Skip to content

Clematis (Clematis vitalba)

8 de juli de 2021

De Clematis vitalba, også kjent som clematis, er det en buskart som er en del av familien som består av smørblomstene, fra Europa. Den består av en klatrende busk som kan vokse til samme høyde som trærne, i tillegg til å være kjent for å ha en bark som utmerker seg ved å løsne seg i strimler. Den har blader sammensatt av en ustadig petiole og duftende hvite blomster dannet av 4 kelkblad (skaper falske kronblader).

Opprinnelsen til Clematis vitalba

busk med hvite blomster

Denne busken er hjemmehørende i Europa, hovedsakelig fra Frankrike, Spania, Portugal, Østerrike, Storbritannia, Tyskland, Belgia, Sveits, Italia, Tsjekkoslovakia, Hellas, Polen, Ungarn, Sør-Russland, Nederland, Albania, Ukraina, Romania, Makedonia, Jugoslavia og Bulgaria; akkurat som Nord-Afrika, spesielt fra Nord-Algerie og også fra Vest-Asia, nærmere bestemt Nord-Iran, Afghanistan, Syria, Tyrkia, Libanon, Kypros, Armenia, Georgia og Aserbajdsjan.

Det skal sies at innenfor den iberiske halvøya er det mulig å få det på det meste av territoriet, enten i skogkledde områder eller grenser og ryddinger, vokser i større grad innenfor kalkrike og fuktige land, spesielt i ubearbeidet land. I tillegg kan det bemerkes at den blomstrer midt i den varme sesongen (det vil si mellom juli og august) rundt den nordlige halvkule.

Clematis egenskaper

De Clematis vitalba Den består av en livlig klatreplante, som er preget av å ha en bark som kan trekkes av i strimler; Det er en woody liana hvis stammer er i stand til å vokse med en diameter på omtrent 10 cm. Bladene har skarpe, ovale brosjyrer, få eller ganske trimmet og bruker andre planter for å opprettholde seg selv.

På samme måte bør det nevnes at den har en rik blomstring; produserer blomster med en blek tone og fremtredende støvdragere, som vanligvis gir en svak aroma. I tillegg skiller fruktene seg ut for å være hårete og har lange stiler som dun.

På samme måte er clematis preget av å følge de større utseende trærne til en virkelig overraskende høyde, og når høsten kommer, er frøene vanligvis ganske karakteristiske, sammen med omfattende fjærkanter. Det antar også en plante med enkel implantasjon, med en kraftig og rask vekst når du har et visst nivå av edafisk fuktighet.

applikasjoner

Ekstraktene som kan oppnås gjennom luftdelene til dette anlegget, har blitt brukt globalt i den hensikt behandle inflammatoriske prosesser, for eksempel de forskjellige typer revmatisme, så vel som for å senke febertilstandene.

Clematis ekstrakt er preget av å være bitter og også irriterende, samt ha vesikant og rubefacient egenskaper, betraktet som bakteriostatisk. På samme måte må det sies at fordi protoanemonin har evnen til å bli absorbert gjennom perkutan rute, kan det føre til mulig forgiftning.

gren med blomster med slags lo

Og til tross for hva mange mennesker har en tendens til å tro, er sannheten at inntak av Clematis kan forårsake ikke bare intens diaré, men også nyreskade; På samme måte kan det føre til akutt rus som setter individets liv i fare.

I tillegg må det sies at selv om det i dag er i bruk på grunn av den potensielle risikoen forbundet med bruken, er sannheten at de Clematis vitalba fortsetter å bli brukt i en verden av homeopati som en tinktur laget av bladene, stilkene og friske fibrene; blir brukt i behandlingen av hovne kjertler, pustler, hovne testikler og gonoré.

Og tidligere, på grunn av den vesikante kraften den har, pleide den å bli brukt blant tiggere for å forårsake sårdannelser på huden for å indusere medfølelse med forbipasserende; grunnen til hvorfor også Det ble kjent som tiggerens luke.

På samme måte bør det bemerkes at det vanligvis brukes i miljø restaureringer utført rundt løvskog, fuktige tornbusker, bekker og elvebredder; så vel som i bakker både i solen og i halvskygge, som har litt fuktighet. På samme måte, innen hagearbeid, brukes den ofte som en klatreplante for å foring av elvebredder på steder som er relativt fuktige og de har en støtte som gjør at de kan klatre.

Kultur

I det store og hele kan det sies at Clematis vitalba Det skiller seg ut for å kunne tåle noen form for underlag. Derimot, det er en busk som hovedsakelig foretrekker dype jordsmonn, men det skal bemerkes at den ikke trenger en jord som har stor drenering og også perfekt støtter alvorlig beskjæring.

Uansett, består av en plante som krever fruktbar og fuktig jord for å vokse ordentlig, og det er derfor det er praktisk å sørge for å beskytte røttene gjennom en annen plante som gir tilstrekkelig skygge.

Husk at Clematis vitalba Den skal ikke dyrkes i en plastgryte, siden den ikke vil kunne beskytte røttene mot varmen når sommeren kommer. Så det de mest passende materialene vil være tre, terrakotta og / eller stein.

Det bør nevnes at det er en type busk som har stor motstand mot klimatiske endringer og også mot kulde. I tilfelle av dette anlegget er det nødvendig å grave et stort hull, hvilken tanga er minst dobbelt så bred som potten der planten vokser og også halvparten av dybden. Og ikke glem å plassere organisk materiale på basen.

hvite blomster av Clematis vitalba

Når det gjelder vanning, bør det bemerkes at det om sommeren er viktig å vanne den rikelig, fordi den gjennom hele denne tiden vanligvis er i full vekst. Likeledes er det verdt å nevne at i deres første leveår, i stedet for å kreve et rikt kosthold, clematis krever mye vann; Av denne grunn er det nødvendig å sjekke dreneringshullene i pottene, og om nødvendig utvide de som allerede eksisterer for å forhindre vanntetting av røttene.

På samme måte er det nødvendig at det påføres litt kompost rundt jorden før plantingen; i denne forstand, å bruke benmel kan være nyttig rundt foten av Clematis vitalba, mens det er i en vekstfase.

I tillegg må det tas i betraktning at doseringen må avbrytes når de første knoppene med blomster blir født og gjenopptas ved slutten av blomstringstrinnet til midten av august. Imidlertid, når det gjelder sentblomstrende prøver, er det viktig vent til neste vår for å starte doseringen igjen.