Skip to content

Duggplante (Aptenia cordifolia)

6 de juli de 2021

De Aptenia cordifolia det er kjent noen steder som dugg eller frost, men det er mye mer vanlig å ikke kjenne det under noe navn. Det er en av de enkleste sukkulentene å ta vare på, men fordi utseendet ikke er veldig prangende og veksten er ganske rotete, er det ikke en veldig ettertraktet plante. Dette betyr at barnehager vanligvis ikke selger dem, selv om det er veldig lett å få tak i siden mange mennesker dyrker det.

Les videre for å oppdage egenskaper og stell, og flere ideer for å få det til å se bra ut i hagen din.

Kjennetegn ved Aptenia cordifolia

Detaljblader og blomst Aptenia cordifolia

Det er en plante saftig av familie Aizoaceae, det samme som levende steiner og kattens klo. Det har en vekst hovedsakelig snikende, selv om den er i skyggen prøver den å vokse oppover, slik at den kan klatre litt (maksimalt opp til ca. 2 meter høy, vanligvis ikke mer enn 1 meter) og dekke lave planter. Hvis det tilføres nok vann, er det en plante av veldig rask vekst. Stilkene er grønne, tynne og ganske svake, men med tiden tykner de, mister grønt og blir relativt stive. Bladene er ovale eller litt hjerteformede, festet til stammen med en kort petiole. Dens vanlige navn, dugg og frost, er gitt fordi den har strukturer som kalles papiller, som er akkumuleringer av vann under overhuden som ser ut til å være duggdråper.

Blomstene er små, knallrosa, med mange veldig fine kronblader og oransje stammer. Blomstrer hovedsakelig om våren, som er når blomstene er rikeligst, men det produserer noen løse blomster gjennom året i klima uten frost. Etter blomstring produserer den små grønne frukter som blir ubemerket og når de er modne, tørker de og frigjør små svarte frø som vanligvis ikke spiser. Det kan også sies at det er en plante spiselig, men det forbrukes bare i noen deler av Brasil.

Distribusjon og habitat

Det er urfolk til det sørlige og østlige Sør-Afrika, selv om det er naturalisert i mange deler av verden. Der vokser den på skyggefulle og fuktige steder, vanligvis under trær. Merkelig, mens det er en liten plante, under dyrking, ved å gi den en stor mengde vann og sol, blir den en stor og veldig invasiv plante på kort tid, i stand til å dekke hele områder.

Omsorg for Aptenia cordifolia

Invasiv karakter av Aptenia cordifolia

Veldig enkel pleie på grunn av motstanden mot praktisk talt alt.

 • Irrigasjon: Selv om det er en saftig plante, trenger den mye mer vann enn de fleste. I dette aspektet må det behandles som en vanlig plante, og ikke la substratet tørke helt mellom vanningene. Det er ikke å si at det ikke tåler tørke, men det vil ha mindre, gulaktige blader og vil vokse mye mindre. Du må bare kontrollere vanningen litt mer om vinteren, når den går i kraft.
 • Underlag: den trenger ikke en spesifikk, den støtter et bredt pH-område og støtter saltinnhold. Som alle sukkulenter, foretrekker det at de drenerer godt, men det er ikke engang nødvendig, siden det tåler noe oversvømmet jord så lenge de ikke fortsetter å være det i den sovende sesongen. For rask vekst og for ikke å være avhengig av mye av kompost, anbefales en høy andel organisk materiale.
 • Plassering: Selv om den tåler litt skygge, ser den mye bedre ut og vokser raskere i full sol. I skyggen vil den prøve å klatre, kaste spindelige grener med færre blader, og den vil ikke blomstre.
 • Kald motstand: Tåler temperaturer nær -7 ° C, men i en gryte mister den bladene og en del av grenene med frost, senere spire fra under underlaget. På bakken støtter det dem mye bedre, og mister bare bladene når temperaturen faller under -3 ° C. I løpet av denne hviletiden er det nødvendig å vanne det mindre, siden det er følsomt for rotting.

Vedlikehold:

 • Abonnent: Nødvendig hvis vi ønsker en veldig rask vekst eller hvis vi ser at den gulner. Vanligvis er det ikke nødvendig i jord, men det anbefales på det sterkeste i en gryte. Enhver kompost vil gjøre, så bruk bare den du vanligvis legger til plantene dine.
 • Beskjæring: Det avhenger helt av hva du leter etter med planten, du kan beskjære den for å forme den, for å forhindre at den rømmer fra området der du vil ha den, for å forhindre at den klatrer opp i andre planter … Hvis du bor i et klima med frost anbefales det også å fjerne grenene som de vil tørke opp om vinteren og ikke har vokst igjen på våren. Denne planten produserer også mange grener som vokser over andre og gjør den stygg, så det er også praktisk å fjerne dem.
 • Reproduksjon: Selve planten produserer grener som er begravet og rotfestet, som vi kan fjerne og plante separat. Vi kan også ganske enkelt kutte grener (vi kan bruke beskjæringsrester) og spikre dem liggende der vi vil ha dem. De slår rot veldig lett så lenge det er gjort i vekstsesongen. En annen måte er gjennom frø, men det er veldig sakte og de spiser dårlig, så det anbefales ikke med mindre du vil prøve lykken i tilfelle de kommer ut med blomster i en annen farge på grunn av en mutasjon eller hvis vi ønsker å få hybrider med andre planter av samme familie.

