Skip to content

Er et gresskar en squash eller en kalebass?

20 de juli de 2023

Høsten er en dekorativ squashsesong. Det er også dekorativ kalebasssesong. Disse to setningene er ikke overflødige, eller utelukker hverandre. Og grunnen er gresskar. I følge Missouri Botanical Garden er squash, kalebasser og gresskar alle en del av Cucurbitaceae-familien (prøv og si at fem ganger raskt). Det er en veldig stor familie av frukt (mer om det senere). Hvis hele Cucurbitaceae-klanen kom sammen for en gjenforening, ville den ha mer enn 900 arter som RSVP-ing for anledningen. Familien inkluderer alt fra gresskar til honningdugg til spaghetti squash til agurker til vannmelon til de dekorative kalebassene som begynner å fylle bordlandskap og verandaer i løpet av høsten.

Squash eller kalebass, hva er forskjellen?

Mens de fleste av oss deler kalebasser, squash og gresskar i en klumpete, humpete, vanskelig å skrelle familie, er de ikke helt like. Selv om squash og kalebasser tilhører samme familie og stammer fra urteaktige vinplanter, har de ulike krav når det gjelder planting og høsting. Mens squash kan sees direkte i bakken omtrent to uker etter årets siste frost, må kalebassfrøplanter pleies innendørs i omtrent en måned før de plantes ute. Modningen varierer også. Kalebasser tar mellom 100 til 180 dager for å bli modne, men sommersquash vil modnes om 45 til 60 dager, og vintersquash om 80 til 100 dager.

Når det gjelder høsting, når sommersquash sitt potensial når de har vokst til å bli omtrent seks til åtte tommer lange. De bør oppbevares i kjøleskap, da de har høy forgjengelighet, og smaker best når de konsumeres innen tre dager etter høsting. Når det gjelder vintersquash, skjer høsting normalt om høsten etter at fruktene har en herdet skall og full farge. I motsetning til sommersquash er de ikke bedervelige og kan holdes i opptil seks måneder. I mellomtiden er kalebasser klare til å bli plukket når vinstokkene har blitt tørre og skrumpet opp. Squash og kalebasser blomstrer også annerledes. Lyse oransje squashblomster blomstrer om dagen, mens noen kalebassblomster blomstrer i hvitt bare om natten.

Nå, gjør deg klar fordi dette er i ferd med å bli til et botanisk «Hvem er først?» rutine: Ikke alle gresskar er squash, men mange gresskar er gresskar og et gresskar er både en squash og en gresskar.

Gresskar er kompliserte

Det som kompliserer saken enda mer er det faktum at begrepet «gresskar» egentlig ikke betyr noe botanisk sett, da de faktisk bare er ren gammel squash. Squash er delt inn i to kategorier: mør eller sommersquash, og hardhudet eller vintersquash. Typer sommersquash inkluderer ting som zucchini, pattypan og, vel, sommersquash. Vintersquash er hard med tykt skinn som hjelper dem å vare gjennom den lange vinteren. Tenk på ting som butternut, acorn, hubbards, spaghetti, buttercup, og selvfølgelig gresskar. Når det gjelder kalebasser, inkluderer det begrepet planter i både slektene Cucurbita (mykhudet kalebasser) og Lagenaria (hardhudet kalebasser), så et gresskar er også teknisk sett en kalebass. Hvis du ikke er forvirret nok allerede, her er enda et morsomt faktum: Gresskar er både squash og kalebasser, og også… frukt. I hvert fall i følge Texas A&M AgriLife Extensionalle disse spiselige, sfrøfylt squash og kalebasser er frukt.

Spisbarhet er viktig

I utgangspunktet, ifølge Missouri Botanical Garden, er hovedforskjellen mellom squash og kalebasser at squash dyrkes og høstes for å spise, mens kalebasser vanligvis bare er til dekorative eller dekorative formål. Både sommer- og vintersquash kan bakes, kokes, dampes, stekes, pureres, sauteres eller stekes i panne og legges til supper, gryteretter, hasj, desserter og mer. Som en bonus er vintersquash – selv om den vanligvis er mild i smaken – fullpakket med fiber, vitaminer og mineraler. I mellomtiden mangler kalebasser den «kjøttfulle» innmaten som er nødvendig for å være smakfull eller rikelig nok til å konsumere. Så hvis det ser bra ut i høstens overflødighetshorn, er det sannsynligvis en kalebass, og hvis det smaker godt til middag eller i en pai, er det sannsynligvis en squash. Alt tatt i betraktning er gresskar en fascinerende anomali og selvmotsigelse – en squash, en kalebass, en frukt; en mat, en dekorasjon, en aktivitet. Den bryter reglene ved å være en smaksrik, spiselig kalebass og squash uten høy forgjengelighet. Gresskar regjerer som den mest anerkjente og mest ettertraktede høstavlaten. Fra gresskarlapper til gresskarkrydder alt til jack-o»-lanterns, gresskar er den ultimate høstgodbiten. Det er egentlig ikke rart at gresskar kan være så mange ting på en gang.


Kilder

Southern Living er forpliktet til å bruke anerkjente kilder av høy kvalitet for å støtte fakta i artiklene våre. Les våre redaksjonelle retningslinjer for å lære mer om hvordan vi faktisk sjekker innholdet vårt for nøyaktighet.

  1. Missouri botaniske hage. Vanlige spørsmål om hagearbeid.
  2. Britannica. Cucurbitaceae.
  3. University of Illinois Extension. Grønnsakshagearbeid: vintersquash.
  4. University of Georgia Extension. Kommersiell squashproduksjon.
  5. Purdue University Extension. Vinter squash.
  6. University of Maryland Extension. Dyrking av sommersquash (zucchini) i en hjemmehage.
  7. Texas A&M AgriLife. Er et gresskar en frukt eller en grønnsak?