Skip to content

Damasquina, det beste middelet mot hvitfly

10 de juli de 2021

Whitefly er et av skadedyrene som påvirker planter mest, og spesielt hagebrukplanter som tomater. Det multipliserer veldig raskt og i stort antall, slik at forskjellige produkter har måttet utvikles for i det minste å kontrollere det … men uten mye suksess.

Heldigvis kan vi nå ha et veldig interessant middel mot hvitfly, fordi det er veldig vakkert og i tillegg naturlig: damascene.

Whitefly, et skadedyr som påvirker Koelreutia paniculata

Damascene eller nellike i India, hvis vitenskapelige navn er Tagetes patula, er en årlig eller flerårig plante – avhengig av klimaet – hjemmehørende i Mexico som vokser til en høyde mellom 30 og 110 cm. Stilkene utvikler seg oppreist, og fra dem spirer pinnate grønne blader, og vakre blomster gruppert i røde og gule hoder.

Nettopp de avgir en aroma at ifølge flere forskere ved School of Natural and Environmental Sciences ved University of Newcastle, frastøter hvitflue: limonen. Faktisk oppdaget de at dette skadedyret ikke nærmer seg planter som avgir denne lukten.

Tagetes patula er en slags kinesisk nellike

Og dette er veldig interessant, fordi fører til utvikling av mye bedre produkter enn plantevernmidler: helt naturlig, økologisk og billig. Selvfølgelig dreper ikke dette stoffet hvitflueepesten, men frastøter den, og til og med vil den anbefales på det sterkeste da den ikke genererer motstand. Dessuten kan den for eksempel settes i drivhus uten å sette menneskers eller andre dyrs helse i fare.

Selv om dette ikke er alt. Siden det ikke er et giftig stoff, å plante damasquinas i avlinger vil tiltrekke bier, som er et av de viktigste insektene i verden for å pollinere blomster av planter.

Fra det du allerede vet: hvis du vil holde hvitflua i sjakk, plant Tagetes patula 😉.

For å finne ut mer, klikk her.