Skip to content

Desinfiserer jorden naturlig gjennom soling

22 de juli de 2021

Når en jord har blitt bearbeidet mye i flere år, til slutt det du ender opp med er et felt der sopp og bakterier sprer seg, og også et stort antall ville urter kan vokse, mange flere enn vanlig.

En økologisk måte å desinfisere jorden på er med en metode som kalles solisering. Det er veldig enkelt å gjøre, og siden du ikke trenger å bruke noen form for kjemisk produkt, kan det gjøres når det er nødvendig.

Hva er det, og når gjøres det?

Solarisering det er en veldig effektiv metode mot jord sopp (Fusarium, Rhizoctonia, Pythium, …) som kan påvirke røttene så mye; men også mot nematoder (jordorm), årlige urter og skadelige bakterier. Takket være denne desinfeksjonsteknikken vil det være mulig å ha et land med flere næringsstoffer tilgjengelig, noe som vil gi bedre vekst og utvikling av plantene.

Tiden for å utføre denne metoden er i sommersesongen. Det er viktig at det er høy solstråling for at den skal ha ønsket effekt. Hvis du ikke er overbevist, eller hvis du bor i et område med lite stråling, husk at du alltid kan (og faktisk anbefales det) å rotere avlingene slik at jorden ikke mister næringsstoffene.

Hvordan desinfiseres jorden ved solisering?

Det gjøres som følger:

  1. Det første du må gjøre er å passere et rototiller for å fjerne ugress og steiner.
  2. Etterpå blir den vannet rikelig, slik at bakken blir godt gjennomvåt på en dybde på 40 cm.
  3. Gulvet dekkes deretter med tynn, gjennomsiktig polyetylen, slik at det blir stramt. Kantene må være under jorden slik at varmen ikke kan unnslippe.
  4. Til slutt blir den liggende slik i en måned eller en og en halv måned. Det kan gjentas hvert 3-4 år om nødvendig.

Jord soling

Har du hørt om denne teknikken?