Skip to content

Egenskaper, dyrking og egenskaper til Mamey

22 de juli de 2021

Mamey er en innfødt frukt av det amerikanske kontinentet og spesifikt fra Antillene. Vitenskapelig er det kjent som: «Mammea americana L.”Og tilhører gruppen av Clusiaceae, kjent for å være busker som bærer langstrakte frukter. Denne frukten ble opprinnelig funnet i land som Jamaica, Den Dominikanske republikk, De små Antillene og Puerto Rico, selv om det sies at dyrkingen av den ble utvidet av urfolket som på den tiden ble bosatt i Antillene, Arawakene.

Denne frukten kan ikke bare kalles «Mamey«Det kan også refereres til som» Zapote Mamey «,» Mata serrano «,» Mamey de Cartagena «,» Mamey yellow «og» Mamey de Santo Domingo «og er til og med kjent på andre språk som:» Comomammee «, «mammee apple», «Saint Domingo apricot» og «South American apricot» på engelsk. “Abricote”, “Abricó do Pará”, “Abricó selvagem” eller “Pecego de São Domingos” på portugisisk; og på fransk «Abricot d ​​’Amerique», «Abricot des Antilles», «Abricot pays», «Abricot de Saint-Dominque» eller «Abricotier sauvage».

Kjennetegn ved mamey

mamey frukt

Frukten av dette treet måler omtrent 20 centimeter lang og veier omtrent 700 gram og vokser i klimaet i tropiske regioner. Den har et enkelt indre frø som blir nesten halvparten av frukten, og måler omtrent 10 centimeter, representerer 20% av fruktens totale vekt.

For folk som liker historie, bør du vite at dette treet regnes som et av de vakreste trærne i verden på grunn av formen og antall grener, høyden og de vakre grønne bladene som vokser i vifteform på toppen av grenene. Disse manifesterer seg også med hensyn til frukten (Mamey) og erklærer det det er en frukt av konger på grunn av lukten og deilig smak.

Denne frukten i henhold til dens utseende, har blitt forvekslet flere ganger med aprikos, selv om massenes farge også i stor grad ligner den melkeaktige, selv om forskjellen er at mamey har en høyere andel frø.

Når vi tar hensyn til den forrige ideen, nevner vi også at denne frukten med sin brune skinn ikke gir det minste inntrykk av den vakre oransje massen den har inni. Mamey Den har en form på utsiden og en annen form på innsiden, som er høyt verdsatt av de som gleder det. Denne busken utnytter ikke bare den deilige smaken av massen, men også dens motstandsdyktig og slank stamme og den generelle estetikken som dette treet gir med sine 20 meter høye og sine intense grønne blader, og det er derfor det brukes som en del av dekorasjonen i hjem, parker, veier osv.

Egenskaper og bruksområder for mamey

mamey er deilig

Å nyte sjarmen til dette deilig fruktDet er bedre å spise den mellom månedene februar og juli, som er sesongdatoen.

Den kan spises i sin naturlige tilstand, ledsaget eller inkludert i utarbeidelsen av en oppskrift eller utsøkt tallerken, slik det for tiden gjøres på restauranter der kokker har til hensikt å projisere innfødte frukter.

Tidligere, mamey ble brukt på forskjellige måter, som et insektmiddel (infusjoner tilberedt med pulveriserte frø og skall av den grønne frukten), i tradisjonell medisin (behandling mot infeksjoner, diaré, øye- og fordøyelsesproblemer). I dag brukes denne frukten til å lage iskrem, smoothies og desserter på grunn av den deilige smaken.

Fortsetter med ovenstående, mamey brukes ikke bare for sin utsøkte smak, men også for egenskapene den bringer til kroppen. Denne frukten er veldig rik på mineraler som jern og fosfor, vitamin A og andre som vi vil detaljere nedenfor i henhold til en porsjon på 100 gram:

For hver 100 gram mamey forbrukes 124 kalorier, 0,5 totalt fett fordelt på 0,2 gram mettet fett, 0,1 gram flerumettet fett, 0,1 gram enumettet fett og 0,1 i transfett. 7 mg natrium, 454 milligram kalium, 25 gram karbohydrater fordelt i 5 gram fiber og 20 gram sukker, 1,5 gram proteiner mellom vitamin A og vitamin B12, kalsium (18 mg), vitamin B6 (0,7 mg), Vitamin C (23 mg), Jern (0,8 mg) og Magnesium (11 mg).

Bidragene som allerede er nevnt at denne frukten har til kroppen, er av spesielt og viktig forbruk fordi de bidrar til dannelsen og helsen til huden som dekker og beskytter utsiden av kroppen og membranene som beskytter den indre delen av kroppen, hårvekst, beinvekst, øyehelse samt andre fordeler takket være bidraget fra vitamin C som en antioksidant effekt, pleie av brusk, bein og tenner, så vel som å fremme dannelsen av kollagen.

Fargen som denne frukten presenterer skyldes karotenene som komponerer den, denne antioksidanten er spesielt viktig for helsen siden forbedre immunforsvaret, som er den som forsvarer kroppen mot bakterier og infeksjoner.

Mamey-dyrking

For dyrking av denne deilige frukten er det nødvendig å ta hensyn til følgende:

mamey avling

  • Det er en frukt innfødt i tropiske klimaer, så det er den også veldig følsom for kulde.
  • I henhold til punkt ett, trenger du leirejord som tillater drenering.
  • Rikt organisk materiale som gir vitaminer til planten.
  • Det trenger fuktig jord, men ikke stillestående og vannfylt jord, det er derfor drenering er nødvendig siden stående vann kan rote roten.
  • Høyden på dette treet varierer fra 0 til 1200 meter.
  • Det er ikke et tre som trenger for mye stell, siden du med bare noen få minimale oppmerksomhet kan dyrke dette vakre treet og nyte deilige fruktene.

Hvordan plantes den?

mamey egenskaper

Det er veldig enkelt, for hvis du skal plant den fra frø så er det første du bør gjøre å trekke det ut av en frisk frukt.

Det er anbefalt start spiringsprosessen direkte, siden det mister evnen til å spire etter 7 dager. Etter dette plantes et såbed med fuktig, organisk og fruktbar jord.

Eksperter foreslår å dele frøet slik at det får en litt raskere spiring. Så er såbedet dekket med plastfolie til dette frøet spirer, men hva med det?Hvorfor denne plastfolien? Denne rollen brukes da den hjelper hormonene å fokusere og øke evnen til å spire.

Når dette spirer, er papiret ikke lenger nødvendig, og du må bare vente på at dette vakre treet skal forskjønne stedet der det dyrkes. Fruktene blir gitt etter syv år etter å ha blitt dyrket. Frukten høstes når den er modenSiden de ikke er spiselige, kan de til og med være giftige. En måte å skille på når frukten er moden og klar til å spise, er fordi skinnet blir lysere, og når du vil løsne den, kommer den lett ut.

Men hvis det er en kommersiell grunn, fjernes denne frukten fra busken minst fire dager før salget, slik at den kan inntas når den er kjøpt.