Skip to content

Flotte hageaktiviteter for barn

11 de februar de 2023

Det finnes ikke noe bedre sted å være enn i hagen. Å plante frø, se hagen din vokse, slikke solskinnet – hagearbeid er en stemningsbooster og en velkommen flukt fra livet innendørs. Det er også et flott sted å lære barn om å vokse og pleie. Barn er stor hjelp når det gjelder graving, vanning og høsting, og hagearbeid sammen vil gi dyrebar tid sammen og morsomme minner å beholde for alltid. Fra å grave i jorda til å plante potter til å så markblomster, det er mange morsomme hageaktiviteter barn vil elske å bli involvert i og hjelpe til med. Du trenger ikke mange ekstra verktøy eller kompliserte planer – det enkle er ofte best. Selv om det bare er å verve barns hjelp til hageoppgaver som allerede er på agendaen, er dette flotte muligheter for å tilbringe tid som familie. Få barna utendørs med disse enkle hageaktivitetene for barn, og nyt tiden sammen.

Plante solsikker

Å plante solsikker er en av de største hageutbetalingene – de vokser seg store og høye, og de muntre blomstene deres vil garantert få et smil om munnen når du ser dem i hagen. På grunn av høyden deres elsker barna å leke i en ruvende flekk med solsikker. Lær barna dine om blomstene mens de vokser, og se sammen i forbauselse når de reiser seg. Lær hvordan du planter solsikker her.

Å dyrke en minihage

Velg en liten tomt i hagen som skal være barnas egen hage. La dem velge hva de skal vokse og la dem tegne plantenes plasseringer. Lag en tidsplan for pleie av tomten og se hagen vokse. (Eller start enda mindre og bygg en eventyrhage sammen!)

Graving

Barn elsker å grave. De har øvd siden de lekte i sandkasser, så det er bare fornuftig at de blir gode gravere i hagen. Få deres hjelp og gi dem minispader og sparkeler for å dyrke jorden og gjøre hagen klar til planting.

Plante blomster

Avhengig av alderen deres kan barna hjelpe til med all slags planting. Enten det er å sette frø med mellomrom i hagen eller transplantere blomster fra leiligheter til hagebed, kan små hender være gode hjelpere. Hvis de er veldig små, vil barna få et kick av å spre villblomstfrø rundt i hagen, noe som innebærer mindre presisjon og mer tilfeldig moro. Finn en liste over Sørlandets favorittblomster her og lær mer om markblomster her.

Maling Potter

Vanlige leirepotter kan bli til kunstverk under en morsom ettermiddag med håndverk. Samle pottene og malingen og la barna bli kreative med å dekorere dem. (Så plant noen vakre ting!)

Planter sine egne potter

Barn elsker å se det de planter dukke opp fra jorden og vokse seg store og høye. Gi hvert barn sin egen potte, hjelp dem med å dekorere den med navnet sitt, og plant deretter frø. Besøk potten hver dag for å stelle den sammen, for å sikre at den får vann- og sollyskravene den trenger, og lær leksjoner om hvordan ting vokser!

Å dyrke en seiershage

Denne ideen ble populært under matmangel i krigstid gjennom hele 1900-tallet, og den innebærer å plante sunne grønnsaker slik at du alltid har en tilførsel av mat som vokser i nærheten. Dette inkluderte ofte gulrøtter, bladgrønt, brokkoli, tomater og squash, blant mange andre. Barn vil elske å se grønnsakene vokse, og de vil ha mye moro med å høste dusøren når den tid kommer. Lær mer om å plante en seiershage her.

Pleie en overraskelseshage

Plant en lapp med «overraskelsesfrø» med barna dine. Ikke fortell dem hva som vokser, og mens du besøker, vann og ser plantene stige opp fra jorden, spør barna om gjette hva som vokser. Hold styr på gjetningene deres og hvordan de endrer seg etter hvert som planten vokser. Når bladene, blomstene eller fruktene dukker opp, avsløres overraskelsene!

Plante fruktfrø

Lurer du på hvor frukten kommer fra? Ta frøene til fruktene du spiser på kjøkkenet og prøv å plante dem. Vannmelon, plommer, avokado – mye av det vi spiser kommer med frø og groper som har potensial til å vokse.

Vanning

Vannslanger er en perfekt sammenkobling for varme dager. Slapp av vannslangen og få barna til å sprøyte plantene, eller fyll opp en vannkanne og send dem ut for å vanne potteplantene og blomsterbedene på egenhånd.

Plante et tre

Alle har en vegg i huset med merker som sporer barnas høyder, og å plante et tre kan være en like morsom målestokk. Plant et tre og se det vokse. Mål høyden med barna dine og hold oversikt over hvor høy og hvor raskt den vokser. Finn en liste over blomstrende sørlige trær her. Hva er dine favoritthageaktiviteter å gjøre med barn? Hva dyrker du denne sesongen?