Skip to content

Chinoto (Citrus myrtifolia)

7 de juli de 2021

Det lille treet, eller rettere sagt busk som jeg skal fortelle deg om, er en plante som kan dyrkes på forskjellige måter: i hagen, i en gryte eller til og med som bonsai. Et av de mest populære vanlige navnene du får er chinoto eller quinoto, selv om det også kalles maurisk oransje.

Det er en sitrusfrukt, sannsynligvis en av de som når lavest høyde, og en av de med de minste bladene. Men frukten derimot har samme utseende som mandarin.

Opprinnelse og kjennetegn ved chinoto

Chinoto er en busk

Dens vitenskapelige navn er Sitrus myrtifolia (Det ble tidligere ansett som et utvalg av det bitre appelsintreet, så det ble kalt Sitrus aurantium var myrtifolium, men siden de har mange forskjeller, anses det at chinoto er av en uavhengig art (Sitrus myrtifolia). På populært språk er det kjent som dvergoransje, mirtifolia-oransje, chinoto, quinoto eller maurisk oransje. La oss forlate taksonomien, la oss nå snakke om egenskapene til denne planten.

Den kan nå en maksimal høyde på 4 meter, med en veldig, veldig tett krone, sammensatt av grener som eviggrønne blader spirer fra. (de faller litt etter litt gjennom året) små, omtrent 2 centimeter lange, lansettformede, enkle og læraktige. Disse minner ganske mye om myrten (Myrtus communis) grunnen til at etternavnet ditt er presist myrtifolia (Myrtus Det er myrt på spansk, og folia betyr blad, som, myrtifolia oversettes som «myrteblad»).

Blomstene er hvite, små, men veldig duftende, som alle de av sitrus. De avgir en veldig behagelig aroma som tiltrekker seg forskjellige pollinerende insekter, inkludert bier. Fruktene er små, avrundede, gule eller oftere oransje. Til tross for utseendet er de ikke spiselige.

Den har en ganske lang vekst, og det er derfor den blir høyt verdsatt både i bonsai-verdenen og for de som leter etter en relativt liten plante til hagen eller terrassen.

Hva bryr de seg om?

Hvis du tør å ha en kopi, anbefaler vi at du gir den følgende omsorg:

plassering

Chinoto er en plante som må være ute, i full sol.

Dens røtter er ikke invasive, så du kan dyrke den uten problemer i alle typer hager. Det anbefales selvfølgelig at hvis du skal ha det på bakken, legger du igjen minst en meters avstand mellom veggen og planten slik at den kan få en riktig utvikling.

Irrigasjon

Vanning må være hyppig, spesielt i veldig varme og tørre somre. Som vanlig, Du bør vanne i gjennomsnitt 3 ganger i den sesongen, og resten litt sjeldnere.

Hvis du har den i en gryte, kan du legge en tallerken under den i sommersesongen, men det anbefales ikke å ha den om vinteren og mindre hvis det er frost, siden røttene kan bli skadet.

Bruk regnvann eller kalkfritt vann når du kan; Hvis du ikke kan få det, hvis du har veldig hardt vann, veldig rik på kalk og med en pH på 7 eller mer, bland væsken fra en halv sitron med 1 liter av dette vannet og vann.

Land

Chinoto-blomsten er hvit

  • Blomsterpotte: kan fylles med universalunderlag blandet med 30% perlit.
  • Verft: vokser i jord rik på organisk materiale og litt surt (pH 5-6). Den lever godt i kalkstein, men i disse er det vanlig å ha klorose på grunn av mangel på jern, så hvis det dyrkes i dem, vil det være nødvendig å tilsette jernchelater fra tid til annen.

Abonnent

Fra begynnelsen av våren til slutten av sommeren anbefales det å gjødsle chinotoen med en spesifikk gjødsel for sitrusfrukter, i henhold til indikasjonene angitt på pakken.

Hvis du foretrekker å gjødsle den med naturlige produkter, kan du bruke guano, kompost, mulch, kald te, eggeskall osv.

Skadedyr

Den er ganske motstandsdyktig, men kan angripes av edderkoppmidd, hvitflue eller melkebuk om våren og sommeren. Disse tre insektene spiser på saften, spesielt på de ømme skuddene, og når varmen favoriserer dem, må de overvåkes.

Heldigvis, kan behandles godt med insektmidler som er godkjent for økologisk jordbruk, for eksempel kiselgur eller neemolje. Hvis du ser at skadedyrene sprer seg mye, ikke nøl med å bruke spesifikke kjemiske insektmidler, det vil si:

  • Rød edderkopp: med et akaricid, som denne du kan kjøpe fra.
  • Mealybugs: med et spesifikt insektmiddel, som dette du kan få fra.
  • Whitefly: med systemiske insektmidler, som denne de selger.

Multiplikasjon

Chinotoen multipliserer med frø om våren. Disse anbefales sådd i skogplanter eller i potter fylt med universalunderlag, og plasserer maksimalt to i hver stikkontakt eller gryte.

Hvis du holder frøbedet ute, i halvskygge og vannes, vil de spire om omtrent en måned.

Beskjæring

Når du vokser sakte, må beskjæring også gå sakte. Jeg forklarer: Du bør ikke gjøre drastisk beskjæring, men heller kutte litt hver gang (det vil si hvert år). Selv om du vil jobbe som bonsai, er idealet at du gir den stilen du vil ha litt etter litt, og alltid lar 4-6 par blad vokse og skjærer 2 eller maksimalt 3.

Bruk verktøy som tidligere er desinfisert, for eksempel med litt oppvaskmiddel, og beskjær sent på vinteren.

Rustikk

Motstår kald og svak frost opp til -4ºC.

Fruktene av chinoto ligner appelsiner

Hva syntes du om chinotoen?