Skip to content

Cymbidium, en orkide som passer for nybegynnere

18 de juni de 2021

Orkideer er plantene som produserer noen av de mest spektakulære blomstene i planteriket. De er så blide, så fargerike at de ser ut til å ha blitt hentet fra en fantasifortelling. Men i tillegg til å tenke på skjønnheten deres, hvis vi kan glede oss over å dyrke dem, er det bedre, ikke sant? Og det er nettopp det enhver nybegynner kan gjøre med Cymbidium.

I motsetning til de vi er vant til å se, denne vakre planten den tåler milde og kortsiktige frost uten å lide skade, noe som gjør det til en flott plante å ha i en gryte i et lunt hjørne av terrassen eller inne i huset.

Cymbidium egenskaper

Cymbidium iridioides orkide

Hovedpersonen vår er en orkide som er hjemmehørende i de fuktige områdene i Asia, oppdaget i 1799 av botanikeren Olof Swartz, kjent under det vanlige navnet cymbidium. Deres blader, som spirer fra en pseudolampe som forblir under jorden, er til stede i antall på opptil åtte og kan måle mellom 60 og 90 cm i lengde og mellom 2 og 3 cm i bredde.

Dette anlegget blomstrer mot slutten av vinteren, når kulden viker for vårværet. Blomstene kommer ut fra en blomstestengel og holder åpent i opptil ti uker. Disse kan ha veldig forskjellige farger: hvitt, grønt, oransje, rødt, gult, … alt unntatt blått og svart.

Hvordan tar du vare på deg selv?

Cymbidium hybrid

Nå som vi kjenner hovedtrekkene, vil vi se under den omsorg det krever for alltid å være så vakker som den første dagen:

plassering

Enten du er innendørs eller utendørs, det er viktig at du ikke får direkte sollys. Det er praktisk at det ligger i et område som er veldig godt opplyst – av stjernekongen – men det må beskyttes mot solstrålene.

Irrigasjon

Du trenger hyppige vanninger: annenhver eller tredje dag om våren og sommeren, og litt mindre om høsten-vinteren. Hvis du har en tallerken under, fjern overflødig vann ti minutter etter vanning.

Å vanne, bruk regnvann eller kalkfritt. Hvis du ikke har hvordan du får tak i det, fortynn saften av en halv sitron i en liter vann, rør og bruk dette vannet til å vanne.

Underlag

Det kommer an på om det er jordbasert eller epifytisk. For å vite om det er av en eller annen type, er alt du trenger å gjøre å se på hvilken jordtype den har: hvis den er torv, mulch eller lignende, er den bakken; På den annen side, hvis den har furubark, er den epifytisk.

Siden vanning må være hyppig, anbefaler vi et underlag som drenerer mye og veldig bra, for eksempel torv blandet med perlit i like deler hvis det er terrestrisk, eller furubark eller til og med akadama hvis det er epifytisk.

Abonnent

Fra vår til sensommer kan det betales med en spesifikk gjødsel for orkideer som du finner til salgs i ethvert barnehage og hagesenter. Ikke glem å følge instruksjonene som er angitt på pakken for å unngå risikoen for overdosering 🙂.

Transplantasjon

Trenger en pottebytte hvert annet år, etter blomstring. I løpet av de neste to ukene må du ikke vanne slik at du på denne måten kan overvinne det bedre.

Plager og sykdommer

Rød edderkopp på blad

Skadedyr

  • Rød edderkopp: de er små midd som legger seg på undersiden av bladene som de spiser på. Det er lett å se spindelvev de produserer. De elimineres med akaricider.
  • Woodlouse: de spiser også bladsaften. De er veldig små, mindre enn 0,5 cm lange. De kan fjernes direkte med en vattpinne fra ørene dynket i vann, eller ved å bruke et insektmiddel mot hvite insekter.
  • Turer: De er formet som en svart ørepropp, men mye mindre, 1 cm eller mindre. På bladene kan du se selve insektene, samt svarte flekker som avføringen deres. De kan fjernes med 48% klorpyrifos.

Sykdommer

Det kan bli angrepet av virus som forårsaker nekrose i bladene. Dessverre er det ingen effektiv behandling, bare kontroller risikoen og hold den ordentlig befruktet.

Problemer

Selv om det er en ganske motstandsdyktig og tilpasningsdyktig plante, hvis den plasseres i et område som er for lyst, blir bladene gule til de blir nekrotiske på grunn av overflødig lys. Hvis dette skjer, må du endre plasseringen.

Multiplikasjon

Du kan ha nye eksemplarer av din egen plante hvis den har blomstret i flere år. Du må bare trekke den ut av gryten, fjerne underlaget forsiktig og ta pseudolampene som interesserer deg.. Så plant dem i nye potter med en diameter på minst 10,5 cm og vann.

Rustikk

Det er en av orkideene som best motstår kulde, og som kan dyrkes utendørs på et lunt sted i klima som for eksempel Middelhavskysten. Temperaturområdet er 30 ° C maksimum og 10 ° C minimum, men den kan motstå opptil -1 ° C hvis det er kort tid og det er frost.

Cymbidium 'Clarisse Best Pink' i blomst

Hva syntes du om denne orkideen? Interessant, ikke sant? Det er en av de mest anbefalte for de som ikke har mye erfaring med å dyrke planter, siden du med litt stell kan ha det veldig, veldig vakkert 😉.