Skip to content

Dette Birmingham-paret høster 500 pund med produksjon fra hagen på 600 kvadratmeter

17 de desember de 2022

Dette er ikke en trykkfeil.

Dette er noen av deres beste hagetips

Anleggsledere

Dette er ikke en trykkfeil: Georgia og Crawford Downs får omtrent 500 pund frukt og grønnsaker fra en 600 kvadratmeter stor tomt bak hjemmet deres i Birmingham, og de gjør det organisk. «Jeg er gal på det,» forklarer Crawford, en biomedisinsk ingeniør som jobber ved University of Alabama i Birmingham. «Det er en utfordring å finne ut hvordan du får den optimale blandingen ut av det du ønsker. Jeg prøver alltid å maksimere utbyttet.» Kona hans, Georgia, som jobber i et arkitektfirma, sier at hun er «sous-gartneren» og legger til: «Dette er hans greie. Jeg hjelper.»

Varm velkomst

Birmingham, AL Grønnsakshage Confederate Jasmine Arbor

«Vi prøvde å gjøre ting som ville holde det pent, i stedet for uryddig, samtidig som vi var veldig effektive når det gjelder produksjon,» forklarer Crawford. En arbor dekket av konføderert sjasmin fungerer som inngang. Å låne ut en formell-
hagefølelse designet de en midtboks høyere enn resten og omringet den med L-formede og rektangulære høybed. — Vi ønsker at hagen skal være som alle andre deler av tunet, sier han. Crawford vet akkurat hvordan man dyrker effektivt (og deilig). Til syvende og sist, sier han, kommer det ned til å «lære hva plantene vil ha og deretter gi dem det.» Han høres ut som en manager. «Ja, en fabrikksjef,» sier Georgia.

La naturen gjøre sitt

Birmingham, AL Vegetable Garden Fig Tree

For fire år siden, da familien Downs kjøpte eiendommen deres og startet hagen sin, var den første utfordringen et gigantisk fikentre. Det skygget halve tomten, men Crawford nektet å kutte ned en stor fruktbærer. I stedet beskjærte han alle unntatt to grener som vokser øst og vest. Nå kaster treet ingen skygge, fungerer som en naturlig skjerm mellom ham og naboen, og produserer nok frukt til å brødfø familien hele sommeren samtidig som det fyller 100 krukker med syltetøy. Advarsel: Ikke prøv dette med de fleste andre trær. «Fiken vil komme tilbake fra en hard beskjæring,» legger han til.

Utfør din egen forskning

Birmingham, AL grønnsakshage

«Kild plantene dine fra et sted lokalt,» sier Crawford. «De kjenner området ditt.» Og vurder prøving og feiling som en del av prosessen. «Vi har syklet gjennom rundt 20 typer tomater og satt oss på 7 som vokser godt og som vi virkelig liker,» sier han. Crawford foreslår å ha bakketemperaturen i tankene når du velger visse frøvalg og bestemmer når du skal plante dem. For eksempel trenger en stangbønne varmere jordtemperaturer og vil ikke spire før bakken når 65 grader. «Luften kan ha blitt varmet opp, men hvis det ikke er nok varme i løpet av dagen for nok dager på rad, vil bakken fortsatt være for kald,» sier han. Noen typer frø, som salat og grønne erter, trenger kjøligere jordtemperaturer. Men når det gjelder å sette transplantasjoner i bakken, betyr lufttemperaturen mer enn bakketemperaturen.

Plan for flere høstinger

Birmingham AL grønnsakshageoppsett

Velg planter som produserer tidlig, midt i sesongen og sent, slik at du får en strøm av frukt og grønnsaker i stedet for et enkelt angrep. For eksempel overvintrer Crawford gulrøttene sine: Han lar de fullvokste røttene ligge i den kalde bakken slik at de kan høstes når som helst til våren. Asparges (en plant-it-once flerårig) kommer opp
i februar. Salat vokser om høsten og våren; sommervarmen er for intens for dem. Mens noen gartnere gjør to plantinger av tomater, er Crawford uenig. «Tomater trenger tid til å få en stor buskete vane før de produserer mye frukt,» sier han. Velg i stedet typer som vil modnes til forskjellige tider, selv om de er plantet samtidig. Hans «Sun Gold» og «Black Cherry» tomater kan samles tidlig, mens hans «Amish Rose» kommer inn senere.

Hva vokser
1. Fikentre
2. Pole bønner
3. Asparges
4. Paprika
5. Tomater
6. Paprika
7. Reddiker
8. Sylting av agurker
9. Gulrøtter
10. Skjæring av agurker
11. Urter

Grow for Beauty and Bounty

Birmingham, AL grønnsakshage

«Vi planter også det som ser fint ut,» sier Crawford. For eksempel smaker de fleste auberginer det samme for ham. «Så vi velger utvalg fordi vi liker formene og fargene deres,» sier han. Det gjør det morsommere å jobbe i hagen. Presentasjon teller også med tomater. «Når du legger dem på en salat, ser de interessant ut og smaker også godt,» legger han til. Georgia liker å plukke pepperrotgrønt for å vise i vaser eller bruke som pynt på ostetallerkener. «De er store, lyse, Kelly-grønne blader,» sier han.

