Skip to content

Flat-out Beautiful Espalier

15 de oktober de 2022

HDet er en god idé for å legge til sesongmessige farger og tekstur på en bar vegg uten å ta mye plass: Form en eviggrønn slik at den vokser flatt mot den. Teknikken kalles espalier (uttales ess-PAL-yay), og selv om ordet er fransk, trenger du ikke bruke beret for å mestre det. Alt du trenger å gjøre er dette.

Trinn 1: Sett inn et rutenett med spiker med lik avstand over området på veggen du vil at planten skal dekke. Bruk varmgalvaniserte spiker som ikke ruster. Hvis det er en murvegg, bruk murspiker.

Steg 2: Kjør tynn galvanisert ståltråd (eller kobbertråd hvis du vil vise deg frem) mellom neglene, og koble sammen hver spiker
til den ved siden av og de over og under.

Trinn 3: Når busken vokser, bruk vridningsbånd eller små stykker hyssing for å binde grenene til trådnettet, og forme planten slik du vil at den skal vokse. Små, fleksible grener kan også gjemmes bak ledningene for å holde dem. Tren planten din til et formelt mønster (som en kandelaber eller vifte) eller et uformelt mønster (som det som er vist ovenfor), som er enklere.

Trinn 4: Beskjær et par ganger i året for å opprettholde formen. Husk at vinter- og vårbeskjæring stimulerer veksten, mens sommerbeskjæring vanligvis begrenser den. Ønsker du en ryddig plante med blomster og/eller bær, beskjær midtsommer, trim kun ny, myk vekst. Blomsterknopper vil allerede ha satt seg på eldre, fast vekst.
Ikke dyrk en espalier rett opp mot en vegg med trekledning, da fuktighet til slutt vil forårsake råte. Dyrk den på et espaliersett flere centimeter foran veggen.

Prøv disse buskene og trærne
Brightbead cotoneaster (Cotoneaster lacteusselges også som C. parneyi) er vist ovenfor. Det passer for alle andre steder enn det tropiske sør. Vurder også å bruke disse andre eviggrønne i espalier.

  • Blue Atlas sedertre (Cedrus atlantica «Glauca») – USA, MS, LS
  • kinesiske frynser (Loropetalum chinense)–MS, LS, CS
  • Firethorn (Pyracantha sp.)—USA, MS, LS, CS
  • Sitron flaskebørste (Callistemon citrinus) ―LS, CS, TS
  • «Little Gem» sørlig magnolia (Magnolia grandiflora «Little perle») – USA, MS, LS, CS
  • Sasanqua camellia (Camellia sasanqua)–MS, LS, CS

USA = Upper South, MS = Middle South, LS = Lower South, CS = Coastal South, TS = Tropical South