Skip to content

Fet på planter

27 de juli de 2021

Noen vanligste plantesykdommer er produktet av utseendet til sopp. De modig Det er en av de hyppigste, en type sopp som angriper et stort antall arter, spesielt de som ofte lider av angrep av insekter.

Hva er fet?

Også kjent som Sooty mold, Negreo og Soot, denne soppen angriper planter som blir angrepet av bitende insekter deretter utvikler seg på restene av melasse eller sukkerholdige sekreter som de etterlater seg. Skadedyr som bladlus, hvitflue eller melkebule skiller ut en søt substans der fet skrift deretter avsettes.

Det er vanlig at vises på blader, frukt, skudd og stilker selv om det også kan oppdages i områder nær anlegget som vegger og gulv. Den gode nyheten er at det er lett å skille mellom fet skrift, da det er nok til å oppdage en tørt, sotlignende svart pulver, mørkt og at når det gnides med fingrene forsvinner.

Modig

Den gode nyheten er at det er ikke en alvorlig sykdom fordi den største ulempen er estetisk. Imidlertid er det viktig å kontrollere angrepet fordi i mer alvorlige tilfeller kan soppen påvirke fotosyntese og bremse veksten av planten.

Tiltak og forholdsregler

Planter som er mest motstandsdyktige mot angrep av skadedyr, lider neppe av dristige, men resten av prøvene gjør det. For å unngå det, må du være forsiktig, holde insekter som forårsaker skadedyr unna. Organisk kompost og naturlig mulch hjelper også når de øker forsvaret til planten.

Et annet viktig poeng er vanning, da det må være presist for å unngå sølepytter og fuktighet, noe som gir opphav til sopp.

I tilfelle detekterer svart pulver, er det best å beskjær de berørte delene av planten. I tillegg må planten vaskes med en blanding av vann og nøytral såpe, eller i tilfelle planten kan bli påvirket av såpe, er det best å vaske med trykkvann.

Modig