Angi arbeidsplanen din

Birmingham AL grønnsakshage

Crawford tilbringer fire hele helger i året i hagen (den første til å dekke og kompostere, den andre til å plante, den tredje til å luke og vedlikeholde, og den fjerde til å bytte ut sesongens beplantning), men resten av arbeidet skjer i løpet av små 20 -minutter. «Hvis du tar vare på plantene dine på en dag inn, dag ut basis, tar det mye mindre tid,» sier han. Dessuten legger han til: «Når jeg kommer hjem, brenner jeg fortsatt fra kontoret, så det er godt for meg å bruke litt tid på å luke, beskjære, veve agurkranker inn i espalieret og roe meg ned før jeg ruller inn. »

Del innhøstingen din

Birmingham, AL grønnsakshage

The Downses har ferske råvarer i ni måneder av året. Under høy høst trenger de bare å gå til matbutikken for egg og melk, fordi Crawford også fyller fryseren med fisk og kjøtt fra jakt. «Søsteren min kaller meg en prepper,» sier han. Men i stedet for å hamstre avkastningen, gir de den bort. Det er en del av moroa med å vokse så mye. Gaven til en frisk tomatsalat er spesielt verdsatt. «Vi skjærer dem opp og tilsetter noen terninger av mozzarella, basilikum fra hagen, olivenolje, salt, pepper og eddik. Tar du det med hjem til noen når det er fire timer unna vintreet? Folk skryter av det,» sier han. Likevel er det overskudd. Hvis du planlegger å dyrke så mye råvarer, forbered deg på å konservere og sylte. Etter forrige sesong laget Downses 36 liters krukker med agurk pickles, 20 ½ liters krukker med syltet bananpepper, 25 halvliters krukker med plommekonserves, en gallon pesto (frosset i individuelle porsjoner), 100 glass fikenkonserves, flere panner til en verdi av dehydrerte tomater, og fem frosne auberginegryter – mange av dem vil selvfølgelig bli gitt bort som gaver.

Inside-the-box-tenkning

Birmingham AL Vegetable Garden Raised Bed

Lag først bokser som ikke er mer enn 4 fot brede, nok for to rader med planter, men ikke så brede at du ikke lett kan nå midten. «Jeg kan plukke etter jobb i de fine klærne mine og ikke bli skitten,» sier han. For det andre, design gangveier mellom boksene til å være minst 2 fot brede. «Du må kunne knele ned på bakken og ikke bli fastklemt,» sier han. For det tredje, orienter de fleste boksene dine slik at de går fra øst til vest. Når plantene blir høye, vil de få full sol uten å kaste skygger. Unntaket: Bygg en boks som går fra nord til sør for alt som vokser på et pyramideespalier, så hver side av A-rammen får full sol i en halv dag.

Vertikal integrasjon

Birmingham, AL Vegetable Garden Espalier

Hvordan får du 500 pund av produkter ut av en liten tomt? Som franskmennene sier, espalier (som Crawford gjorde med fikentreet sitt), eller ta et signal fra New York City, og bli voksen. «Jeg ville ha polebønner, men jeg ville ikke ta opp en hel boks,» sier han. Han trakk på sin erfaring som bygningsinspektør på college («Det var slik jeg betalte husleien», husker han) og konstruerte en 8 fot høy ramme av kobberrør. Så vevde han «løkkene», hans tekniske uttrykk, med ledning som bønnene kan hektes på. «Det tar nesten ingen plass, og bønnene er enkle å plukke fordi de er rett ved der jeg går», sier han. Crawford konstruerte sin 12 x 8 fot stang bønneespalier med 3⁄4-tommers kobberrør, loddetinn og en loddebrenner. Redd for å lodde? Han råder til å bruke jern- eller rustfrie rør og skrubeslag og koblinger for å få jobben gjort. Koble også espalieren ned i bakken for å forhindre at den blåser over ende.

Alt på sin plass

Birmingham, AL grønnsakshage

«Enginering for sol og vannlevering er store hensyn,» insisterer han. Plasser plantene deretter. Du kan minimere skygger ytterligere ved å sette høye planter langs kanten av en boks, slik at eventuelle små skygger ikke når planter på den andre siden av boksen eller i en nabo. Hvis du bruker sprøytevanning, plasser de høyeste plantene lengst fra sprøytene, med plantehøydene synkende i rekkefølge fra sprøytedysene. Vurder også hvordan du parer planter. Auberginer passer godt til buskete tomater fordi de vokser rett opp og ned. Asparges passer godt sammen med stangbønner fordi aspargesplanter ikke blir høye før på sensommeren og derfor ikke konkurrerer om solen. Til slutt, vurder mellomrom. Crawford fant ut at hans buskete tomatplanter ikke liker å trenge hverandre. Han skiller dem ut, og plantene blir nå 9 fot høye. Han sier: «Jeg måtte kjøpe disse spesielle burene fra Texas, hvor jeg antar at de dyrker 9 fot høye tomater.» Invasive planter, som pepperrot, mynte og sitrongress, bør plantes i separate beholdere.