Skip to content

Forskjeller mellom kompost og gjødsel

9 de juli de 2021

I likhet med oss ​​mennesker lever planter ikke bare av vann, men trenger også næringsstoffer for å mate dem og få dem til å vokse seg sterke og sunne. Selv om landet der de er plantet inneholder de fleste næringsstoffene de trenger, må vi mange ganger mate dem med andre næringsstoffer.

På opprinnelsesstedene kan planter få dem uten for mange problemer, men når de dyrkes, spesielt hvis det er i potter, går røttene gradvis ut av dem ettersom de nesten bokstavelig talt bruker opp underlaget. Av denne grunn er en av måtene å ta vare på og skjemme bort planten vår ved å gjødsle jorden. Men først vi må lære forskjellene mellom gjødsel og gjødsel.

Når vi skal gjødsle eller gjødsle landet, er det vi gjør å gjøre visse næringsstoffer tilgjengelig for røttene. Med dem kan du ha god vekst og bedre helse, takket være at du lettere vil motstå angrep av mulige skadedyr, samt infeksjoner.

Hva er gjødsel?

Kompost er naturlig

Det antas ofte at gjødsel er produkter som bare brukes til å gi næring til jorden, men det stemmer ikke helt. Røttene vokser vanligvis i slik jord, hvor det er en viss mengde næringsstoffer tilgjengelig, som varierer avhengig av type. For eksempel er jern i leirejord vanligvis ikke like tilstede som i syre; derfor er det så vanlig at acidofile planter har jernklorose når de plantes i jord som dette, med en høy andel leire.

Når du betaler, er det du gjør kaste økologiske produkter på bakken, og dermed gi den næringsstoffer som røttene deretter kan absorbere.

Typer gjødsel

Gjødsel kan være av animalsk eller vegetabilsk opprinnelse. Begge har blitt brukt siden jordbrukets begynnelse, selv om vi i dag, ved å vite bedre egenskapene til hver enkelt, kan være mer selektive og velge den som passer oss best:

 • Grønn gjødsel: de er planter, vanligvis belgfrukter, som dyrkes for senere å bli kuttet og begravet. Når de brytes ned frigjør de næringsstoffer, spesielt nitrogen. Mer informasjon.
 • Planteløs gjødsel: De er ekskrementer fra dyr som hovedsakelig holdes på gårder. Næringsstoffene som hver gir, avhenger av dietten til hvert dyr:
  • Hest: gir essensielle næringsstoffer, men i lav prosent, mindre enn 3%. Det brukes mer for å forbedre svampen i jorden enn å gjødsle den.
  • Kylling: den er rik på fosfor (4%) og spesielt i kalsium (9%).
  • Sau: inneholder mye kalsium (8%).
 • Guano: de er ekskrementer av sjøfugler eller flaggermus. Den er veldig rik på nitrogen, fosfor og kalium, så det er en av de beste naturlige gjødselene som finnes, siden disse tre næringsstoffene er de mest nødvendige av planter.
  Den er kommersielt tilgjengelig i flytende form (til salgs), i granulat (til salgs) og som pulver. Mer informasjon.
 • Meitemark humus: det er resultatet av avføringen av ormene. Inneholder nitrogen, fosfor og kalium. Du kan få det . Mer informasjon.

Hva er gjødsel?

Blue Nitrofoska er den beste gjødsel for Echeveria agavoides

Vi må huske på at både kompost og gjødsel er ansvarlig for næring av jorden, men gjødsel har organiske eller naturlige aktive prinsipper, mens gjødsel er kunstig.

Kjemiske forbindelser eller gjødsel blir solubilisert i jorda i kontakt med vann, for senere å bli absorbert av plantens røtter.

Typer gjødsel

Det er mange, og det vil nesten helt sikkert være flere og flere. Gjødsel for nesten alle plantetyper er nå opprettet for å møte deres viktigste ernæringsbehov. Dermed har vi:

 • For bonsaiBonsai er planter som lever i mini-potter, så de trenger en gjødsel med lite nitrogen. Derfor er man opprettet med NPK 3-6-7, som gjør at de kan være sunne (til salgs).
 • For kaktus: i tillegg til nitrogen, fosfor og kalium, inneholder de aminosyrer som vil hjelpe dem å vokse sunt (på salg).
 • For orkideer: disse plantene er veldig følsomme, så denne gjødselen er skånsom og inneholder også planteekstrakter og guano (til salgs).
 • For acidofile planter: den er rik på nitrogen, fosfor og kalium, med et forhold på 6-5-8, de inneholder også essensielle mikronæringsstoffer, som jern (til salgs).
 • For palmer: denne typen gjødsel har en sammensetning NPK 7-3-6. Avhengig av formuleringen inneholder den også noen mikronæringsstoffer (til salgs).
 • For rosebusk: denne typen gjødsel er vanligvis rik på nitrogen, som favoriserer veksten av bladene, samt kalium (til salgs).

Hvilken er den beste?

Trær trenger næringsstoffer

Selv om jeg alltid anbefaler naturlige produkter, siden de ikke vil forårsake bivirkninger eller sikkerhetseffekter, når det gjelder noen planter, kan vi bruke både kompost og gjødsel, for å forbedre kvaliteten på underlaget og holde plantene våre alltid godt ivaretatt.

I alle fall er det viktig å lese bruksanvisningen for både gjødsel og fremfor alt gjødsel, siden det ellers kan være en risiko for overdosering.

Jeg håper det har vært nyttig for deg 🙂.