Skip to content

En leksjon i hagearbeid på den gamle måten

5 de januar de 2023

Dominique Charles kjenner veien rundt i hagen. Grunnleggeren av Plots & Pans er kjent som hageekspert, hagekonsulent og til og med administrerende gartner, men hun kan ikke ha hendene i jorda uten å tenke på bestemoren, som hun kalte med én tittel: Maw Maw. «Jeg tror den største leksjonen hun lærte meg om hagearbeid ville være å dyrke det du elsker eller faktisk vil bruke,» sier Charles. For bestemoren hennes betydde det mye okra og tomater. «Hun hermetiserte krukker og krukker av dem på slutten av sesongen,» sier hun. «Moren min brukte disse glassene med okra og tomater som et viktig element i gumboen hennes.» Charles står fast i sin tro på at mammaens gumbo konkurrerte med omtrent alle andre versjoner der ute, og hun tror det var okraen og tomatene som var å takke.

Ta en titt på Plots and Pans eller en av nettstedets sosiale medier-kontoer, og du vil se Maw Maws hovedregel for hagearbeid på jobb, selv om veien Charles tok for å komme dit ser litt annerledes ut enn bestemorens. «Noen ganger føler jeg at vi har den smartere, ikke vanskeligere, tilnærmingen til hagearbeid, men vi kunne ikke komme dit uten skrittene våre formødre har tatt,» sier Charles. Søtpoteter, sier hun, er et godt eksempel. Hun kan velge å bruke vokseposer laget av kaffebønneposer eller resirkulerte drikkeflasker, mens den jorddyrkede metoden var det eneste logiske valget i generasjoner som kom før. Nøkkelen til å bringe hagearbeid tilbake til røttene betyr ikke nødvendigvis å velge bort tidsbesparende hacks eller gjøre ting på den «harde» måten. Det hele går dypere enn det. Enten du velger å bruke de nyere ressursene som er tilgjengelige for moderne gartnere, er det fortsatt god plass til å bringe verdiene til den gammeldagse hagen til din lille tomt. «For hver trendy ting vi gjør innen hagearbeid, roten til det hele, er enkelhet nøkkelen,» sier Charles. «Alt du egentlig trenger er frø, god jord, sollys, vann og mye kjærlighet.» For å inspirere din egen gammeldagse hage, deler Charles en liste over avlingene de må ha:

Okra

okra i en boks og på et bord

Dette er en enkel plante uten problemer, som egentlig bare trenger mye sollys for å produsere de vakre belgene. Jeg elsker dem fordi de ikke krever mye plass for å vokse.

Pærer

Pærer på skjærebrett

Sørg for å beskjære treet regelmessig. Kutt ned eventuelle lavthengende grener. Å gjøre dette vil oppmuntre til mye vekst. Min Maw Maw hermetiserte pærer og laget pærekonserver med frukten hennes. Jeg har ikke mestret hermetisering (ennå), men jeg lager en slem pærecrisp og pærebrød.

Jordbær

skylling av jordbær i vann og eddik

Jeg har alltid elsket når min Maw Maw dyrket bjørnebær og jordbær. Jeg husker at jeg plukket de søte og syrlige bærene og spiste dem av vinstokkene før vi i det hele tatt laget det hjemme. Selv om jeg ikke har dyrket bjørnebær ennå, er min kjærlighet til å dyrke jordbær fortsatt sterk. I år gravde jeg opp alle jordbærene mine og løpeplantene og ga det meste til venner. Jordbær er en lett frukt å dyrke, bare sørg for at du har plass til at de kan løpe og produsere mer frukt.

Tomater

Cherry tomatplante

Jeg elsker å dyrke tomater, men de krever definitivt oppmerksomhet på detaljer. Pesky insekter som tomathornorm elsker disse plantene, og hvis du ikke følger nøye med, vil de blande seg inn i løvet og spise tomatene dine før du får sjansen til det.