Skip to content

Er det rett tid å beskjære hortensiaene mine?

2 de mai de 2023

Hvis det er én ting med hortensiaer som skremmer folk, er det når og hvordan man skal beskjære dem. De frykter at et feil trekk kan ødelegge disse klassiske hyttehagebuskene for alltid (ikke bekymre deg, det er egentlig ikke sant – til slutt vil busken din sette nye knopper for neste sesongs vekst). Så frykt ikke, for vi er her med enkle retningslinjer for beskjæring av hortensiaer som vil resultere i vakre blomster hvert år i sommerhagen din. Det finnes flere arter av hortensia, og hver blomstrer litt annerledes. Når du skal beskjære hortensiaer avhenger i utgangspunktet av om sorten din blomstrer på vekst laget i fjor⁠—ellers referert til som gammelt tre⁠—eller på ny vekst som har spiret i løpet av inneværende år. La oss se på noen av de mest populære hortensiaene og hva vi skal gjøre.

Beskjæring av glatte hortensiaer

«Annabelle» hortensia er det mest prangende og mest populære utvalget av den innfødte glatte hortensiaen (Hortensia arborescens). Den produserer enorme klynger (opp til en fot på tvers) av rene hvite blomster om sommeren på en busk som blir omtrent 4 fot høy og bred. Den blomstrer på gjeldende sesongs vekst, så beskjær den på senvinteren. Å kutte den ned til en fot høy hver vinter gir færre blomsterklaser, men de er enorme (et triks jeg lærte av Margaret Mosely i Decatur, Georgia). Å kutte den mer beskjedent gir mange flere, men mindre klynger.

Beskjæring Panicle Hortensia

Panikk hortensia (Hortensia paniculata) har mer langstrakte, kjegle- eller pyramideformede klaser av blomster. Denne sommerblomstrende arten liker solen og trenes ofte til et tre som er 15 til 25 fot høyt. Det mest plantede utvalget, «Grandiflora» (ofte kalt «peegee»), bærer store, avrundede klynger av hvite blomster som eldes til rose. Andre verdige valg inkluderer «Limelight» (limegrønne blomster som eldes til rosa), «Pink Diamond» (kremaktige blomster som eldes til rosenrøde) og «Tardiva» (senåpnede, pilformede klaser av hvite blomster som eldes å rose). Panicle hortensia blomstrer på ny vekst, så beskjær den på senvinteren.

6a00e55131bf2a88330128771ac609970c-800wi.jpg

Beskjæring av Oakleaf Hortensia

Oakleaf hortensia (Hortensia quercifolia) er en enestående innfødt som blir 6 til 8 fot høy og bred og har svært flikete blader som et eiketre. Bladene blir slående burgunderrøde om høsten. Blant favorittutvalgene våre er «Snowflake» (de indre bukettene forblir hvite, de ytre bukettene blir roser om sommeren), «Harmony» (store klaser av doble hvite blomster) og «Pee Wee» (en dvergplante på 3 fot høy som blomstrer i ung alder). Oakleaf hortensia blomstrer på gammelt treverk, så beskjær den tilbake (selv om den sjelden trenger det) om sommeren like etter at den blomstrer for å unngå å kutte av neste års blomster.

6a00e55131bf2a88330120a817c61c970b-800wi.jpg

Beskjæring av franske eller store bladhortensiaer

franske eller storbladede hortensiaer (Hortensia macrophylla) er den desidert mest populære av alle hortensiaer for sine prangende, blå eller rosa, snøballformede blomster. Noen få populære varianter er blonder, noe som betyr at de har en klynge med små blomster omgitt av sterile, flagrende blomsterblader. De fleste utvalgene, som standard blå, «Nikko Blue», blomstrer på fjorårets vekst. Før du beskjærer, vent til de begynner å bladre ut om våren. Du vil sannsynligvis legge merke til at noen stilker er lysebrune uten tegn til liv. Beskjær dem tilbake til rett over der du ser at fete, grønne knopper begynner å åpne seg. De fleste av disse knoppene skal produsere blomster. Umiddelbart etter at blomstene falmer om sommeren, kutt disse stilkene tilbake hvis du ønsker det. Det er imidlertid unntak fra disse retningslinjene. Nyere, gjentatte blomstrende utvalg av fransk hortensia, som «Endless Summer», «Pennymac», «Mini Penny» og «Forever and Ever», blomstrer både på forrige sesongs vekst og nåværende sesongs vekst. Du kan kutte dem om vinteren, våren eller sommeren og fortsatt få noen blomster.