Skip to content

Fem monsterranker du aldri må plante

3 de april de 2023

Vinranker kan være vakre tillegg til hagen, men noen av dem er herlige monstre. Her er fem vinstokker du ALDRI bør plante hvis du verdsetter hjemmet ditt, miljøet ditt og den sovende katten din.

Monster Vine #1: Japansk eller kinesisk Wisteria Jeg vet, jeg vet – blåregn i blomst er bare så vakkert. Den er deilig duftende også. Hvordan kunne Grumpy være så frekk å kalle det et monster? Fordi jeg har sett hva begge disse asiatiske artene, Wisteria floribunda og Wisteria sinensis, kan gjøre. Riv av takrenner. Bøy jernrekkverk. Kveler trær. Kvelle hele åssidene. Ser du huset der oppe? Hvis eierne ikke har fagfolk utstyrt med 40 fots stiger, beskjærer vinstokkene hver annen uke, vil sidene på huset snart se ut som kjeks som smuldret opp på suppen din. Asiatiske blåregn spres av frø, løpere og suger. De vil vokse like høye som det de vokser på. Så hvis de blir løse i hagen din, pass på. Den eneste måten jeg vet hvordan jeg skal drepe en er å kutte gjennom stammen og male den kuttede enden med Brush-Killer. Heldigvis er det en fin, vennlig, innfødt blåregn du kan plante – amerikansk blåregn (Wisteria frutescens). I motsetning til sin fetter, er den veloppdragen og ødelegger ikke ting. Se etter et utvalg kalt Amethyst Falls på hagesenteret.

bittersweet_phixr.jpg

Monster Vine #2: Orientalsk bittersøt Jeg fortsetter å oppfordre redaktøren vår kl Southern Living ikke å kjøre feriebilder av bittersøte kranser på dører, bittersøte grener på manteler, bittersøte grener på porter og bittersøt drapert rundt gresskar, men så langt uten hell. De knallrøde frøene og gule frøkapslene gir et så vakkert bilde! Hvordan kan noe så pent være ondt? Lett. I motsetning til vår relativt tamme indianske bittersøt (Celastrus scandens), orientalsk bittersøt (Celastrus orbiculatus) er en kjeltring. Fugler spiser frøene og sprer dem overalt. Suger fra røttene skyter opp meter fra den opprinnelige planten. De tykke, senete grenene struper små trær og klatrer så langt de kan nå. Hvis du kjøper en bittersøt krans til høytiden, vær så snill forsegl den i en plastpose når du er ferdig med den og legg den ut med søppelet. For å drepe en orientalsk bittersøt som vokser i hagen din, behandle den som anbefalt for blåregn.

magnolia-1000_phixr.jpg

Monster Vine #3: Porselensbær Jeg husker første gang jeg så porselensbær (Ampelopsis brevipedunculata) i min woody ornamentals-time på college. Jeg var overveldet. Bær starter gult, utvikler seg til blek syrin, deretter lilla, og ender til slutt opp i knallblått. Ofte er alle fire fargene til stede i samme klynge. Huff. Whoa er meg og deg. For du skjønner, som med bittersøtt, elsker fugler bærene til denne pryddruen fra Asia. De sluker dem alle, bæsser ut frøene, og hvert frø spirer. Med sine tynne, bøyelige stilker knuser ikke porselensbær strukturer eller planter. Men jeg har sett den drapere 60 fots trær i Pennsylvania. Det er nordens kudzu.

melissa_phixr.jpg

Monster Vine #4: Japansk kaprifol Få barndomsminner er så søte som duften av kaprifolblomster eller den eneste dråpen nektar stjålet fra hver blomst. Japansk kaprifol (Lonicera japonica) ville vært en skatt hvis den bare ble liggende. Men det vil det ikke. Japansk kaprifol ble opprinnelig solgt som prydplanter av østkystens planteskoler, og kan nå bli funnet viltvoksende i over tre fjerdedeler av USA. Denne hurtigvoksende, snoede vintreet spres av bær spist av fugler. Det gjør skogområder til ugjennomtrengelige kratt. I områder med mye nedbør som Sørøst, er det nesten umulig å utrydde. Jeg anser kinesisk liguster (Ligustrum sinsens), kudzu og japansk kaprifol for å være sørens tre verste landskapsluker.

jbcolorado_phixr.jpg

Monster Vine #5: Virginia Creeper Så langt har alle monstervinstokkene vært fremmede inntrengere. Nå er det på tide å legge såret på en av våre egne – vår innfødte Virginia-slyngplante (Parthenocissus quinquefolia). Denne vintreet snor seg ikke, men bruker små, rotlignende ranker for å klatre rett opp hva som helst – bark, stål, betong, kjettinggjerder, PVC. Hva som helst. Og det vokser fort. Jeg vet at det ikke er PC å kritisere innfødte planter hvis vakre bær gir mat til fugler (legger du merke til mønsteret her?), men jeg begynner å hate denne vintreet. Frøplanter spirer overalt i hagen min, løpere tunnelerer under jorden og kommer opp 20 fot unna, og vinrankene kommer på alt. Virginia Creepers ene forløsende dyd er dens strålende røde høstløvverk. Men det er ikke nok. Få det ut herfra!