Skip to content

Crinum liljer trollbinder gartnere

26 de mai de 2023

Ttøff som et muldyr, stor som fantasien, pen som en sommerkjole, evig som himmelen. Disse ordene beskriver crinums – også kalt hot country liljer. For alltid, ser det ut til, sørlendinger har dyrket, byttet og rapsodisert om disse løkene, ifølge dem nesten legendarisk status. Men i dag er det få som vet noe om dem. Greg Grant ønsker å endre det. Denne hagebrukeren i Øst-Texas husker de første crinumene han noen gang så som gutt – klassiske melke- og vinliljer preget av hengende, parfymeaktige hvite blomster stripet med rosa. «Hver kveld satt vi ute på verandaen til bestemoren min med klumper av crinums på hver side,» sier han. «Duften deres bare omsluttet oss. Det var den mest behagelige tingen på jorden.» Deres imponerende blomster, gigantiske løker, søte dufter og behagelige natur fengslet gartnere fra starten av. I følge Bill Welch, hagebruksprofessor ved Texas A&M University, var disse plantene blant de tidligste som ble omfattende hybridisert.

Crinums – flerårige favoritter
De fleste hybrider kom inn i sør fra Karibien via barnehager i Florida. I dag trives de ubehandlet på kirkegårder, landhager, forlatte hjemsteder og fattigere deler av byen. Imidlertid står en rekke postordrebarnehager klare til å forsyne hagen din.

Du kan ikke drepe Crinum Lilies
Det florerer av historier som hyller crinums «gris. «Jeg har hørt folk si:» Jeg har sprayet dem med Roundup og kjørt over dem med gressklipperen min, men jeg kan ikke bli kvitt dem, sier South Carolina-dyrker Jenks Farmer. Mississippi-radiopersonligheten Felder Rushing husker at han tok ut sine første crinums fra bakken utenfor en taverna i Jackson. «Jeg måtte grave gjennom 6 tommer ødelagte ølflasker for å få tak i de pærene,» husker han. Tjue år senere blomstrer de fritt i hagen hans. Gitt de åpenbare fordelene til crinums, hvorfor falt de fra nåde? Greg sporer nedgangen til oppgangen i den nederlandske pæreindustrien, ettersom crinums ikke vokste godt i Europa. I tillegg er etablerte crinums vanskelig å transplantere. Gamle pærer kan veie mer enn 20 pund. (Men de fleste pærer du kjøper veier 1 til 2 pund.) «Jeg gravde en gang opp en klump i Allendale, South Carolina, som var på størrelse med en stor TV,» bemerker Jenks. «Pærene var som små basketballer. Vi måtte bruke traktor.»

Hvordan ta vare på Crinum Lilies
Likevel er crinums verdt innsatsen. Hvilke andre løker tar sol eller lett skygge, som våt eller tørr jord, blomstrer gjentatte ganger fra vår til høst og lever lenger enn Adam? Plant dem om høsten eller våren, begrav løkene opp til halsen. De vil blomstre raskt etter bløtende regn i vekstsesongen. «Når en blomst falmer, kan du bare knipse den av, og nye knopper vil fortsette å åpne seg,» legger Greg til. Omtrent den eneste faktoren som begrenser crinums er kaldt. De fleste hybrider klarer seg helt fint fra Midt-Sør og nedover. I øvre sør, hold deg til hardfør crinum (Crinum bulbispermum)langhalset crinum (C. Moorei)og utvalg av C. x powellii. Mulching dem på senhøsten gir ekstra forsikring.

Plant Crinums der du ikke trenger å flytte dem
De vil belønne deg for resten av livet. Sier Greg: «Jeg har sett på gamle hjemsteder hvor folk dør og husene faller ned. Blomstene deres forsvinner, og en frysing en gang i hundre år dreper crepemyrtene. De eneste tingene som er igjen er crinums. De er ganske forbannet evig.» Bill Welch sier det på en annen måte: «No crinum has ever died.»

Kildeveiledning:
Crinums er tilgjengelig fra Lush Life Nurseries, (803) 765-9686 eller www.jenksfarmer.com; Marcelle Sheppard, (409) 769-3585 eller http://marcellescrinums.com; Plant Delights Nursery, (919) 772-4794 eller www.plantdelights.com. Tilgjengeligheten varierer fra år til år, så noen valg kan være vanskelige å finne.