Skip to content

Earwig

9 de juli de 2021

I dag skal vi snakke om et skadedyr som angriper noen planter i hagen vår, og at det er farlig å ha det hjemme. Det handler om øreklokke. Det er også kjent med andre vanlige navn som saks, kutter eller kutter. Disse navnene skyldes formen på kroppen deres ferdig i klips eller saks. Det er et skadedyr som ikke er så kjent som andre hageskadedyr fordi det ikke er så hyppig. Men hvis du har det, er det ganske farlig, og du må handle så snart som mulig.

I denne artikkelen skal vi fortelle deg hva øreklokken er, hva livssyklusen er og hva du skal gjøre hvis du har skadedyr hjemme.

Earwig hovedegenskaper

Disse insektene kan avle og leve i hagen din. Om de vil ha mat, går de inn i huset og leter etter den. De er altetende insekter, så hvis du har for mange, kan de perfekt drepe avlingene eller prydplanter. Siden de er nattlige insekter som bare ser etter mat om natten, er det vanskeligere for deg å se dem selv.

Det er en populær tro på at disse insektene kan komme inn i folks ører mens de sover. Dette er intet mer enn en myte fordi det hittil ikke er kjent noe tilfelle av at disse insektene kommer inn i ørene. Det gir ingen mening når det ikke er mat der. En annen grunn til at disse insektene skremmer folk, er på grunn av utseendet og de stygge klørne. Tangene har dem bak i magen og bruker den til å fange mat og andre insekter, både levende og døde, for å mate. De bruker den også som en forsvarsmekanisme i tilfelle noen prøver å angripe dem.

I Spania er det 5 arter av øreklokke. Størrelsen på hver art varierer, men i gjennomsnitt måler de 1/4 tomme. Kroppen er lang, tynn og har et par vinger. Noen av disse insektene kan frigjøre en væske hvis lukt er ganske ubehagelig for både insekter og mennesker. De bruker denne væsken til å forsvare seg mot andre levende vesener som frister deres liv.

I likhet med maur har dette skadedyret feromoner som tjener til å gruppere seg massivt og finne hverandre. Når maurene finner mat frigjør de duften for å kunne advare resten av ledsagerne om å gå mot den. Måten å gå linjen er fordi de følger lukten til maten som finnes. På samme måte kan det sies at øreklokken er i stand til å bruke en lignende teknikk.

Hvor du finner den

Hvordan fange ørekvister

Det er vanskelig å vite hvor øreklokken er, siden de er nattlige og bare kommer ut av gjemmestedet for å lete etter mat. Umodne ørepynt (kalt nymfeørper) er kjent for de har ikke vinger. Det er måten å identifisere at de ennå ikke har blitt modne. Disse typer insekter, aktive om natten, gjør det vanskelig for folk å vite at deres hjem er truet av en slik angrep. Om dagen gjemmer de seg i områder der det er fuktighet. Det kan være hvilket som helst hull, hvilken som helst spalte, en del av det våtere gresset som er begravet. På denne måten er det umulig å vite om du har ørepynt hjemme.

Vanligvis, hvis du har en hage, vil de bo i den nedre delen av vedkubber og steiner, i sedimentet eller lagene som hagene har. Det er her andre insekter og planter også finnes.. Munnklemmene de har, brukes til å tygge og lar maten knuses veldig godt før du legger den i munnen. Den spiser både på levende dyr som andre insekter som råtnende kjøtt og grønnsaker. Deres kosthold er altetende. Noen ganger har de blitt sett på å konsumere ledsagere av samme art. Derfor er det et insekt klassifisert som kannibal.

Livsyklusen til øreklokken

Livssyklus

Selvfølgelig er det et av skadedyrene som er klassifisert som de som biter, siden de kan, hvis de kan. Når de forblir skjult utenfor hagen om vinteren, gjør de det i små hull som de bygger i bakken. I løpet av dette stadiet vet du vanligvis ikke mye om dem. Imidlertid endres alt om våren. Hunnene er ansvarlige for å plassere egg i hulene slik at de klekkes så snart som mulig. Nymph earwigs trenger å mate på maten som mødrene bringer dem til reirene til de kan gå på fôr.

Hannen kan skilles fra hunnen takket være at han har en mer buet og kraftigere gjerde. De har ansvaret for å forsvare hulen mot enhver trussel. Reproduksjonen skjer oviparøs og har ikke fullstendig metamorfose, siden ungene deres er veldig like voksne.

De voksne blir hovedsakelig funnet i løpet av månedene juli til oktober. Når forkjølelsen kommer, forbereder hannene seg på å dø. Hunnene må imidlertid overleve sammen med de unge for å ta vare på dem slik at de kan overleve. Endelig dør i juni når ungene er fullvokse og hunnene er utmattet helt etter omsorgen gjennom hele vinteren.

Skader de kan forårsake og hvordan du kan eliminere dem

Earwig

Dette skadedyret kan lure hjemme hos deg og forårsake ulike problemer. Det er vanskelig for mennesker å se, og de kan forårsake skade uten at vi vet det. De går ut i hagene om natten, og det er veldig vanskelig å skille mellom planter. En måte å se dem på er å tiltrekke dem med kunstig lys. De er veldig tiltrukket av dem. Når morgenen kommer, kan de sees på gjenstander på terrassen eller hagen, for eksempel puter (der det ville være et problem hvis vi har barn, siden de kan bite dem hvis de føler seg truet eller prøver å fange dem).

På den annen side vil de bare komme inn i huset hvis de vil lete etter mat eller endre været og vil beskytte seg mot kulden. Når de er hjemme, vil de få det på steder der det er vann som vaskerom, bad eller på kjøkkenet. De finnes praktisk talt hvor som helst.

Den mest angitte er ring et avgassfirma for å ta vare på dem eller søk på skjulestedene dine selv og slakt dem alene.

Jeg håper at du med disse tipsene vet mer om øreklokken.