepper, vannmelon, tomat, marihuana, sitrusfrukter, jordbær, mais og også prydplanter.

Symptomer og behandling av edderkoppmidd

edderkoppmiddskader på tomater

For å erkjenne at edderkoppemiden angriper tomatavlingene våre, kan vi se med det blotte øye ved å observere på bladene en serie gule prikker som er i bunten. Når konsentrasjonen av edderkopper er veldig stor, blir den tørr og alt. De fleste av dem er vanligvis til stede i tider fra vår til høst, når temperaturen er høyere. En annen måte å gjenkjenne dem på er ved stoffet de legger igjen mellom bladene når de beveger seg.

For å bekjempe disse edderkoppene må vi fjerne ugresset, siden de er et godt reservoar for disse insektene. Vi kan også gå til en butikk og kjøpe andre midd som bytter på dem, for eksempel Phytoseiulus persimilis og Amblyseius sp. Planter som er berørt må fjernes for å forhindre spredning, unngå overflødig nitrogengjødsel, dryss svovel, hold fuktigheten til de høye bladene, siden de foretrekker tørrere omgivelser eller roterer avlingene.