Skip to content

Cooksonia, en av de første landplantene

14 de juli de 2021

Når vi snakker om opprinnelsen til planter, kommer alltid et navn opp: Cooksonia. Det er en plante som dukket opp midt i Silur-perioden, det vil si mellom 428 og 423 millioner år siden.

Fra det kunne mange av plantene vi kjenner i dag utvikles, fra store trær til blomster. Men, Hvordan var det?

Kjennetegn ved Cooksonia

Hovedpersonen vår var en plante som bodde i praktisk talt alle regioner i verden: Irland, Wales, England, Bolivia, USA, Storbritannia, Australia. Han var ikke mer enn 10 centimeter høy, men det er veldig interessant å vite det siden det var en av de første jordiske plantene som bebodde jorden.

Den hadde ikke blader, men stilkene, som var Y-formede, var i stand til å produsere klorofyll og derfor fotosyntese og vekst. Den hadde heller ikke røtter slik vi kjenner dem i dag, men var forankret til jorden ved hjelp av et horisontalt rhizom. Dens måte å formere seg på var gjennom sporene som ble dannet i endene av hver stamme, sporangia, selv om det ennå ikke er klart.

Arter

Så langt har syv forskjellige arter blitt oppdaget:

  • C. pertoni, i 1937
  • C. hemisphaerica, i 1937
  • C. cambrensis, i 1979
  • C. paranensis, i 2001
  • C. bohemica, i 1980
  • C. banksiiI 2002

Selv om det ikke regnes som en guide fossil, er det var en evolusjonær grad av en primær slekt. Faktisk er fire sporformer som tilhører forskjellige arter blitt funnet i sporangia av en av Cooksonia-artene.

Disse plantene ble beskrevet av britiske William Henry Lang i 1937, som kalte dem til ære for Isabel Cookson, en kvinne som samlet prøver av en av artene for tre år siden i Perton Quarry.

Hva syntes du om denne utdøde planten?