Skip to content

Fargerik Coleus

13 de november de 2022

Gardeners vil ha mye show for ikke mye deig. Derfor bør de plante coleus. Den koster lite, vokser raskt og har det mest glorete løvet man kan tenke seg. Den er like glad i bakken eller i en gryte. Og fra tiden den er plantet til en hard frysing om høsten, gir den iøynefallende farge. En tropisk plante som vanligvis behandles som en ettårig, har coleus sin appell til fenomenal genetisk variasjon. Det er knapt en bladfarge, form, størrelse eller vekstvane som coleus ikke har mestret. Røde, oransje, gule eller rosa blader. Enorme, kamskjellerte, frillete eller bittesmå blader. En plante som kryper, en plante som står høyt, coleus gjør alt.

Tacky No More
Så populær som Coleus er nå, ikke lenge siden folk anså det som klebrig. Varme, muntre, selvsikkere farger var ute; kule, rolige, sjenerte pasteller var inne. Men så oppdaget folk en urovekkende ligning: Rosa + lavendel + hvit + ingenting annet = en kjedelig hage. Ifølge Pam Baggett fra Singing Springs Nursery i Cedar Grove, North Carolina, fant sørlendinger opp dette raskere enn andre. «På en typisk sommerdag i sør er det så varmt og fuktig og solfylt ute at himmelen nesten er grå. Under de forholdene ser ikke pasteller ut som mye,» sier hun. «Jeg tror også vi har kommet over å ønske at hagene våre skal se myke og sølvfargede ut som britiske. Folk sprøyter mer personlighet inn i hagen deres.» Pam gjør absolutt sin del. Hennes postordrekatalog viser 58 utvalg; ytterligere 150 eller så lurer i drivhuset hennes og venter på å bli befridd. Hun tilskriver sin iver for coleus til barndommen hennes i Carolina Beach, North Carolina, «den gang den hadde denne utsøkte strandpromenaden og enorme karusellen. Det var som et karneval hver kveld. Jeg ble forelsket i farger.»

Tips for nybegynnere
Hvis fargene til coleus har slått deg også, er det nå på tide å handle. Hagesentre tilbyr flere og flere navngitte utvalg. Men for bedre utvalg og virkelig vilt utseende planter, kjøp fra en postordre barnehage. Selv om det er fristende å plante en av hver coleus du finner, ikke bland dem alle sammen som pålegg på en pizza. Du vil få mer innvirkning ved å plante et sveip av en type her og en masse av en annen type der. Store, buskete utvalg (opptil 36 tommer høye), som «Aurora» og «Alabama Sunset», fungerer godt på baksiden av grensen. Creepers og spredere, slik som Ducksfoot-serien og «India Frills», er flotte for kanter, fylle ut mellomrom mellom andre planter eller fosse ut fra hengende kurver og vinduskasser. Coleus er hjemmehørende i Java (en øy i Indonesia), og elsker varmen. Gi den fruktbar, fuktig jord, litt flytende gjødsel annenhver uke, og en god sørlandssommer, så vokser den raskere enn statsgjelden. De fleste eldre utvalgene, som de i Wizard-serien, blekner og brenner i full sol, men noen nyere typer tåler både sol og skygge. De inkluderer de vakre valgene som vises på disse sidene, så vel som Florida Sun, Solar, Stained Glassworks og Sunlover Series. Eldre typer spirer også antennelignende blomsterpigger hele sommeren, som trekker ned bladverket. Men den nye solkoleusen blomstrer veldig lite, og holder alle øyne på premien. Hvordan kan du unngå å miste premien når frosten endelig truer om høsten? En måte er å rote en stikling. Selv om coleus roter raskt i vann om sommeren, klarer de seg bedre om høsten i pottejord. Dypp de avskårne endene i rotpulver, og stikk dem i fuktig jord. Gi det sterke lyset fra en vinduskarm, og de skal klare seg gjennom vinteren. Men selv om de går til grunne, ikke føl deg lurt. Du har mye show for en liten deig. «Colorful Coleus» er fra juni 2003-utgaven av Southern Living.