Skip to content

Et frø på 130 millioner år

22 de juli de 2021

Mennesker har det medfødte behovet for å utforske og undersøke alt som omgir dem. Selv om hans livsstil i dag ikke er den samme som for tusenvis av år siden, er han fortsatt nysgjerrig på å vite hva som er der ute, utenfor grensene for hjemmet hans. Dermed har han vært i stand til å finne ut at det er utallige arter av planter, som har forfedre som koloniserte planeten for mer enn 300 millioner år siden, da det fremdeles ikke var noen dyr.

Et av de mest overraskende funnene i vår siste historie er laget av en gruppe forskere fra Naturhistorisk museum: fant en serie fossiliserte frø i en så god tilstand for bevaring at de har tillatt dem å analysere dem. Din alder? Dette er det mest overraskende: omtrent 130 millioner år.

Frø er en veldig viktig del av blomstrende planter, kalt angiospermer. I dem den genetiske informasjonen som er nødvendig for at de skal spire, utvikle seg og vokse, blir funnet på en slik måte at de som voksne vil se litt ut som foreldrene sine, men de vil være litt forskjellige: de kan være litt høyere eller kortere, ha blomstene noen millimeter større eller mindre, eller litt mer motstandsdyktige røtter. Og avhengig av miljøforhold, må plantevesener tilpasse seg endringer hvis de vil overleve.

Hvordan gjorde de det i gamle dager? Det er et spørsmål som ofte blir stilt av botanikere og hobbyister. Takket være en studie publisert i Nature har de nå minst ett svar: Ved hjelp av en partikkelakselerator og røntgen var de i stand til å observere at frøembryoer målt litt under en kvart millimeter.

Calycanthus occidentalis i blomst

Derfor var de første blomstrende plantene små planter, selv om de hadde en rask livssyklus da de koloniserte ustabile habitater. frøene de produserte kunne overleve til spiringsforholdene var gunstige, som de urteaktige gjør i dag.

Utrolig, ikke sant? Plantene vil helt sikkert fortsette å overraske oss alltid 😉.