Skip to content

Gardenia: En duft som fengsler

13 de februar de 2023

SDuften av gardenia legger seg som et minne i sjelen din, like som en sommerkveld og berusende som en eksotisk parfyme. Blomstene er like fristende. Knopper formet som skjell folder seg ut til fløyelsmyke blomster i varmen og fuktigheten tidlig på kvelden. Men det er duften som fenger.

En god venn

Gardenias (Gardenia jasminoides), eller Cape jasmines, har prydet hagene i sør i generasjoner. De setter på et stort show av blomster som begynner så tidlig som våren og fortsetter å produsere blomster gjennom sommeren og utover høsten. Blomstene åpner seg hvite og blekner deretter til gull. Bruk disse allsidige buskene som prøver, plantet i massevis som hekker eller dyrket i containere. La potteplanter vokse naturlig, eller klipp og tren dem som topiære standarder. Plasser dem på terrassen eller terrassen din hvor du kan dra nytte av deres vakre blomster og duft. En fordel med å holde gardenia i potter er muligheten til å flytte dem rundt ettersom du liker å nyte parfymen deres. Hvis du synes duften deres er overveldende, kan du finne dem lenger ut i landskapet ditt og fortsatt nyte duften deres. Ellers kan du plassere dem langs stier, i hjørnene av huset ditt eller i nærheten av vinduer der du kan sette pris på dem selv fra hjemmet ditt. VISSTE DU?

  • Gardenia har sin opprinnelse i Orienten, men er navngitt til ære for en sørlending, Dr. Alexander Garden, en botaniker og lege fra 1700-tallet fra Charleston, South Carolina
  • Radicans» gardenia sine små blader og størrelse gjør den til en ideell plante å trene som bonsai.
  • Jazzsangerinnen Billie Holiday betraktet gardeniaer som sin signaturblomst og hadde dem i håret hver gang hun opptrådte.

PRØV DETTE

Kombiner disse for å lage en vakker bukett.

  • gardenia blomstrer
  • spraglete hostablader
  • bregneblader

Når du legger til gardenia i hagen din, sett rotklumpen omtrent 1 tomme høyere enn den omkringliggende jorden for å sikre tilstrekkelig drenering. Deretter smalner du jorden forsiktig opp til toppen av den synlige rotklumpen. Mulch planter med furu halm eller hakkede blader. Gardenia trenger sur jord med en pH mellom 5 og 6,5. Mat dem når de vokser aktivt med en gjødsel laget for syreelskende planter (som asalea og kamelia). Eller du kan bruke fiskeemulsjon eller blodmel. Hvis plantens blader begynner å gulne, spray med chelatert jern. Epsom-salter (magnesiumsulfat) kan også bidra til å løse dette vanlige problemet. Gardenia appellerer til hvitfluer, skjell og mellus. Kontroller utbrudd ved å påføre en lett hagebruksolje som Sunspray Ultra-Fine. Hvis de blir ubehandlet, kan alvorlige angrep av disse sugende insektene føre til oppbygging av sotet mugg. Denne svarte muggsoppen skader egentlig ikke planten, men bremser fotosyntesen. De fleste alle disse problemene kan unngås ved å gi gardenia det de trenger. Fuktig, sur, godt drenert jord; morgensol og ettermiddagsskygge; god luftsirkulasjon; og riktig befruktning vil gjøre dem lykkelige. Del gleden over disse plantene med venner; de roter lett og kan dyrkes fra frø, noe som gjør dem til gode pass-alongs. Med skinnende blader, vakre blomster og en himmelsk duft, er gardenia de perfekte plantene for å pryde sommerens dager.

Se etter disse

Utvalg Blomst Høyde Bredde Kjennetegn
«Aimee» stor, 5 til 8 3 til 6 tidlig vårblomstring
«August stor, 4 til 6 3 til 4 blomstrer kraftig fra
«Kleims medium, 2 til 3 2 til 3 kaldhardt utvalg;
«Mysterium» stor, 6 til 8 6 til 8 klassisk favoritt; stor,
«radikaner» liten, 2 til 3 2 til 4 lavt voksende; bruk som en
«Veitchii» medium, 3 til 4 2 til 3 avrundet form;

Hva heter du?

Det er mange utvalg, hver med forskjellige kvaliteter, noe som gjør det enkelt å finne den rette for hagen din. Forskjellene involverer først og fremst den ultimate høyden og vanen, men inkluderer også blad- og blomsterstørrelse, blomstringsperioder og kaldhardhet. De fleste har doble blomster, selv om vakre enkeltformer finnes. «Mystery» oppnår den største størrelsen. Den vokser oppreist og har godt av en og annen beskjæring. Den er ideell som et eksemplar eller, når den holdes klippet, som en formell eller uformell hekk. «August Beauty» og «Veitchii» har lange blomstringsperioder, noe som gjør dem til verdifulle tillegg til enhver hage. De fleste gardenia har det best i nedre, kystnære eller tropiske sør. «Kleim’s Hardy» gardenia tåler kulden i Midt-Sør. I øvre sør, hvor du ikke kan dyrke gardeniaer ute året rundt, overvintrer dem i et kjølig drivhus, eller nyt dem som potteplanter inne. Imidlertid kan det være vanskelig å holde dem sunne i hjemmet ditt på grunn av potensielle insektproblemer.

Hele sannheten

Gardenia gir mye, og for å se best mulig ut vil de ha litt tilbake. Disse plantene elsker sol. De ligger også litt i skygge. Så morgensol med ettermiddagsskygge er ideell. God luftsirkulasjon er et must. De foretrekker fuktig, sur jord som har god drenering med mye organisk materiale, som for eksempel torv. «Gardenias: A Fragrance That Captivates» er fra juni 2005-utgaven av Southern Living.