Skip to content

Friendly Morning Glory Vines: Growing and Care

14 de februar de 2021

Vinranker, som Morning Glory, er imøtekommende hagefag. I likhet med et fullblomstrende Mandevilla-vintreet vil de pryde en espalier, arbor eller pergola bygget spesielt for dem.

Eller morning glory vintreet vil draperere elegant over en gammel stubbe, fjellbunke, gjerde eller skur, og forvandle en øye til en ting av skjønnhet.

Morgenherligheter vil beskytte deg mot varm sol, skjerm med en stygg utsikt, vikle løvrike sjal rundt nakne trestammer og spore lacy mønstre over en vegg i huset ditt.

Noen kan hindre bratte banker i å vaske bort; andre sprer et grønt teppe over bakken som aldri støtter gress.

Her er mer om morning glory care.

Grow Morning Glories From Seed

Raskeste, enkleste og minst dyre av alle er årlige vinstokker – de sortene du dyrker bare ved å plante morning glory frø om våren. Av denne gruppen er morning glory blomster topper, og jeg liker spesielt variantene «Heavenly Blue,» Blue Star «og» Pearly Gates. «

Førstnevnte er selvfølgelig de fantastiske, klare, klare himmelsblå morgenens herlighetsplanter som er allment kjent og plantet over hele landet.

Med den samme kraftige vekstvanen, rene hjerteformede blader og sjenerøs produksjon av blomster, skiller de to andre seg bare i farger. «Pearly Gates» er hvit og «Blue Star» er lyseblå med fem dype blå midtribbemerker som stråler ut fra halsen.

Alle disse er så bra at jeg gjentar plantinger av dem år etter år – noen ganger holder jeg dem atskilt og noen ganger bruker de sammen, siden de harmonerer vakkert. Ingen andre varianter har prestert like godt, etter min erfaring.

Imidlertid, hvis du har plass til mange morning glory-vinstokker, så plant også den rødblomstrede «Red Picotee» og «Crimson Rambler.» Disse er ekstremt pene, hvis de er litt mindre blomsterrike – i det minste for meg – enn de andre nevnte.

Morning Glory Plants Flowering

Når du vokser morgenherligheter (ipomoea purpurea) for å blomstre godt, trenger morning glory vinstokker god eksponering for solskinn og en ikke altfor rik, godt drenert jord.

I midten og sørlige områder er morning glory vinstokker like godt å frø dem rett utenfor der de skal vokse, etter at været er avgjort og varmt om våren.

Der somrene er korte og kule, lønner det seg å få en tidlig start med dem innendørs. Plant to eller tre frø en kvart tomme dypt i individuelle potter med porøs jord i et solfylt vindu. Når de kommer opp, tynn til en sterk plante i en beholder.

Etter at været er varmt, flytt plantene forsiktig til bakken uten å forstyrre røttene.

Fra Tennessee og sørover er det ingen vits i å prøve å få dem til å blomstre så tidlig på sommeren, ettersom varmt solskinn gjennom den sesongen gjør at de trompetformede blomstene lukkes tidlig om morgenen.

MERK: Morning Glory-planter er en av de beste vinrankene for å dyrke på en espalier!

Vi har liten tid til å glede oss over dem. På sensommeren og høsten, skjønt, og helt til de dreper frost, er de fantastiske. Fargene blir rikere og dypere og blomstrene holder åpent lenger når høstdagene blir kjøligere.

Mye har blitt skrevet om å holde tilbake vann og gjødsel fra disse vinrankene, når de har oppnådd modenhet, for å få dem til å stoppe vegetativ utvikling og begynne å blomstre.

Dette er utvilsomt viktig i områder med rikelig med nedbør om sommeren. Der jeg bor kan vi gå i flere uker med varmt vær uten regn, og jeg synes det vanner helt nødvendig for morgenens herlighet.

Den frodige vegetasjonen over sengen gir mye fuktighet.

Løvverk visner, morning glory blader gul og faller av er tegn på at det ikke blir gitt nok vann.

Selv om det ikke er gitt gjødsel, har jeg en slangetype av «jordsuger» av plast som ligger permanent langs den smale sengen, og hver tredje eller fjerde dag i tørt vær lar jeg den løpe flere timer for å suge bakken.

Relatert lesing:

  • Bindweed Dyrking og stell av bakken morgen herlighet
  • Dvergmorgenhærlighet (Evolvulus glomeratus)

Moonflowers The Morning Glory Companion

Brukes alene eller som en «nattskift» -ledsager for morning glory-planter, de rene hvite måneblomstene er en skatt for de som kan sitte på en veranda eller terrasse om kvelden og drikke i skjønnheten og duften. For meg har de nostalgisk sjarm.

Som en liten gutt som ferierte på sommeren på farmorens gård, pleide jeg å gå i skumring til måneblomstreet som dekker et dødt tre nær stallen.

Der ville jeg prøve å se et dusin fulle knopper på en gang, for å være sikker på å fange det magiske øyeblikket når hver valgte å brette ut sine silkemembraner til en ulastelig hvit plate. En gang startet fortsatte denne spennende forestillingen med overraskende hastighet – mye på samme måte som blomster i moderne «time lapse» -filmer.

Selv om det håndteres som ettårige, er måneblomster ømme stauder fra tropene, og er langsommere å blomstre fra frø enn morgenens herlighetblomster.

Egentlig på sitt beste i sørlige hager, er de fortsatt verdt det i nord hvis frø startes tidlig innendørs i potter. For å fremskynde spiring, kople siden av hvert store, hardskallede frø med en fil eller kniv før du planter.

Mindre i blomst og ikke så verdifull for screeningformål, er sypressvin (ipomoea quamoclit) og kardinal klatrer likevel fine å dyrke.

Førstnevnte har delikate ferny blader og røde eller hvite stjerneblomster; sistnevnte, noe grovere løvverk, men fortsatt finhugget, og en-tommers røde trompeter.

Hvis du allerede har vokst til kardinal klatrer, kan du i år prøve sin «Hearts and Honey» variant, som vil gi skiftende blomster, alt fra rosa oransje til roserosa, med lettere kontrasterende sentre.