Skip to content

Er det mulig å dyrke mango i Spania?

5 de juli de 2021

Mango er et frukttre av tropisk opprinnelse som mange mennesker vil vokse i Spania, et land med forskjellige klima og forskjellige typer land. Planten er virkelig veldig interessant: den gir veldig god skygge, har høy dekorativ verdi på grunn av sin størrelse og store blader, og den gir også deilig frukt.

Men når det plantes på feil sted, blir det et veldig komplisert tre. Hvis vi vurderer dette, Er det mulig å dyrke mango i Spania? Og hva er de mest passende variantene?

Hva kjennetegner mangotreet?

Mangotreet er stort

Hvis du vil dyrke mango i Spania, anbefales det på det sterkeste at du først vet hvordan planten er. På denne måten kan du finne det mest passende stedet for det å vokse. Så det, du bør vite at det er et eviggrønt tre som når 30 meter i høyden. Kronen er bred, 4-5 meter, og består av lansettformede blader, store mellom 15 og 30 centimeter lange og mørkegrønne.

Stammen vokser nesten som en rett søyle og blir omtrent 50 centimeter tykk. Røttene den har er ikke veldig invasive, men vi snakker om et stort tre, og derfor trenger det plass for å utvikle seg. Av denne grunn anbefales det ikke å dyrke den i potter hele livet, heller ikke i små hager.

Hvis vi snakker om blomster, det er kvinner og menn som vises i forskjellige eksemplarer. I alle fall er de gruppert i aksillære eller terminale panicles. De kan være røde, gule, oransje, rosa eller grønne, og har den særegenheten at de produserer nektar.

Frukten er en drupe med skinn som vanligvis først er grønn, deretter gul, og når den er ferdig modnet, rød granat. Massen er mer eller mindre fibrøs, vanligvis gul-oransje og søt i smaken. Den inneholder bare ett frø, brunt og mindre enn frukten.

Hvordan må mangodyrking være for at den skal vokse godt?

Mango bærer frukt om sommeren

Å dyrke mango med suksess det er veldig viktig at jorden er dyp, lett og med veldig god drenering. Derfor er den mest anbefalte typen jord den som har en siltesandig eller leiresandig tekstur, med en pH på rundt 5,5-6. I resten kan det ha mange problemer å utvikle seg godt, siden hvis bakken er kompakt, koster det mye å rote, og hvis den ikke lykkes, vil veksten den har knapt være synlig år etter år. Også, hvis du har en pH på 7 eller høyere, vil du mangle jern og bladene dine blir gule.

På den annen side trenger denne planten hyppig vanning. Et tre som plantes i bakken hvis det vil blomstre du må motta mellom 16 og 20 liter vann per uke de første to årene, og mellom 10 og 14 liter per uke for resten, noe som betyr at i klima der nedbør er lite, som i Middelhavsregionen, med mindre det blir vannet vil det ikke være lett.

I tillegg, den må plantes på et romslig sted, i en avstand på minst 5 meter fra veggen eller veggen, og andre store planterdet være seg trær eller palmer. På denne måten kan mango nytes mye, siden den vil vokse uten hindring. Og hvis du for eksempel planter veldig nær andre trær, kan det være slik at stammen lener seg, vekk fra planten som er nærmest den, for å fange mer lys.

Hvilket klima er nødvendig for å dyrke mango?

Til slutt må vi snakke om temperaturene. Å være opprinnelig fra India, mangoen tåler ikke kalde temperaturer, og frost kan føre til død. Ideelt sett bør den plantes i et område der kvikksølv i termometeret er mellom maksimalt 35 ºC og minimum 5 ºC, det vil si i et område med et tropisk eller subtropisk klima. Det må likevel sies at det er noen varianter som støtter noe annet, som disse:

  • Antonio: motstår opptil -2 ° C.
  • Gomera 1: motstår opptil -1 ° C.
  • Timoteus: motstår opptil -2 ° C.

I alle fall er det praktisk å ha det litt beskyttet, i hvert fall de første årene, slik at det bedre kan tilpasse seg stedets klimatiske og miljømessige forhold.

Dermed er det mulig å dyrke mango i Spania, men bare hvis du bor et sted der klimaet er varmt og fuktig, for eksempel øya Tenerife, sør for den iberiske halvøya, eller hvis du har en hage. Med en varmt mikroklima.