Skip to content

Er Shamrock-planten giftig eller giftig?

28 de februar de 2021

Vi tenker på Shamrock-anlegget som en «heldig plante», men er shamrock giftig?

Shamrock er faktisk ganske giftig. Hvis svelget hunder og katter kan lide mye skade.

Leaves of the Purple ShamrockDet er mange forskjellige arter av prydplanter kjent som «shamrock». Alle er medlemmer av Oxalis-familien av planter.

Mange av disse plantene tilbys som lykkeplanter rundt St. Patrick’s Day fordi bladene har et kløverlignende utseende. Interessant er at disse medlemmene av Oxalis-familien ikke er klatre som ofte finnes i Irland.

Ekte irske klokker var sannsynligvis medlemmer av Trifolium-familien, for eksempel mindre trefoil (Trifolium dubium) eller hvit kløver (Trifolium repens). Oxalis-anlegget er en type tresurt, og kommer fra noen deler av Amerika og også Afrika.

Den typen Oxalis som oftest selges som shamrock er Oxalis regnellii. Denne planten har tre trekantformede brosjyrer per stamme. En annen er Oxalis triangularis.

I legenden om St. Patrick brukte helgenen en klatre som et visuelt hjelpemiddel for å lære irene om den hellige treenigheten. Det er også noen typer oksalier som har fem brosjyrer og små hvite blomster som ligner på hvite kløverblomster.

Oxalis regnellii vokser til maksimalt 6 ”inches høy. Bladene er lysfølsomme og bretter seg opp om natten. Om morgenen åpner de for å hilse på solen.

Bladene kommer i flere forskjellige farger (grønn, sorrel og dyp burgunder), og den gir vakre blomster hele høsten og vinteren og utover våren. Planten trenger en hvileperiode i sommermånedene.

Oxalis er ikke heldige for kjæledyr

På grunn av deres likhet med de originale irske klokkene, antas Oxalis å være heldig; de er imidlertid ganske giftige og kan skade katten eller hunden din.

Oxalis planter er også kjent som:

  • Lilla Shamrock
  • Heldig plante
  • Sorrel Plant
  • Kjærlighetsanlegg

Ved noen av disse navnene er disse plantene uflaks hvis de inntas. [source]

Hva er symptomene på Shamrock-forgiftning?

Hvis kjæledyret ditt bruker store mengder av denne planten, kan han eller hun oppleve:

  • Nedsatt appetitt
  • Sikler
  • Oppkast
  • Diaré

Hvis du tror at kjæledyret ditt har spist klatringen din, bør du ta kontakt med veterinæren din med en gang, selv om symptomene ikke er umiddelbart synlige.

Hvilke deler av Shamrock Oxalis er giftige eller giftige?

Det er viktig å forstå at alle deler av Oxalis er giftige fordi de inneholder oksalsyre.

Heldigvis gir denne komponenten dem en veldig sur smak som har en tendens til å motvirke kjæledyr og husdyr fra å spise dem. Allikevel kan et nysgjerrig eller kjedelig kjæledyr bestemme seg for å ta en tur på den ville siden.

I tillegg til bladene er knollene som disse plantene vokser fra, også giftige. Røttene er ganske grunne, så et gravdyr vil raskt og enkelt komme i kontakt med dem.

Det er også viktig å forstå at kjæledyret ditt trenger å konsumere en ganske stor mengde av planten eller knollene for å få giftige effekter. [source]

Slik beskytter du deg selv mens du håndterer Shamrock

Bruk universelle forholdsregler når du håndterer planter. Beskytt huden og øynene dine med lange ermer, hansker og briller eller beskyttelsesbriller. Vask opp umiddelbart etter pleie av planter.

Unngå å brenne planter med mindre du er helt sikker på at røykene ikke er irriterende.

Oppbevar potteplanter av alle slag utilgjengelig for barn og kjæledyr. Gi beskyttelse for potensielt giftige planter i landskapet (f.eks. Gjerder, skilt, utilgjengelige planteområder) for å forhindre utilsiktet kontakt eller svelging.