Skip to content

Fem enkle frukter å dyrke i hagen din

2 de februar de 2023

Det er flere gode grunner til å dyrke frukt selv. For det første plukkes, sendes og selges butikkfrukter ofte før de er helt modne. For det andre lager butikker generelt utvalg som ser penest ut, men som ikke nødvendigvis smaker best. Endelig er noen frukter, som blåbær og fiken, enestående prydplanter.

Epler

Gitt mye sol, vokser epletrær i nesten hvilken som helst godt drenert jord. Du kan kjøpe tre forskjellige størrelser: standard (modnes til 20 til 25 fot høy og bred), semi-dverg (10 til 20 fot) og dverg (fem til åtte fot). Dverg og halvdverg er gode valg for de fleste; de tar mindre plass og bærer frukt i ung alder.

55 deilige epleoppskrifter som gir hele høstsmaken

Selvbestøvende utvalg, som «Golden Delicious» og «Grimes Golden», vil bære frukt uten å ha et annet epletre rundt. Men de fleste utvalg trenger krysspollinering med et annet utvalg for å bære frukt.

fig

Med sine tropiske blader og kraftige stammer gjør fikentrær pittoreske tillegg til hagen. Enda bedre, de krever veldig lite oppmerksomhet. Fiken er selvbestøvende, så du trenger bare én for å få frukt. De fleste utvalgene bærer en liten fruktavling i juni eller juli og en større fra august til oktober. Hvis du bor i øvre sør, dyrk fikentrær i containere og ta dem innendørs for vinteren. I Midt-Sør kan fikentrær dø til bakken etter kalde vintre, men vil da spire igjen. De er fullt hardføre i nedre, kystnære og tropiske sør.

Blåbær

Disse kjekke buskene har delikate, hvite blomster tidlig på våren, etterfulgt av blader som blir oransje og skarlagenrød om høsten. Bærene modnes over flere uker, vanligvis fra juni. Plukk kun fargede bær; la de rosa stå til de blir blå. Blåbær trenger mye sol og fuktig, godt drenert jord. Jorden må være ganske sur (pH 4,5-5,5) og inneholde mye organisk materiale. Hvis du bor i Øvre og Midt-Sør, prøv utvalg av blåbær med høy busk (Vaccinium corymbosum) som «Bluejay» og «Bluecrop.» Hvis du bor i nedre og kystnære sør, plante utvalg av varmetolerante rabbiteye blåbær (Vaccinium virgatum), for eksempel «Beckyblue» og «Delite.»

Bjørnebær og bringebær

Plant disse viltvoksende buskene på et solrikt sted som du ville gjort en hekk, med avstand mellom planter to til fire fot. En enkelt rad 30 til 40 fot lang bør gi mer enn nok bær for den gjennomsnittlige familien. Hvis du ikke vil bry deg med å binde vandre bjørnebærstokker til et espalier, velg selvbærende, oppreiste valg, for eksempel «Arapaho» og «Navaho.» Disse to valgene er også tornløse. Du kan dyrke alle typer bringebær i øvre og midtre sør. Andre steder kan du plante varmetolerante utvalg. «Heritage» og «Autumn Bliss» gjør det bra i nedre sør. I kystnære sør kan du prøve «Dorman Red» eller «Redwing». Plant «Mysore» bringebær i det tropiske sør. Gi alle typer full sol og fruktbar, godt drenert jord.