Triks for å holde det i en hage:

Aptenia cordifolia brukt som bunndekke

Som vi sa, kan være veldig invasiv, og når den klatrer, kan den dekke andre planter og drepe dem. Også mange grener prøver å klatre og falle flatt, noe som ikke er veldig estetisk. Dette kan løses på flere måter:

 • Beskjæring av alle grenene som går opp til andre planter.
 • Å ha det som bunndekke i et område der det bare er store trær eller busker uten lave grener som den kan klatre.
 • Hold den i en gryte, hvor veksten er veldig redusert.
 • Vanne det lite og ikke gjødsle det, selv om dette har den negative effekten at utseendet ikke vil være det beste.

Hvis vi har det i en gryte, er det interessant å sette en plante med vertikal vekst, og hvis den forblir grønn om vinteren, og en Aptenia cordifolia. Vi plasserer denne gryten på en sokkel og lar den vokse Aptenia som en hengende plante. En veldig vakker effekt oppnås, spesielt når den er fylt med rosa blomster. I tropisk klima vil det alltid være vakkert, men i frostklima vil alle hengende greiner tørke opp om vinteren.

I alle fall, det anbefales å ha den i full sol og uten små planter eller steiner i mellom, slik at den vokser så flat som mulig. På denne måten unngår vi grenene som krysser og bøyer, og vi oppnår et mye mer ryddig og vakkert utseende.

Skadedyr og sykdommer i Aptenia cordifolia

Aptenia cordifolia blir gul av mangel på vann

Skadedyr

Generelt a Aptenia sunn vil ikke ha skadedyr eller hvis det gjør det, vil ikke angrepet være viktig, men hvis det angriper noe, vil det være følgende:

 • Woodlouse: Som nesten alle sukkulenter er det utsatt for melkeangrep, men generelt vil det bare angripe syke planter eller planter som mangler næringsstoffer eller vann. Det er veldig sjelden å finne det i sunne afenier. For å eliminere dem, kan du bruke kaliumsåpe eller et bestemt insektmiddel.
 • Snegler og snegler: På grunn av den krypende veksten og vannet som akkumuleres på bladene, er det et perfekt gjemmested for disse dyrene. De liker å spise bladene, noe som også hjelper dem å hydrere, men de forårsaker ikke merkbar skade, hovedsakelig på grunn av veksthastigheten. De vil bare forårsake problemer for planter som er for skyggelagte og kanskje de som er i potter. For å eliminere dem er det forgiftede agn, selv om du også kan legge et glass øl der de vil falle og drukne. Jeg anbefaler det personlig ta dem og ta dem med til et sted der de ikke forstyrrer.

Sykdommer

Vi kan si at den ikke har sykdommer som sådan, men den har mangler på grunn av dårlig dyrking.

 • Klorose: Klorose kalles mangel på klorofyll, som kan være forårsaket av forskjellige avlingssvikt: mangel på noe næringsstoff, generelt nitrogen (de løses ved gjødsling eller transplantasjon); mangel på vann i solen (kan løses ved å vanne mer); Substrat pH for høyt eller lavt (løst ved gjødsling eller endring av pH) … Det ledsages vanligvis av en reduksjon i vekst. Normalt indikerer klorosen i denne potteplanten mangel på vann eller behovet for å bytte substrat eller transplantasjon, men ved å betale kan vi utsette endringen litt.
 • Forfall: Forårsaket av forskjellige sopper, skyldes det vanligvis overflødig vann eller mangel på lufting, så du trenger ikke å bruke soppdrepende middel, men endre vekstforholdene. Hvis hele basen har råtnet, må grenene kuttes, fjernes råten og plantes på nytt. Normalt i dette anlegget vil dette bare skje om vinteren, men hvis vi har det oversvømmet, kan det skje når som helst på året.

Varianter, hybrider og andre planter av slekten Aptenia

Aptenia cordifolia variegata

Det er en broket form fra Aptenia cordifolia, med kantene på bladene hvite, men det er vanskeligere å finne det i dyrking. Det finnes også med blomster i andre farger, men det diskuteres blant eksperter om det handler om mutasjoner eller hybridiseringer. En hybrid som er veldig interessant, men veldig vanskelig å skille fra denne arten er Aptenia «Rødt eple», hybrid av Aptenia cordifolia Y Aptenia haeckeliana, med rosa blomster, men med en mye mer levende farge. Når det gjelder Aptenia haeckelianaDen har lengre blader og blomstene kan være hvite eller gule. De to andre plantene i slekten er Aptenia geniculiflora, med gule blomster og veldig små og langstrakte blader, typisk for de krypende plantene i familien Aizoaceae, Y Aptenia lancifolia, med blader mellom haeckeliana og cordifolia og lilla blomster.

Hva syntes du om denne planten? Har du blitt oppfordret til å ha en eller tvert imot, har du tatt bort ønsket? Det virker for meg personlig en veldig interessant plante, men det er sant at det er bedre alternativer.