Skip to content

Fordeler og ulemper ved å ha et fikentre i hagen

6 de juli de 2021

Fiken, kjent under det vitenskapelige navnet Ficus caricaDet er et løvtre som produserer deilig frukt, med en utsøkt søt smak. Men til tross for dette, vi må tenke nøye hvis vi virkelig er interessert i å ha en i hagensiden den har noen funksjoner som vi kanskje ikke liker for mye.

Av denne grunn skal vi fortelle deg det hva er fordelene og ulempene med å ha et fikentre i hagen. Så sikkert vil det være mye lettere for deg å bestemme 🙂.

Hvordan er banyan-treet?

Fiken er et løvtre

For å vite om fikentreet virkelig er et godt tre for hagen, er det viktig å vite det. Dette er en plante som er hjemmehørende i Sørvest-Asia, men den har blitt naturalisert i Middelhavsområdet og i andre der klimaet er varmt og tørt. Den vokser som et tre eller en stor busk mellom 3 og 7 meter høy, med en koffert som er over 40 centimeter tykk.

Kronen består av mange grener og er veldig tett. Bladene er også store, 12 til 25 centimeter lange og 10 til 18 centimeter brede., og består av 3 til 7 fliker. De er grønne i fargen og føles litt røffe å ta på.

Blomstrer om våren, selv om blomstene ikke er synlige for det blotte øye. Disse spirer fra en beholder som er pæreformet, de mannlige er de som er nærmest åpningen av den samme, og de kvinnelige mer mot det indre. Når de er pollinert – en oppgave som utføres av små veps – vil beholderen modnes og til slutt bli det vi kjenner som breva (hvis den dannes om vinteren og avsluttes med modning om våren), eller fig (som vil være klar for forbruk mellom midten og sensommeren).

Avhengig av sorten, det er fikentrær som bare produserer en avling, og det er andre som produserer to. Sistnevnte er kjent som kraftige eller biferøse fikentrær. Det er også noen som er monoecious (de har blomster av begge kjønn), og andre som er dioecious.

Hvor gammel er et fikentre?

Det er en veldig raskt voksende plante som begynner å produsere frukt når den er veldig ung (jeg kan selv fortelle deg at vi hadde en som allerede hadde lagt igjen noen skudd da den døde. Vi beholdt en av dem, og to år senere ga noen få fiken.). Men nettopp for det deres forventede levealder er svært begrenset, maksimalt ca 60 år.

Trær og generelt planter som blomstrer i veldig ung alder har kort levetid.

Hva er fordelene og ulempene med å ha en i hagen?

Vi kommer ikke til å lyve for deg: fikentreet er en plante som ser flott ut i hagen, siden den gir skygge og motstår tørke veldig bra. Imidlertid må både fordelene og ulempene tas i betraktning når du kjøper en og / eller planter den i bakken:

Fordel

Ficus carica i hagen

Fikentreet har mange fordeler, for eksempel:

  • Motstår tørke uten problemer: Jeg kan fortelle deg at vi har en i hagen, og den tar vare på seg selv (de faller 350 mm per år). Selvfølgelig, i løpet av det første året er det viktig å vanne den innimellom slik at røttene styrkes.
  • Kan reproduseres med stiklinger: dette betyr at vi fra en enkelt kopi kan få flere. Når? Sent vinter.
  • Produserer to typer frukt: fiken, som modner på slutten av sommeren, og fiken, som er en fiken som er ferdig modnet om våren.
  • Kan pottes: faktisk er det de som tør å dyrke den som bonsai. Den gjenoppretter godt etter beskjæring, så det er en veldig interessant plante å dekorere uteplassen eller terrassen.

Ulemper

  • Det er et tre som kan være ganske skittent: om høsten og vinteren faller bladene og fruktene som ikke er samlet inn. Av denne grunn bør den ikke plantes i nærheten av bassenget eller terrassen eller terrassen.
  • Du må beskjære den: på slutten av vinteren er det på tide å beskjære den for å kontrollere veksten. Unnlatelse av å gjøre det vil få grenene til å spre seg for langt, og gi det et ugudelig utseende.
  • Røttene er invasive: de kan lett knekke betonggulvet så vel som rørene. Derfor må den være plassert så langt som mulig (med en minimumsavstand på 10 meter) fra enhver konstruksjon.

Pleie av fikentre

Figentreet bærer spiselige frukter

Fiken er en plante som ikke trenger mye stell. Det er mer, ved å sette den på et solrikt sted og så langt som mulig fra rør og andre, vil du allerede ha mye husdyr. Selvfølgelig må jorden være leirholdig, fruktbar og godt drenert, siden den på denne måten kan vokse veldig bra, uten problemer.

Hvis vi snakker om vanning, hvis det er i hagen, vil det være moderat det første året, men lite eller til og med null resten.. Men hvis den dyrkes i en gryte, bør den vannes omtrent 3 ganger i uken om sommeren, og redusere frekvensen til 1-2 i uken om vinteren. Det anbefales også å gjødsle den, med en gjødsel som er flytende for å kunne blande den med for eksempel vannet du bruker til å vanne.

Når det gjelder beskjæring, skal beskjæres på slutten av vinteren, før den gjenopptar veksten (du vil se dette i knoppene, som vil hovne opp når temperaturene begynner å stige). Du må fjerne de tørre grenene og alle de som ser dårlige ut, så vel som de som har vokst for mye.

Motstår kulde og frost godt opp til -12 ° C.

Figentreet er en veldig interessant plante, men for å unngå problemer er det viktig å kjenne det godt. Og du, har du en i hagen din?