Skip to content

Dyrk din egen salat

8 de mars de 2023

Frisk, skarp og ren. Disse ordene er essensen av mars, det være seg det tidlige vårværet eller de herlige tingene som skjer i hagen. Det er på tide å plante noen av sesongens mest smakfulle varer og deretter ta dem til bordet for hverdagsglede. Gourmetsalatblandinger er vanlige i produksjonsdelen av dagligvarebutikken, men har ofte høye priser. Denne våren, gi matbudsjettet en pause, og plant dine egne blandinger av burgunder og chartreuse-grønt. Din hjemmelagde innsats vil lage fargerike, spiselige containerplantinger. Disse salatfestene i kjølig vær er enkle å produsere og varer til sommervarmen setter inn.

Praktiske beholdere

En travel livsstil ber om enkel suksess, og å dyrke salatgrønt fyller regningen. Salatens tilpasningsevne til beholdere betyr at du kan ha attraktive gryter i nærheten av kjøkkenet ditt, så høsting er en praktisk, avslappende måltidsrutine. Kjøp ungsalattransplantasjoner på hagesentre og barnehager, velg pakker med bare ett utvalg eller en blanding av flere typer. Se etter bladsalat med burgunder løvverk, avrundede og eikeformede blader og strålende grønne nyanser. Et veritabelt salatskålsortiment venter på deg. Slik gjør du det.

 • Velg en beholder med dreneringshull, og fyll med fuktig pottejord.
 • Løsne transplantatenes røtter forsiktig og plasser dem i potten, begrav rotkulene slik at toppene er jevne med beholderens jordnivå. (Ikke begrav dem for dypt.)
 • Plasser beholderen på et sted som får minst fire timer med direkte sol og vann daglig eller når det blir tørt.
 • Høst fra utsiden av planten, og la alltid det indre løvverket modnes slik at det vil fortsette å produsere nye blader.

Såing av frø

Salat vokser også lett fra frø, og denne metoden gir en overflod av interessante utvalg. Kilder som Renee’s Garden tilbyr fristende alternativer, inkludert Paris Market Mix, Monet’s Garden Mesclun (ordet «mesclun» kan byttes ut med «gourmet salatblanding») og Farmers Market Lettuce Blend. Prøv en av disse blandingene for å lage en virkelig spesiell salat og utstilling.

 • Fyll først en godt drenert beholder med fuktig pottejord, og dryss en sjenerøs mengde frø på toppen.
 • Salat spirer raskt når den utsettes for lys, så dekk så vidt frøene med et tynt lag potteblanding.
 • Dugg forsiktig eller dryss med vann daglig til den nye avlingen din spirer – vanligvis innen 7 til 10 dager.

Når frøplantene spirer og vokser, vil beholderen bli tykk med salatplanter. Når de når 2 tommer høye, fjern halvparten av dem slik at de resterende får nok plass til å modnes. Ta tak i de bittesmå plantene ved bunnen, trekk dem forsiktig fra jorden til halvparten er borte. Å tynne salaten tjener også en annen hensikt: Skyll de nytrukket grønnsakene forsiktig i kaldt vann, og du vil ha en første salat. Plant en rekke salatvalg, for eksempel de som er oppført i boksen ovenfor, for å holde salatskålen full av deilige grønnsaker når været blir varmere.

Utover salat

Alternativer florerer i en verden av grønnsalat. Her er noen andre som er enkle å dyrke og gjør seg godt i samme beholder med salat.

 • ruccola–litt tykke blader med en pepperaktig smak
 • frisée–delikate, krøllete blader med en mild bitter smak
 • mizuna–med opprinnelse i Japan; delikat, skarpt løvverk
 • radicchio–en overskriftstype, bittergrønn